«Οι γραφίστες και οι ψηφιακοί καλλιτέχνες πρέπει να είναι και οι δύο δημιουργικοί και να κατέχουν καλλιτεχνικές και τεχνικές ικανότητες. Και ενώ οι ικανότητες τους μερικές φορές συμπίπτουν, τα αποτελέσματα των εργασιών τους και η κατεύθυνση της καριέρας τους διαφέρουν.»
-Kieran Delaney, Faculty- Graphic Design.

Για να μελετήσω την διάκριση ανάμεσα στα δύο επαγγέλματα, συμβουλεύτηκα αυτό το άρθρο από το πανεπιστήμιο της Columbia.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο, οι δύο αυτές καριέρες απαιτούν αρκετά διαφορετικά skills, συμπεριλαμβανομένων και της γνώσης λογισμικού σχεδιασμού και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Παρόλο που έχουν κάποια κοινά στοιχεία, έχουν κάποιες σοβαρές διαφορές.

Αρχικά, ο γραφίστας έχει ως βασικό του «όπλο» την επικοινωνία. Πρώτος στόχος και υποχρέωση του γραφίστα είναι να επικοινωνεί με τους πελάτες και να προσφέρει κατάλληλες ιδέες και λύσεις. Σε αντίθεση με τον ψηφιακό καλλιτέχνη, ο οποίος δουλεύει μέσω του υπολογιστή για να παράξει έργα τέχνης. Επικεντρώνεται δηλαδή περισσότερο σε τεχνικά ζητήματα.

Συνεπώς, ο ψηφιακός καλλιτέχνης επικεντρώνεται περισσότερο στους υπολογιστές και την γνώση προγραμμάτων, είτε αυτά αφορούν το animation, το video editing, την δημιουργία ψηφιακής τέχνης. Οι καλλιτέχνες αυτοί ακολουθούν καριέρες συνήθως στην βιομηχανία του θεάματος, ή σε διαφημιστικές εταιρίες.
Από την άλλη, οι γραφίστες επικεντρώνονται σε δημιουργικά ζητήματα περισσότερο, αν και εκείνοι χρειάζονται τεχνικές γνώσεις. Ο δημιουργικός τρόπος σκέψης που κατέχουν και η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων τους εκθέτουν σε πιο «creative» θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα η δουλειά του creative director.
Παρόμοια άρθρα:
- Σύνδρομο Σταντάλ, όταν παθαίνεις overdose από την Τέχνη
- Bauhaus: Ένωση Τεχνολογίας και Τέχνης
- Το κίνημα του Φωβισμού και η επιρροή του στην τέχνη
Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.