Αρκετοί από εμάς έχουμε δει την ταινία κινουμένων σχεδίων Anastasia. Ή, ακόμη καλύτερα, έχουμε ακούσει το τραγούδι Rasputin του Boney M. Όμως ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτά τα δύο;

Νικόλας και Αλεξάνδρα

Η Αλεξάνδρα ήταν μισή Γερμανίδα και μισή Αγγλίδα. Παρόλα αυτά μετά τον θάνατο της μητέρας της, την ανατροφή της ανέλαβε η Βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας, δηλαδή η γιαγιά της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αλεξάνδρα να μεγαλώσει μόνο με αγγλικές αρχές.

Με τον Νικόλα γνωρίστηκαν στον γάμο μιας από τις μεγαλύτερες αδερφές της. Μπορεί να πει κάποιος πως ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Παρά την σχέση τους, οι υπόλοιποι δεν την εγκρίνουν. Η Βασίλισσα Βικτώρια δεν ήθελε τον Νικόλα λόγω της Ρωσικής καταγωγής του. Το ίδιο ίσχυε και για τους γονείς του Νικόλα, οι οποίοι δεν ήθελαν την Αλεξάνδρα λόγω της γερμανικής καταγωγής της.

Παρά την αριστοκρατική καταγωγή τους και οι δυο ήταν αρκετά ταπεινοί άνθρωποι. Ο Νικόλας δεν να στεφθεί τσάρος διότι δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες. Όμως, σε ηλικία 49 ετών ο πατέρας του πεθαίνει και αναγκάζεται να γίνει Βασιλιάς. Μετά από μια εβδομάδα το ζευγάρι παντρεύεται και γίνεται ο νέος τσάρος της Ρωσίας.

Οι Πέντε Απόγονοι

Η πρώτη κόρη του ζευγαριού γεννήθηκε το 1895 και ονομάστηκε Όλγα. Μετά από τρία χρόνια, το 1898 γεννήθηκε η Τατιάνα. Τέλος, το 1899 γεννήθηκε η Μαρία και το το 1901 η Αναστασία. Αυτό το γεγονός ανησυχούσε την βασιλική οικογένεια, διότι τον θρόνο μπορούσε να αναλάβει μόνο κάποιος άντρας. Αυτός ο κανόνας ήταν πολύ αυστηρός και δεν γινόταν να αλλάξει.

Όμως, το 1904 ο διάδοχος γεννήθηκε και το όνομα αυτού ήταν Αλεξέι. Δυστυχώς, γεννήθηκε με την ασθένεια της αιμοφιλίας. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια να μην μαθευτεί αυτή η “αδυναμία” του μελλοντικού Βασιλιά.

Οι κόρες τις οικογένειας μεγάλωσαν με έναν τρόπο που δεν αρμόζει τόσο σε πριγκίπισσες. Έπρεπε να μαζεύουν τα δωμάτια τους, φορούσαν ρούχα που ανήκαν στην μεγαλύτερη αδερφή και πολλά άλλα. Το ίδιο, όμως, δεν ίσχυε για τον Αλεξέι. Αρχικά, λόγω της ασθένειας του όλοι του η οικογένεια τον πρόσεχε συνεχώς. Επίσης, είχε καταλάβει πως στο μέλλον θα γινόταν βασιλιάς και έλεγε στον κόσμο πως έπρεπε να του φυλάνε το χέρι.

Romanov
Πηγή:https://www.deviantart.com/

Ο τρανός Rasputin

Ο Rasputin γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1869 στην Σιβηρία. Στην ηλικία των 18 χρόνων μπήκε σε μοναστήρι και ασπάστηκε την διδασκαλία των “Μαστιγουμένων”. Όμως, διαστρέβλωσε το κήρυγμα τους και έφτιαξε το δικό του δόγμα. Συμπέρανε πως μέσω της υπερβολικής σεξουαλικής επαφής οι πιστοί θα φτάσουν πιο κοντά στον Θεό.

Πριν προλάβει να γίνει μοναχός γύρισε στο χωριό του. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε 4 παιδιά. Παρόλα αυτά, το 1901 εγκατέλειψε την οικογένεια του και έγινε προσκυνητής. Μέσα σε δυο χρόνια έγινε αρκετά γνωστός για τις ” θεραπευτικές” του δυνάμεις και για την έντονη σεξουαλική ζωή του.

Ο Rasputin έφτασε στην Αγία Πετρούπολη το 1903 και επιδίωκε την κοινωνική του ανέλιξη. Το 1905 γνώρισε το Αυτοκρατορικό ζεύγος, το οποίο ήταν αρκετά ανήσυχο, καθώς ο Αλεξέι ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Χρησιμοποιώντας διαφορά γιατροσόφια δικής του επινόησης, κατάφερε να γιατρέψει τον Αλεξέι, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του ζευγαριού.

