Cruella
Laurie Sparham/ Disney

Ηχογράφηση από τη Ναταλία Σφήκα:

Τα τελευταία χρόνια, η Disney έχει επιχειρήσει να σπάσει το κλασικό μοτίβο καλού και κακού που υπήρχε στις ιστορίες της. Όλο και περισσότεροι χαρακτήρες παύουν να ακολουθούν τα στερεότυπα, αποκτώντας όχι μόνο προσωπικότητα αλλά και μια δόση ρεαλισμού. Στις 18 Μάιου του 2021 κυκλοφόρησε η ταινία Cruella, με την Emma Stone, η οποία επιχείρησε να συστήσει στο κοινό, από την αρχή, έναν από τους πιο μισητούς κακούς στην ιστορία των παιδικών, την Cruella de Vil.

Από την ανακοίνωση έως και την προβολή της, η ταινία δέχτηκε αρκετές αρνητικές αντιδράσεις. Η πλειοψηφία του κόσμου υπήρξε αρκετά δύσπιστη προς το εγχείρημα της εταιρείας. Το να αλλάξει η γνώμη του κοινού για μια κλασική κακιά της Disney, που στόχο έχει να μετατρέψει μικρά αθώα κουτάβια σε γούνα, σίγουρα αποτέλεσε μεγάλη δοκιμασία.

Η ιστορία του χαρακτήρα
Emma Stone
Disney

Η Cruella de Vil έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο μυθιστόρημα της Αγγλίδας συγγραφέως Dodie Smith, Τα 100 και 1 σκυλιά της Δαλματίας, το 1956. Η ίδια η συγγραφέας ανέφερε πως η ιδέα για τον χαρακτήρα της ήρθε όταν μια φίλη της, της ανέφερε χαριτολογώντας πως το σκυλί της θα έκανε πολύ ωραία γούνα. Η επικρατέστερη θεωρία για το όνομα της το θέλει να βασίζεται στον συνδυασμό των λέξεων cruel, δηλαδή σκληρός και devil, δηλαδή διάβολος. Μια άλλη θεωρία όμως υποστηρίζει πως το επώνυμό της προκύπτει από το ρήμα villen που στα ολλανδικά σημαίνει γδέρνω.

Το 1961 ο χαρακτήρας εμφανίστηκε ξανά στη σειρά κινουμένων σχεδίων Τα 101 σκυλιά της δαλματίας και στο sequel της σειράς το 2002. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε όμως μέσα από την ερμηνεία της Glen Close στις ταινίες του 1996 και 2000. Η ηθοποιός, όπως είχε δηλώσει, προσπάθησε να ερμηνεύσει την Cruella, ως όσο πιο μοχθηρή και αμετανόητη γινόταν. Επιπλέον η de Vil εμφανίστηκε στη σειρά Once Upon a Time και την ταινία του Disney Channel, Descendants.

Η Cruella της ταινίας
Disney
Disney

Στη νέα ταινία της Disney, η Emma Stone ερμηνεύει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τον χαρακτήρα. Η Cruella δεν είναι πλέον απλά ένας κακός χαρακτήρας, δεν είναι μία κακιά «μάγισσα» που το μόνο που θέλει είναι να πετύχει τον στόχο της χωρίς να τη νοιάζει η δυστυχία των άλλων. Όπως έγινε και στη ταινία Maleficent του 2014, ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει την ιστορία από τη δική της οπτική. Η de Vil, αν και πάντα όπως και η ίδια δηλώνει μια ιδιοφυία, αποτελεί σημείο ταύτισης για τους θεατές. Μπορεί να παραμένει κακιά, γιατί αυτό την εξυπηρετεί, αλλά ποιος δεν έχει υπάρξει ο κακός στην ιστορία ενός άλλου;

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο σκηνοθέτης μέσα από την ταινία. Μπορεί η Cruella να υπήρξε η κακιά στην ιστορία του Roger και της Anita, όμως ήρθε η ώρα να δούμε και τη δική της ιστορία, μέσα από τα δικά της μάτια, στην οποία είναι εκείνη ο ήρωας. Η ταινία δεν επανεφευρίσκει μόνο τον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριάς μας αλλά και τη σχέση της με πολλούς χαρακτήρες όπως τον Jasper και τον Horace, που έως τώρα τους γνωρίζαμε απλώς ως τα τσιράκια της. Το συνολικό αποτέλεσμα αφήνει μια πολύ διαφορετική γεύση, μία γεύση όμως που αρκεί προκειμένου να δούμε τη de Vil με διαφορετική ματιά. Ίσως η Cruella, με την εξαιρετική ερμηνεία της Emma Stone, να αποτελεί μία από τις καλύτερες σύγχρονες ταινίες της Disney.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.