Είμαι Επικίνδυνη
Φωτογραφία: Αναστασία Παλάσκα

Εισαγωγή

Γυναίκα. Όχι απλώς μία ύπαρξη, αλλά μία δύναμη. Μια οντότητα γεμάτη θάρρος, δυναμισμό και γενναιότητα, πίσω από την οποία υπάρχει μία ολόκληρη ιστορία. Μητέρες, σύντροφοι, σύζυγοι, αδελφές, κόρες, φίλες. Με όποια μορφή και αν υπάρχουν στις ζωές μας, το σίγουρο είναι πως κάθε μία είναι μοναδική με τον δικό της τρόπο. Ο ρόλος που επιτελούν οι γυναίκες στην κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως και η αναγνώριση της συμβολής τους στην εξέλιξη του κόσμου. Κατά καιρούς, πολλά είναι τα βιβλία που έχουν γράψει για εκείνες διάφοροι συγγραφείς ανά τον κόσμο. Το παρακάτω, όμως, σκάει σαν κύμα ρεαλισμού για να παρουσιάσει την πραγματικότητα που βίωσαν και βιώνουν κάποιες γυναίκες, η οποία υπάρχει ακόμη και αν εμείς οι ίδιοι δεν τη γνωρίζουμε. Έτσι, το Είμαι Επικίνδυνη δίνει φωνή σε κάθε γυναίκα, κάνοντας την αλήθεια της να ακουστεί.

Γυναίκες
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Το βιβλίο

Είμαι Επικίνδυνη. Μία φράση που προκαλεί πολλές και διάφορες σκέψεις, εντυπώσεις και συναισθήματα. Θετικά ή αρνητικά; Δύναμης ή αμηχανίας; Τί σημαίνει, όμως, επικίνδυνη και ποιος το ορίζει; Η απάντηση βρίσκεται εδώ. Και δεν είναι μόνο μία. Ένα βιβλίο και 100 γυναίκες, μιλάνε για τον δικό τους ξεχωριστό λόγο που τις κάνει επικίνδυνες. Πολύ περισσότερο, δείχνει την αντιμετώπισή τους από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο, αλλά και την επιβίωσή τους μέσα σε αυτόν.

Αυτές οι 100 γυναίκες είναι τόσο διαφορετικές, αλλά συνάμα τόσο ίδιες. Διαφορετικές ηλικίες και καταγωγές, ρίζες και αξίες, οικογένειες και επαγγέλματα που έχουν όμως κοινό παρονομαστή. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ταμπέλα της διαφορετικότητας που η κοινωνία φόρεσε σε εκείνες. Εκείνες τις επικίνδυνες, που έχουν το θάρρος και την τόλμη να επιτύχουν και να είναι ανεξάρτητες. Χωρίς τον φόβο να είναι γυναίκες. Χωρίς τον φόβο να είναι επικίνδυνα διαφορετικές.

Είμαι Επικίνδυνη
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Ένα βιβλίο – δύναμη

Αρχικά, στην εποχή του #MeToo, το οποίο πήρε μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί θέμα συζήτησης καθημερινά, η ενδυνάμωση των γυναικών και της φωνής τους είναι το κύριο ζητούμενο. Η ανάγνωση αυτών των 100 ιστοριών, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο ενδυνάμωσης που θα αφυπνίσει την συνείδηση τους καθενός. Έτσι, ήρθε σαν μια αχτίδα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Στόχος; Η εξάλειψη των παγιωμένων τρόπων σκέψης-συμπεριφοράς αλλά και των υποτιμητικών στερεοτύπων που κυριαρχούν ανά τα χρόνια, όπως, παραδείγματος χάριν, το “ασθενές” φύλο.

Κάθε ιστορία στέκει σαν φωτεινός φάρος απέναντι στο σκοτάδι της ανισότητας, της υποβάθμισης αλλά και του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στη σημερινή εποχή. Παρενοχλήσεις, βιαιοπραγίες εις βάρος τους, αλλά και η άνιση αντιμετώπιση στον χώρο εργασίας, ταλανίζουν αιώνια τη γυναικεία φύση και ήρθε η ώρα να μπει μία τελεία σε κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά.

