Πηγή εικόνας: wordpress64426.wordpress.com

Ηχογράφηση από την Ακριβή Αδρινοπούλου:

Πολλοί την αποκαλούν «θαύμα θέλησης» του 20ου αιώνα, όμως στην πραγματικότητα η Έλεν Κέλερ ήταν μια επαναστάτρια της εποχής της. Μια γυναίκα που μέσα από τις δυσκολίες κατάφερε να γίνει πιο δυνατή. Τόσο δυνατή ώστε να προσπαθήσει να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Κατά τη διάρκεια της ζωής της αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ψήφο των γυναικών και υποστήριξε θερμά κάθε προοδευτικό κίνημα παγκοσμίως. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες, γνώρισε και κέρδισε τον σεβασμό σπουδέων προσωπικοτήτων, συμμετείχε ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις. Υπήρξε λέκτορας, δασκάλα και συγγραφέας αξιόλογων βιβλίων και άρθρων. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι πως αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ανθρώπους μέχρι και σήμερα. Η αξιοθαύμαστη ιστορία της Έλεν Κέλερ έγινε μάλιστα και ταινία με τίτλο «The miracle worker» («Τα χρόνια στο σκοτάδι»).

Άγρια χρόνια

Έλεν Κέλερ
Πηγή εικόνας: reddit.com

Η ιστορία ξεκινά στις 27 Ιουνίου του 1880, όταν ο βετεράνος αξιωματικός του αμερικανικού εμφυλίου, Άρθουρ Κέλερ, και η γυναίκα του Κάθριν υποδέχονται στον κόσμο την πρώτη τους κόρη. Πρόκειται για μια όχι τόσο ευκατάστατη οικογένεια που ζει στην Αλαμπάμα και βασίζεται στο εισόδημα της φυτείας βάμβακος που διατηρεί. Η μικρή Κέλερ γεννιέται υγιής, ξεκινά μάλιστα να μιλά σε ηλικία 6 μηνών. Ωστόσο, το 1882 πέφτει στο κρεβάτι με «εγκεφαλικό πυρετό», όπως θα διαγνώσει ο οικογενειακός γιατρός. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την πραγματική φύση της νόσου, ωστόσο πολλοί ειδικοί υποθέτουν πως επρόκειτο για μηνιγγίτιδα ή οστρακιά. Η ασθένεια στερεί από την μικρή Έλεν τις αισθήσεις της όρασης αλλά και της ακοής.

Ευτυχώς, ως τότε έχει προλάβει να αναπτύξει μια υποτυπώδη επικοινωνία με την κόρη της μαγείρισσας, Μάρθα Ουάσινγκτον. Η Μάρθα θα αποτελέσει την μοναδική της φίλη για τουλάχιστον 5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό τα δύο κορίτσια καταφέρνουν να επινοήσουν πάνω από 60 απλές χειρονομίες που εξυπηρετούσαν την καθημερινή τους επικοινωνία. Παρόλο που η φιλία της Μάρθα ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Κέλερ η, κατά τα άλλα, πλήρης απομόνωση που βίωνε περιέθαλψε την ανάπτυξη μιας επιθετικής συμπεριφοράς. Το νεαρό κορίτσι αρχίζει να μοιάζει με αγρίμι. Συνηθίζει να κλοτσά ή να φωνάζει όταν ταράζεται και να χαχανίζει ανεξέλεγκτα όταν χαίρεται. Τα βίαια ξεσπάσματα της Έλεν απέναντι στη Μάρθα, αλλά και οι αποτυχημένες προσπάθειες εκπολιτισμού της οδηγούν πολλούς γνωστούς της οικογένειας να προτείνουν τον εγκλεισμό της σε κάποιο άσυλο.

