τραγουδάνε οι καραβίδες
Πηγή Εικόνας: entheto.gr/

Αναμφίβολα, η φύση κρύβει μέσα της μια μαγεία και μια ομορφιά που μπορεί να προσελκύσει τον καθένα. Μπορεί να αγκαλιάσει κάθε ον και να το γαληνέψει, να κάνει τα άγρια ήμερα, αλλά και να επηρεάσει τη συναισθηματική φύση του καθενός. Εδώ, στο βιβλίο Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, η φύση θα παίξει τον δικό της ρόλο. Συγκεκριμένα, ένας βάλτος, που με φόντο αυτόν και τη δική του ομορφιά, θα διαδραματιστούν όσα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Εισαγωγή

Πολλά θα συμβούν μέσα σε αυτόν τον βάλτο. Ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται. Σκληρές βιωματικές καταστάσεις θα έρθουν στην επιφάνεια. Προπάντων, όμως, καλά κρυμμένα μυστικά θα δουν το φως της αλήθειας. Έτσι, σε αυτό το απόμερο σκηνικό, ο αναγνώστης γνωρίζει τα πρόσωπα του βιβλίου και ζει μαζί τους καταστάσεις δυνατές και απρόσμενες. Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη και οι ζωές όλων αλλάζουν, έπειτα από την την είδηση ενός ξαφνικού θανάτου. Όλοι πλέον είναι ύποπτοι και ικανοί για όλα, ακόμα και για την αφαίρεσης μια ανθρώπινης ζωής. Όλα αυτά τα ανακαλύπτει κανείς διαβάζοντας το Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, όσο οι εξελίξεις ρέουν, συγκλονίζοντας και καθηλώνοντας τον αναγνώστη.

τραγουδάνε οι καραβίδες
Πηγή Εικόνας: chrisanthiiakovou.gr

Υπόθεση

Ο βάλτος κρύβει μέσα του σιωπή, ηρεμία, γαλήνη. Τότε, το χαρακτηριστικό τραγούδι των ποταμίσιων καραβίδων γεμίζει το μέρος με ήχους και ζωντάνια. Η πλοκή ξεκινά σε ένα χωριό της Βόρειας Καρολίνας, το Μπάρκλι Κόουβ. Η ιστορία αφορά μία ιδιόρρυθμη και προβληματική οικογένεια. Ειδικότερα, αφορά ένα από τα μέλη της, την μικρή Κάια. Ένα κορίτσι το οποίο θα μεγαλώσει μόνο του στον βάλτο κάνοντας το ταξίδι της ενηλικίωσης χωρίς κανέναν, αντιμέτωπη με όλα και όλους.

Ένας τοξικός πατέρας, μία μητέρα θύμα της ενδοοικογενειακής βίας και τα ανήλικα παιδιά. Κάθε χαρακτήρας βιώνει τα δικά του πάθη και δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης μέσα σε μία οικογένεια που τα προβλήματα ταλανίζουν τις ζωές όλων. Έτσι και η Κάια, θα αντιμετωπίσει την εγκατάλειψη και τη μοναξιά. Μόνη της συντροφιά πλέον έχει τη φύση, τον βάλτο και τους γλάρους. Γεννημένη αγωνίστρια, δεν θα σταματήσει να αντιμετωπίζει τη μία δυσκολία μετά την άλλη.

Η πρωταγωνίστρια

Από την πρώτη στιγμή, η Κάια αγωνίζεται για την επιβίωση σε ένα χωριό, όπου οι πάντες μιλούν και σχολιάζουν την οικογένεια του βάλτου. Επιπλέον, οι φήμες για αυτήν ολοένα και φουντώνουν. Κυρίως, όταν ηχηρά γεγονότα ταράζουν την ηρεμία του χωριού, όπως ο ξαφνικός θάνατος του Τσέις Άντριους. Τυχαίος θάνατος, ένα ατύχημα ή μια στυγερή δολοφονία; Το κύριο ερώτημα που θα κυριαρχήσει στο μυαλό όλων, είναι ποιος και γιατί ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του νεαρού Τσέις. Κατά την κοινή γνώμη, είναι μία στυγερή δολοφονία που ταράζει τις ζωές των κατοίκων του Μπάρκλι Κόουβ και ο δολοφόνος είναι ένας. Η καλύτερα, μία. Η Κάια Κλαρκ. Η «πιτσιρίκα του βάλτου». Το βιβλίο Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Δύο αντρικές φιγούρες

