Exclusive Content:

Η γκαλερί Delirium παρουσιάζει την έκθεση Parallel Dimensions

Οι WD, Area87, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, SimpleG., Y.Kaiman, Naiv και Μαρία Παριανού στην γκαλερί Delirium.

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Εστιάζοντας αυτή την περίοδο στο αστικό τοπίο της πόλης μου και την ενδεχόμενη αναγέννησή του, η ανάγκη μου για εύρεση καλλιτεχνικών δρώμενων γιγαντώνεται καθημερινώς. Ευτυχώς για την ψυχική υγεία όλων μας, η τέχνη αρχίζει ξανά να γίνεται κομμάτι της ζωής της πόλης μας. Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση καλλιτεχνών θα λάβει χώρα στην καινούργια γκαλερί Delirium και μέσω της έκθεσης Parallel Dimensions. Το πρότζεκτ Delirium αποτελεί μια ιδέα του street artist The Krah, με τον οποίο έχουμε συνομιλήσει στο παρελθόν, και ο οποίος μας προσφέρει απλόχερα έναν καινούργιο χώρο τέχνης, που έχει ως στόχο να αναδείξει το γκράφιτι και τους ανθρώπους του.

Η έκθεση Parallel Dimensions

Στην επερχόμενη έκθεση, Parallel Dimensions, θα παρακολουθήσουμε ευρέως γνωστούς καλλιτέχνες με μεγάλη πορεία στον χώρο του γκράφιτι. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο WD (Wild Drawing), ο Area87, ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, ο SimpleG., o Y.Kaiman, η Naiv, η Μαρία Παριανού κ.ά.

γκραφίτι
Little Girls with Dreams Become Women with visions / Sweden 2019 // copyrights: WD ( Wild Drawing )

Το Parallel Dimensions είναι δημιουργημένο έτσι ώστε να γίνουμε μέρος του φαντασιακού (ή μη) αστικού τοπίου στο οποίο οι καλλιτέχνες του γκράφιτι έχουν συνηθίσει να δημιουργούν. Τα έργα που θα κληθούμε να εξερευνήσουμε θα «σπάσουν» τα όρια των καμβάδων και των αντικειμένων και θα κατακλύσουν τον χώρο. Όπως ακριβώς και το γκράφιτι. Όπως ακριβώς και το συσσωρευμένο σύστημα εικόνων που βρίσκουμε τριγύρω μας καθημερινά στην μεγαλούπολη. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης, λόγω και της ιδιότητας τους ως αναπλαστών του αστικού τοπίου, θα μας μεταφέρουν τα συναισθήματά τους για την ζωή μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα δεδομένων και πληροφοριών.

Οι καλλιτέχνες του γκράφιτι

Οι συμμετέχοντες της διαδραστικής έκθεσης Parallel Dimensions μας περιέγραψαν τα έργα τους ως μέρος του αστικού τοπίου αλλά παράλληλα και ως μέρος μιας ουτοπικής ή δυστοπικής προσέγγισης της καθημερινότητας. Ο κάθε ένας μας, στην καθημερινή του πορεία, κατακλύζεται από ένα τεράστιο μέρος πληροφοριών οι οποίες του γεννούν ιδέες. Πληροφορίες ερχόμενες από διαφημίσεις, από την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κουλτούρα του μέρους, από τους ανθρώπους με τους οποίους αναγκαστικά συναναστρεφόμαστε, από το γκράφιτι κ.τ.λ. Πώς επιλέγουμε να ζούμε μέσα στην πόλη; Ποια στοιχεία του τοπίου αποθηκεύονται στην μνήμη μας; Και γιατί;

γκραφίτι
credits: Area87

Το γκράφιτι είναι μια πολύ άμεση εκδοχή μεταφοράς δεδομένων. Μπορεί να αποτελεί ένα απλό σύνθημα ή ένα λογοπαίγνιο και όμως να σου αλλάξει τον τρόπο θέασης της καθημερινότητάς σου. Μπορεί να σε μεταφέρει σε μία διαφορετική εκδοχή της, την οποία δεν είχες οραματιστεί να είσαι μέρος. Κάπως έτσι μας διηγείται και ο καλλιτέχνης Area87 την άποψη του για την δημιουργία εικόνων μέσα στο καθημερινό τοπίο.