Μαθήματα ζωής

Έλεν Κέλερ
Πηγή: roaring-girl.com

Παρά το φαινομενικό αδιέξοδο, η μητέρα της δεν σταματά να αναζητά λύση στο πρόβλημα. Έτσι, το 1886 πέφτει στα χέρια της ένα αφήγημα του Τσάρλς Ντίκενς που αφορούσε την διδασκαλία ενός τυφλού και κωφού ατόμου, της Λάουρα Μπρίτζμαν. Συνεπαρμένη από την ιστορία, η Κάθριν Κέλερ οδηγείται στο Ινστιτούτο Πέρκινς για κωφάλαλους στη Βοστώνη. Εκεί, ο διευθυντής της σχολής δείχνει ενδιαφέρον για την περίπτωση και αναθέτει στην σπουδάστρια Άν Σάλιβαν να αναλάβει την Έλεν.

Το πρώτο διάστημα της παραμονής της στο σπίτι των Κέλερ, η νεαρή Σάλιβαν προσπαθεί να διδάξει την Έλεν σχηματίζοντας στην παλάμη της διάφορες λέξεις στην νοηματική. Πρώτη ήταν η λέξη «κούκλα». Δυστυχώς, η αδυναμία της Έλεν να αντιληφθεί πως κάθε αντικείμενο αντιστοιχεί σε μια λέξη την κάνει να αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί. Ωστόσο, η δασκάλα δεν πτοείται. Αντιθέτως, ζητά να απομονωθεί με την Έλεν για ένα διάστημα σε ένα μικρό σπίτι μέσα στα όρια τη θητείας προκειμένου να αφοσιωθούν στον σκοπό τους. Κατά την διάρκεια της απομόνωσης, η Άν δείχνει υποδειγματική υπομονή και επιμονή. Πολλές φορές, μάλιστα, χρειάζεται να ακινητοποιήσει την μικρή προκειμένου να της «δείξει» κάποια λέξη.

Ένα μήνα αργότερα και μετά από πολύ κόπο σημειώνεται η πρώτη επιτυχία της δασκάλας. Η Άν έχει στριμώξει την Έλεν σε μια αντλία νερού στον κήπο του σπιτιού. Κρατά το ένα χέρι του παιδιού κάτω από το τρεχούμενο νερό ενώ παράλληλα σχηματίζει την λέξη στο άλλο χέρι. Και τότε, αλλάζουν όλα. Για πρώτη φορά η μικρή συνειδητοποιεί πως η κάθε λέξη που συλλαβίζει η δασκάλα στο χέρι της αντιστοιχεί σε ένα αντικείμενο. Και έτσι, η πρώτη λέξη που μαθαίνει είναι το νερό. Μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας οι λέξεις φτάνουν τις 30 και μέσα στους επόμενους έξι μήνες η Έλεν είχε καταφέρει να μάθει πάνω από 600.

Ακαδημαϊκή πορεία

Έλεν Κέλερ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Μέσα στα επόμενα χρόνια η Σάλιβαν μαθαίνει στην Έλεν να επικοινωνεί μέσω της επαφής των χεριών της με τα χείλη και τον λαιμό των συνομιλητών της, σε συνδυασμό με τον συλλαβισμό λέξεων στην παλάμη της. Αργότερα η νεαρή Κέλερ θα μάθαινε την μέθοδο Μπράιγ, και μέσω αυτής Αγγλικά, Γαλλικά, Λατινικά και Ελληνικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η Έλεν Κέλερ λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και γραμματεία. Έλεγε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «αν δεχτούμε ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης».

Το 1894, η Έλεν μετακομίζει στην Νέα Υόρκη, όπου θα φοιτήσει σε δύο διαφορετικές σχολές για κωφάλαλους. Το 1898 εισάγεται στο Cambridge School for Young Ladies προκειμένου να προετοιμαστεί για το κολλέγιο Ράντκλιφ. Το 1900 γίνεται δεκτή στο Ράντκλιφ, απ’ όπου αποφοιτά ως το πρώτο τυφλόκωφο άτομο με πτυχίο Καλών Τεχνών. Στην συνέχεια της ακαδημαϊκής της πορείας, θα μελετήσει ξένους συγγραφείς και φιλοσόφους, θα γράψει αναρίθμητα άρθρα και 12 βιβλία, θα μάθει την νοηματική αλλά και να νιώθει την μουσική αγγίζοντας τα μουσικά όργανα.

