«Μικρές φωτιές παντού» της Celeste Ng από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημα της Celeste Ng με τίτλο «Μικρές φωτιές παντού» (“Little Fires Everywhere”) σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που καταφέρνει να φέρει στο φως κρυφά μυστικά πίσω από κλειστές πόρτες σκιαγραφώντας την καθημερινότητα στα προάστια του Κλίβελαντ.
Η αφήγηση ξεκινά από το τέλος της ιστορίας, όταν το σπίτι της οικογένειας Ρίτσαρντσον τυλίγεται στις φλόγες, τη ίδια ώρα, το παιδί τους , η Ίζυ είναι εξαφανισμένη. Η αιτία της καταστροφής και το τι προηγήθηκε γίνεται η αφορμή για να μας παρουσιαστεί η προσπάθεια γειτνίασης δύο οικογενειών διαφορετικής κοινωνικής τάξης που έχουν επιλέξει δύο διαφορετικούς τρόπους διαβίωσης . Μητρότητα, φιλίες, εφηβεία και μία υπόθεση υιοθεσίας συνθέτουν το κάδρο της πλοκής του έργου αποδεικνύοντας την επιφανειακή ευδαιμονία και ευτυχία.

Η Έλενα Ρίτσαρντσον ζει με την οικογένεια της στο Σάικερ Χάιτς, το μέρος όπου όλα είναι αρμονικά και οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και γαλήνιοι. Εκείνη είναι πιστή και προσηλωμένη τους κανόνες εξασφάλισης της ευδαιμονίας στον τόπο της και ασχολείται με φιλανθρωπίες. Η ζωή τους ταράζεται όταν μια μητέρα, η Μία Γουόρεν, μαζί με την έφηβη κόρη της νοικιάζουν το διπλανό σπίτι. Η αινιγματική φωτογράφος θα εισβάλει στην ζωή τους και θα ανατρέψει τις ισορροπίες στην οικογένεια Ρίτσαρντσον.

Αξιοσημείωτη είναι η αριστουργηματική παρουσίαση των χαρακτήρων, των σκέψεων, των φόβων και των διλημμάτων τους. Πιο συγκεκριμένα, η αντίθεση που παρατηρούμε στους χαρακτήρες των δύο μητέρων, της Έλενας Ρίτσαρντσον και της Μία Γουόρεν συμβάλλει στην εξέλιξη της ιστορίας. Η Έλενα Ρίτσαρντσον σχεδιάζει κάθε βήμα της με τάξη και αρμονία ώστε να μην διαταράξει την ήρεμη οικογενειακή ζωή ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει να κρύψει βαθιά επιθυμίες και φιλοδοξίες. Από την άλλη πλευρά, η Μία Γουόρεν αλλάζει συχνά και εύκολα τόπο διαμονής όταν νιώθει ότι το μυστικό της κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, δεν δέχεται κοινωνικές υποδείξεις και η καλλιτεχνική της ευαισθησία την οδηγεί σε νέα μέρη και πηγές έμπνευσης.

Μία υπόθεση υιοθεσίας, στην οποία θα εμπλακεί η Μία Γουόρεν θα αναγκάσει την Έλενα Ρίτσαρντσον να ερευνήσει το παρελθόν της Μία. Με αυτό τον τρόπο, ανακαλύπτονται σιγά σιγά τα μυστικά των ηρώων. Κάτι που διατηρεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον ως την τελευταία σελίδα σε συνδυασμό με τους διαλόγους που ζωντανεύουν γεγονότα και καταστάσεις.

Παράλληλα, η χρονική τοποθέτηση της ιστορίας είναι σημαντική καθώς όλα αυτά συμβαίνουν την δεκαετία του ΄90, μια εποχή όπου η χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς. Κάτι που βοηθά στην εξέλιξη της πλοκής και στο να μην αποκαλυφθεί το παρελθόν και το μυστικό της νεαρής μητέρας.

Εν κατακλείδι, το παρόν έργο έχει κεντρικό πυρήνα την σχέση μητέρας και κόρης και τις δυσκολίες, τα εμπόδια που αντιμετωπίζονται με κυρίαρχη την τρυφερότητα. Η δύναμη της μητρικής αγάπης αναδεικνύεται με κάθε ευκαιρία. Χωρίς να παίρνει κάποια θέση η συγγραφέας, μας προβληματίζει, υπάρχει άραγε η τέλεια μητέρα, η τέλεια οικογένεια;

 
Άννα Δραγάτση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής Art Voices για τρία χρόνια στο Spam Radio. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Από τον Ιούλιο του 2016 ανήκω στην ομάδα του beasty-press.com!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...