γκραφίτι
credits: Area87

Καθώς το γκράφιτι αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του, μας αναφέρει ότι βιώνει στα έργα του την αστρική προβολή μέσα από την αστική προβολή, συγκεντρώνοντας έτσι όλες τις εμπειρίες της καθημερινότητας του και δημιουργώντας φαντασιακά κομμάτια της με πρωταγωνιστή το υποσυνείδητό του.

Μία διαφορετική προσέγγιση ανακαλύπτουμε στα έργα της Μαρίας Παριανού η οποία μας περιγράφει την πόλη σαν ένα αχανές κομμάτι της φύσης. Η πόλη εμπεριέχει ένα δημιούργημα εικόνων, κτηρίων, μανιφέστων και ιδεών που δεν έχει σκοπό να εντάξει τον άνθρωπο στο περιβάλλον της αλλά αντίθετα να τον αποδυναμώσει. Ό άνθρωπος μικραίνει σε κλίμακα και προσπαθεί μέσα στο έντονο ζωγραφικά τοπίο να εντοπίσει την ταυτότητα του.

Parallel Dimensions
credits: Μαρία Παριανού

Μέσα σε όλη την δυστοπία όμως, η ατομικότητα γνωρίζει την θέση της μέσα στο δημιούργημα που αποκαλείται μητέρα φύση.

Parallel Dimensions
Covid-19 vs Poverty / Bali 2021 – copyrights : Wild Drawin

Μια τρομερή αισθητική μας παρέχει και ο WD (Wild Drawing) με τις δημιουργίες του στο περιβάλλον της πόλης. Έχοντας μία τεράστια εμπειρία στον χώρο του γκράφιτι και έχοντας δημιουργήσει ασταμάτητα murals στην χώρα μας, ο WD καταφέρνει να γεννά συνεχώς ερωτήματα για την καθημερινότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο καλλιτέχνης απευθύνεται στον μέσο άνθρωπο και τις κοινωνικές αδικίες που τον περιστοιχίζουν και επιζητεί να ανοίξει έναν διάλογο τόσο καλλιτεχνικό όσο και κοινωνικό με τους πολίτες του νέου κόσμου. Παρότι είναι γεννημένος στην Ινδονησία, έχει επιλέξει την Ελλάδα για να ζει και να εμπνέεται, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν μια μεγάλη πολιτισμική πρωτεύουσα η οποία έχει εντάξει το γκράφιτι στην κουλτούρα της.

Η Αθήνα του γκράφιτι

Στην Αθήνα, στην μητρόπολη των Βαλκανίων, η απόρροια των μεθόδων του καπιταλιστικού συστήματος είναι πολύ έντονη. Η πόλη η ίδια που είναι τόσο ζωντανή αλλά ταυτόχρονα και τόσο θλιμμένη σε ωθεί να αισθανθείς την κοινωνική αδικία και την φτώχεια του λαού. Και μην ξεχνάμε, το γκράφιτι, είναι ένα λαϊκό μέσο έκφρασης, το μέσο έκφρασης του απλού, καθημερινού ανθρώπου. Ο απλός αυτός άνθρωπος που από εκνευρισμένος έφηβος εξελίχθηκε σε εγκλωβισμένο ενήλικα.

Parallel Dimensions
Knoweldge Speaks – Wisdom Listens / Athens 2016 // copyright : Wild Drawing

Μέσα στην καθημερινή βιοπάλη, το γκράφιτι μας δημιουργεί εικόνες σκληρής πραγματικότητας αλλά και ξεχασμένης λήθης.

Πόσες από αυτές επιλέγουμε να κοιτάξουμε πραγματικά;

Και πόσες από αυτές στοχεύουν να μας κοιτάξουν πραγματικά;

Η έκθεση Parallel Dimensions έχει εγκαίνια στης 18 Μαρτίου και θα διαρκέσει για 3 εβδομάδες στην γκαλερί Delirium (Ευστράτιου Πισσά 49, Νέος Κόσμος).

Τρ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Σοφία Γεωργοπούλου
Σοφία Γεωργοπούλου
Είμαι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με μεγάλη αγάπη για την καλλιτεχνική σκήνη της Μητρόπολης , την φωτογραφία και τα ταξίδια ! Σαν μεγάλος βιβλιοφάγος , από πολύ μικρή ηλικία , συνήθισα να καταγράφω τις σκέψεις μου και τα όνειρα μου γιατί έτσι νιώθω την υλική υπόστασή τους . Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να εκδώσουν την αυτοβιογραφία τους γιατί καμία ζωή και άποψη δεν είναι βαρετή και ούτε φυσικά , αμελητέα !

Latest Articles

Διάβασε επίσης...