εσωστρεφής
Πηγή εικόνας: www.adaa.org

Εσωστρεφής. Με μία πρόχειρη αναζήτη στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια,βρίσκει κανείς εύκολα τον ορισμό της έννοιας. Αυτός που στρέφεται στον εαυτό του, δεν εκδηλώνει τα συναισθήματά του και δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός. Είναι έτσι στην πραγματικότητα; Είναι αυτός ο σωστός ορισμός της λέξης; Ετυμολογικά και γλωσσικά, υποθέτω πως ναι. Θα εξακριβώσουμε λοιπόν, κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κάνοντας μια βόλτα στο μυαλό ενός εσωστρεφή.

Πάντα τόσο λίγο μιλάς;

Η τυπική ερώτηση που δέχεται ένας εσωστρεφής χαρακτήρας. Έχω δεχτεί αυτή την ερώτηση εκατοντάδες φορές στη ζωή μου. Ούσα νεώτερη, ομολογώ πως με ενοχλούσε. Πλέον χαμογελώ και απαντάω “Ναι”. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος θεωρεί αποδεκτό και φυσιολογικό κάποιος να είναι εξωστρεφής, ομιλητικός και άνετος αμέσως μόλις έρχεται σε επαφή με κάποιον που γνώρισε κυριολεκτικά δέκα δευτερόλεπτα πριν. Το ζηλεύω,είναι η αλήθεια, αν αναλογιστούμε το κοινωνικό άγχος που με κατακλύζει κάθε φορά που γνωρίζω νέους ανθρώπους και πρέπει να ενταχθώ στο κλίμα της παρέας. Με τα χρόνια μειώνεται, ωστόσο είναι πάντα εκεί.

Οι περισσότεροι,κύριως αυτοί που κάνουν την ερώτηση, θεωρούν πως εμείς οι εσωστρεφείς είμαστε έτσι γενικά στη ζωή μας. Είμαστε, δεν αντιλέγω, ωστόσο έχουμε και εκλάμψεις εξωστρέφειας. Τεράστιο ρόλο παίζει το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Το λεγόμενο comfort zone. Αν είμαστε λοιπόν με ανθρώπους που γνωρίζουμε πολύ καλά, ξέρουμε πως δε θα μας κρίνουν για ό,τι πούμε, μπορούμε να γίνουμε αγνώριστοι. Πιο εξωστρεφείς κι απ’τους εξωστρεφείς. Και μας αρέσει αυτό. Είναι ένα κρυμμένο στοιχείο του χαρακτήρα μας που το φυλάμε για λίγους κι εκλεκτούς.

εσωστρεφής
Πηγή εικόνας: Pinterest | @loudlife

Μόνο ένας εσωστρεφής περνά χρόνο με τον εαυτό του;

Άλλο ένα χαρακτηριστικό ενός εσωστρεφή,σύμφωνα με την κοινωνία είναι η μοναχικότητα και η ανάγκη να περνά χρόνο με τον εαυτό του. Εμπειρικά,εν μέρει ισχύει αλλά δεν είναι και δεδομένο. Αρκετές φορές έχω προτιμήσει να μείνω στο σπίτι αντί να διασκεδάσω σε κάποιο μπαρ. Ωστόσο θεωρώ πως είναι περισσότερο θέμα ψυχολογίας παρά εσωστρέφειας. Υπάρχουν στιγμές που επιζητώ την έξοδο και το ξέφρενο γλέντι με παρέα απεγνωσμένα. Υπάρχουν και φορές που θέλω να μείνω στο κρεβάτι όλο το σαββατοκύριακο βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας βιβλία. Κάτι που όλοι μας λίγο ή πολύ χρειαζόμαστε. Χρόνος για εμάς. Να μας γνωρίσουμε καλύτερα. Και σίγουρα η μοναχικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των εσωστρεφών ατόμων. Είναι μία βαθύτερη ανάγκη κάθε έλλογου όντος που θέλει να εξερευνήσει τον εαυτό του.

εσωστρεφής
Πηγή εικόνας: Pinterest | @chantelklassen

Συναισθήματα και σκέψεις ενός εσωστρεφή

Θεωρώ πως η έννοια της εσωστρέφειας έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Πολλές φορές δε μοιραζόμαστε αυτά που μας απασχολούν με τους κοντινούς μας ανθρώπους. Προτιμούμε να κρατάμε για τον εαυτό μας πράγματα που είτε δε θέλουμε να συζητήσουμε, είτε μας φοβίζουν. Είναι ένα τεράστιο ελάττωμα διότι μόνο αν μοιραστείς κάτι με κάποιον μπορείς να ελαφρύνεις ,να νιώσεις καλύτερα, να το ξεπεράσεις σταδιακά. Κρατώντας τα πάντα μέσα σου,διογκώνονται και καταλήγουν να σε ελέγχουν. Αν άλλαζα λοιπόν κάτι,ως εσωστρεφής, θα ήταν σίγουρα αυτό. Να εκφράζομαι, να λέω όλα όσα νιώθω,κυρίως για να ελαφραίνω εγώ η ίδια. Δύσκολο,όχι όμως ακατόρθωτο.

εσωστρεφής
Πηγή εικόνας: Pinterest | @ourmindfullife

Αυτή ήταν η δική μου αλήθεια,ως εσωστρεφής. Αυτά υπάρχουν στο δικό μου μυαλό και αν εξαιρέσουμε τη δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων, ομολογώ πως δε θα άλλαζα το χαρακτήρα μου. Μου αρέσει και νιώθω άνετα με αυτόν. Εξάλλου όλα είναι ταμπέλες που βάζουμε μεταξύ μας οι άνθρωποι για να αλληλοχαρακτηριστούμε. Είμαστε μοναδικές οντότητες και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε. Κοιτώντας ο καθένας τον εαυτό του. Αυτόν και μόνο αυτόν.

 

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

4 COMMENTS

Comments are closed.