Κοινωνικός ακτιβισμός

Πηγή εικόνας: roaring-girl.com

Μετά το πανεπιστήμιο η Έλεν Κέλερ βάζει στόχο να βελτιώσει τις ζωές των άλλων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, θα αφιερωθεί ολόψυχα σε κοινωνικές διεκδικήσεις και πολιτικούς αγώνες. Από το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο και την άμβλωση μέχρι τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Με όπλο την δημοσιότητα που της προσδίδει η απίστευτη ιστορία της, καταφέρνει να δώσει εμπνευσμένες διαλέξεις σε όλη την Αμερική και να κερδίσει τον σεβασμό της κοινωνίας προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το 1915 ιδρύει από κοινού με τον Τζώρτζ Κέσλερ το ίδρυμα «Helen Keller International», ενώ το 1920, γίνεται ενεργό μέλος στη δημιουργία της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Αμερικής. Το 1924 , η Έλεν Κέλερ γίνεται επίσημο μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Τυφλών και κάνει περιοδείες σε όλη στη χώρα προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα που αφορούν τη ζωή των τυφλών. Την ίδια εποχή προσχωρεί και σε μια σειρά από φιλανθρωπικούς οργανισμούς αφιερωμένους στη βοήθεια των λιγότερο προνομιούχων.

Παράλληλα, ασπάζεται τον σοσιαλισμό και γράφει μια σειρά άρθρων και δοκιμίων με τίτλο «Out of the dark». Σε αυτά, παραθέτει τις πολιτικές της απόψεις, οι οποίες είναι μάλλον επαναστατικές για την εποχή. Αυτό βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα να δεχτεί και την κριτική του Τύπου ο οποίος αποδίδει τις σοσιαλιστικές της απόψεις στους «πρόδηλους περιορισμούς της ανάπτυξής της».

Το 1946, η Κέλερ γίνεται σύμβουλος σε διεθνή ζητήματα της Αμερικανικής Ένωσης Τυφλών. Από το 1946 έως το 1957, ταξιδεύει σε περισσότερες από 35 χώρες, μεταφέροντας το μήνυμα για καλύτερη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Κατά την διάρκεια της ζωής της, καταφέρνει να γνωρίσει εξέχουσες προσωπικότητες. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι πρόεδροι των ΗΠΑ, από τον Κλήβελαντ μέχρι τον Τζόνσον, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καθώς και οι Τσάρλυ Τσάπλιν, Άλμπερτ Αϊνστάιν Μπέρναρντ Σω και Μάρκ Τουέιν.

Το τέλος

Πηγή εικόνας: www.britannica.com

Το τέλος αυτής της εξέχουσας προσωπικότητας έρχεται την 1η Ιουνίου του 1968, όταν πεθαίνει στον ύπνο της. Το σώμα της αποτεφρώνεται και η στάχτη τοποθετείται δίπλα σε αυτή της πολυαγαπημένης της δασκάλας, η οποία είχε ήδη αποβιώσει από το 1936. Προς τιμήν των δύο γυναικών, κυκλοφόρησαν γραμματόσημα, νομίσματα στην Αλαμπάμα, ονομάστηκαν δρόμοι σε πολλές χώρες του κόσμου, γυρίστηκαν ταινίες, γράφτηκαν βιβλία και θεατρικά έργα. Το 2009, ένα μπρούτζινο άγαλμα που απεικονίζει την στιγμή που έμαθε την πρώτη της λέξη στήθηκε στην Αλαμπάμα. Στην βάση του αγάλματος αναγράφεται το εξής:

«Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν τα βλέπουμε, ούτε τα αγγίζουμε, αλλά τα νιώθουμε με την καρδιά»


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

Comments are closed.