Όλες αυτές οι αλήθειες, αποδεικνύουν πως τα σενάρια που δεν χωρά ο νους μας, υπάρχουν. Στο βιβλίο, αυτά τα προσωπικά βιώματα συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ εξομολογήσεων που δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων στον αναγνώστη. Συγκινεί, ξαφνιάζει και σοκάρει. Προπάντων, όμως, ξεσκεπάζει την οδυνηρή πραγματικότητα που συχνά ο κόσμος παραβλέπει και αγνοεί. Ταυτόχρονα, κάνει το αναγνωστικό κοινό να ταυτιστεί και ίσως να εντοπίσει κοινά βιώματα και εμπειρίες, για τα οποία δεν πρέπει ποτέ κανένας να σιωπά.

Εντυπώσεις

Διάβασα το βιβλίο με πολλή αγωνία να ανακαλύψω τον λόγο που η κάθε γυναίκα είναι επικίνδυνη. Και άξιζαν όλοι. Από κάθε ιστορία πήρα και ένα διαφορετικό συναίσθημα και μήνυμα. Ξεχώρισα κάποιες ιστορίες που μέχρι σήμερα με κάνουν να τις ανακαλώ όταν ακούω για διάφορα περιστατικά, ή όταν βλέπω διάφορα γεγονότα. Ένα είναι το σίγουρο όμως. Θαύμασα και χειροκρότησα μέσα μου, ξεχωριστά, την κάθε γυναίκα και την αλήθεια της. Αγκάλιασα την διαφορετικότητά της και το πόσο επικίνδυνη είναι. Ίσως να έγινα και εγώ μία.

Ειδικότερα, στις γυναίκες δίνει μία εσωτερική δύναμη. Κάνει την καθεμία να νιώσει ανίκητη και ικανή για όλα. Να αναγνωρίσει στον εαυτό της μικρές και μεγάλες νίκες. Αλλά και τις ήττες, που ο ερχομός τους μας κάνει να εκτιμήσουμε τις επιτυχίες. Το συγκεκριμένο βιβλίο, βοηθά κάθε γυναίκα να βρει τη δική της δύναμη. Να μιλάει, να μη σκύβει το κεφάλι και να μη μένει σε καταστάσεις και ανθρώπους που γκρεμίζουν τον εσωτερικό της μικρόκοσμο.

Τέλος, αυτό το βιβλίο με ενέπνευσε και μου έμαθε το εξής: Να κάνουμε τη φωνή μας το πιο δυνατό μας όπλο και τους ανθρώπους γύρω μας να δείχνουν σεβασμό προς τα δικά μας, προσωπικά όρια.

Είμαι Επικίνδυνη
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Η δημιουργία

Η Women Act και η αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women On Top, φέρνουν ένα βιβλίο-διαμάντι. 100 δυνατές ιστορίες γυναικών, δείχνουν πόσα πράγματα βιώνει η γυναίκα του χθες, του σήμερα, αλλά και του αύριο. Κυκλοφορεί σε μία εξαιρετική έκδοση από την KEY BOOKS.

Αποτελεί πηγή έμπνευσης και καταφέρνει να αφυπνίσει το κοινό, ενισχύοντας τον δυναμισμό κάθε γυναίκας. Καθιστά σαφές ότι οι αδυναμίες μας πρέπει να γίνουνε δύναμή μας, σύμμαχοι και όπλα μας, ώστε να κυριεύουμε τους φόβους μας και να ορίζουμε τους εαυτούς μας μόνοι μας.

Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία.

Η φωνή των γυναικών στην ελληνική τηλεόραση.

Η γυναικεία δύναμη, όμως, δεν σταματά εδώ. Οι Επικίνδυνες φέρνουν μία εκπομπή διαθεματικής προσέγγισης, συζήτησης και ενημέρωσης.

Την παρουσίαση αναλαμβάνουν τρεις γυναίκες, με έντονη δραστηριότητα σε ζητήματα φεμινισμού. Η Μαριάννα Σκυλακάκη, η Μαρία Γιαννιού και η Στέλλα Κάσδαγλη, που συντονίζουν μοναδικές συζητήσεις.

Σε κάθε επεισόδιο, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών, δίνουν την σκυτάλη η μία στην άλλη για την ανάπτυξη συζήτησης γύρω από ποικίλα και ανείπωτα θέματα. Κάθε Κυριακή, στις 21:00 στην ΕΡΤ2.

Ίσως, το “ασθενές” φύλο, να μην είναι και τόσο ασθενές τελικά.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

11