Ο Τσέις Άντριους δεν θα είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στην ζωή της Κάια. Για την ακρίβεια θα αποτελέσει τον πρώτο άντρα που θα μπει στη ζωή της. Ο ερχομός του θα ανατρέψει πολλές ισορροπίες και θα της δημιουργήσει πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Την εμφάνισή του, όμως, θα κάνει και ένας ακόμη άντρας. Ο Τέιτ Γουόκερ, ένας νεαρός άντρας που θα έρθει για να μείνει δίπλα στην Κάια με κάθε κόστος. Αποτελεί ένα πρόσωπο που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην πορεία της ζωής της, σε κάθε βήμα της. Θα αποτελέσει για εκείνη στήριγμα και την αιτία για να επέλθει η πολυπόθητη ένταξή της στο κοινωνικό σύνολο. Ή μήπως όχι;

Τα άλλα πρόσωπα

Πολλά είναι ακόμη τα πρόσωπα που θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στην πορεία. Άνθρωποι που θα κατακρίνουν την πρωταγωνίστρια, αλλά και αυτοί που θα την καταλάβουν. Άλλοι που ενισχύουν την κοινωνική κατακραυγή εις βάρος της και άλλοι που την συμπονούν. Βέβαια, είναι και εκείνοι, που επιθυμούν κάθε δυστυχία για την ζωή της, ενώ κάποιοι δείχνουν την αγάπη και την θαλπωρή τους.

τραγουδάνε οι καραβίδες
Πηγή Εικόνας: enloutrakio.gr

Το βιβλίο

Το Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες αποτελεί ένα βιβλίο που ο κόσμος αγάπησε όσο λίγα και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό. Κατά την διάρκεια της ανάγνωσής του, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα θέματα τα οποία θίγει. Η παιδική αθωότητα ξεπροβάλλει από τις πρώτες κιόλας σελίδες, δείχνοντας την οπτική των καταστάσεων από την πλευρά ενός μικρού παιδιού. Σημαντική θέση παίζει ο ρόλος μίας γυναίκας και μάνας μέσα στην οικογένεια, καθώς και εκείνος της πατρικής φιγούρας. Σημαντικό δίδαγμα, επίσης, είναι το φιλτράρισμα που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι, αναφορικά με τα άτομα που αφήνουν να μπουν στη ζωή τους. Θα έρθουν, άραγε, όλοι με καλό σκοπό στο δρόμο μας, ή μήπως όχι; Μετράνε, τελικά, τα λόγια ή οι πράξεις;

Πηγή Εικόνας: www.bookpage.com

Το βιβλίο έχει γράψει η συγγραφέας και ζωολόγος Delia Owens (Ντέλια Όουενς), η οποία παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την ομορφιά της φύσης. Εκδόθηκε το 2018 με τον πρωτότυπο τίτλο Where the Crawdads Sing και μεταφράστηκε από την Μαργαρίτα Ζαχαριάδου το 2019. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα.

Μέχρι τα τέλη του 2019, είχε ήδη πουλήσει πάνω από 4.5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ αποτελεί New York Times best seller, με πολλαπλές μεταφράσεις.

Το βιβλίο επρόκειτο να μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη, έπειτα από πρωτοβουλία της ηθοποιού Reese Witherspoon και της εταιρείας της, Hello Sunshine productions.

Εντυπώσεις

Διάβασα το βιβλίο σε μία περίοδο που ήθελα κάτι δυνατό, να μου αφήσει μια καλή εικόνα και γιατί όχι, να μη μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου. Έτσι και έγινε. Από τις πρώτες σελίδες με συνεπήρε, με καθήλωσε, με συγκίνησε, αλλά και με προβλημάτισε. Είναι ένα βιβλίο που περνάει πολλά μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιβίωση, καθώς και τη διαφορά της μοναξιάς και της μοναχικότητας. Τέλος, αυτή η συγκλονιστική ιστορία, δείχνει ταυτόχρονα το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει αλλά και να αλλάξει τη ζωή μας.

Ανακαλύψτε το και εσείς, πέρα μακριά, εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.