Romanoc
Πηγή:Revolution 1917R

Η αρχή του πολέμου

Οι σύμβουλοι της βασιλικής οικογένειας τους παρότρυναν το 1913 κάνουν μια δημόσια εμφάνιση καθώς ήταν αρκετά απόμακροι. Επίσης η επανάσταση στην Ρωσία είχε αρχίσει να ξεσπάει και έπρεπε να κάνουν κάτι. Βέβαια αυτή τους η εμφάνιση είχε λάθος αντίκτυπο. Ο κόσμος που είχε μαζευτεί έξω από το παλάτι ζητωκραύγαζε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Νικόλας και η Αλεξάνδρα να πιστέψουν ότι αφού τους λάτρευαν και ας ήταν απόμακροι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν την ίδια στάση χωρίς κάποιον αντίκτυπο.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ο Νικόλας έπρεπε να φύγει να πάει στο πόλεμο. Μέσα από γράμματα που έχουν βρεθεί, φαίνεται πως γενικά δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμικός άνθρωπος και η Αλεξάνδρα συνεχώς τον εμψύχωνε. Παράλληλα, ο Rasputin έδινε συμβουλές στην οικογένεια για το πως θα διοικήσουν το κράτος. Ουσιαστικά, αυτός είναι που διοικεί τη χώρα και αυτό δεν αρέσει σε κανέναν.

Η δολοφονία του Rasputin

Η μητέρα του τσάρου βλέπει την όλη κατάσταση και αποφασίζει να δράσει. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1916 ο Rasputin εξαφανίζεται και μετά από δυο μέρες το σώμα του εντοπίζεται σε ένα ποτάμι. Είχε δολοφονηθεί από μέλη της βασιλικής οικογένειας και αυτό έκανε την Αλεξάνδρα να μην νιώθει πλέον ασφαλής. Κανονικά στο σχέδιο ήταν να πεθάνει και η Αλεξάνδρα, αφού η βασίλισσα πίστευε πως και αυτή και ο Ρασπούτιν ήταν “κακή” επιρροή για τον γιο της. Βέβαια, όπως προανέφερα, ο Νικόλας εξαρχής δεν ήθελε να γίνει τσάρος οπότε δεν φταίει κάποιος για την αδιαφορία που δείχνει.

Τον Φεβρουάριο του 1917 ο Νικόλας έκανε ένα από τα μεγαλύτερα του λάθη που έμελλε να του κοστίσει αρκετά. Έστειλε στρατιώτες να διαλύσουν τις πορείες που γίνονταν στην πρωτεύουσα. Αυτοί όμως, αποφάσισαν να πάρουν το μέρος τους . Αυτό φυσικά έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση και στο τέλος ο Νικόλας αναγκάστηκε να απαρνηθεί το στέμμα του όχι μόνο για αυτό αλλά για τον γιο του.

Εξορία

Με αυτή του την απόφαση η οικογένεια του αναγκάστηκε να μένει κλεισμένη μέσα στο σπίτι. Στρατιώτες έλεγχαν κάθε τους κίνηση και κόσμος μαζευόταν έξω από το σπίτι για να δουν την πρώην βασιλική οικογένεια. Κάτι σαν αξιοθέατο δηλαδή. Ύστερα από 5 μήνες εγκλεισμού, η οικογένεια αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε ένα τρένο χωρίς να ξέρει τον προορισμό. Τους πήγαν στην Σιβηρία με σκοπό να τους απομακρύνουν από το χάος που επικρατούσε στην χώρα.

Η εκτέλεση

Τον Οκτώβριο του 1917 την χώρα επίσημα αναλαμβάνει ο Λένιν και πλέον η μοίρα της πρώην βασιλικής οικογένειας είναι στα χέρια του. Το 1918 ξεσπάει πόλεμος ανάμεσα στους Μπολσεβίκους και στους Αντικομουνιστές. Οι Μπολσεβίκοι φοβήθηκαν πως ο λαός θα προσπαθήσει να σώσει την βασιλική οικογένεια και αποφάσισαν να τους μεταφέρουν ξανά.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Γεκατερινμπούργκ, όπου θα ήταν και η τελευταία τους κατοικία. Υπήρχε παντού φρουρά και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα χωρίς να έχουν κάποιον να τους παρακολουθεί. Στις 17 Ιουλίου οι στρατιώτες ξυπνήσαν το χάραμα την οικογένεια, τους κατέβασαν στο υπόγειο της οικογένειας και τους δολοφόνησαν. Τα σώματά τους πλύθηκαν με οξύ και πετάχτηκαν στο κοντινό δάσος.

Ο μύθος και η ταινία

Το σώμα της πιο μικρής κόρης, της Αναστασίας, βρέθηκε λίγο πιο πέρα από την υπόλοιπη οικογένεια της. Αυτό ήταν και η σπίθα για να ξεκινήσει ο μύθος πως η Αναστασία ήταν ζωντανή και κατάφερε να ξεφύγει. Σε αυτόν τον μύθο, λοιπόν, βασίστηκε και η ταινία κινουμένων σχεδίων. Βγήκε το 1997 και είναι η πιο γνωστή εκδοχή μέχρι σήμερα.

Romanov
Πηγή: IRMÃS ROMANOV : HISTÓRIA E MODA

Ο Ρασπούτιν καταράστηκε την οικογένεια Ρομάνοφ με σκοπό να σκοτώσει όλη την οικογένεια. Η μικρή Αναστασία, τότε σε ηλικία 8 χρονών, καταφέρνει να επιβιώσει με την βοήθεια ενός αγοριού που δούλευε στο παλάτι. Όμως, χάνει την μνήμη της και καταλήγει σε ορφανοτροφείο.

Σε ηλικία 18 ετών φεύγει και ξεκινάει ένα ταξίδι για να βρει ποια είναι η πραγματική της ταυτότητα. Το τέλος είναι αρκετά αισιόδοξο για ταινία βασισμένη σε μια τόσο τραγική ιστορία.

Στην πραγματικότητα η ταινία είναι αρκετά μπροστά από την εποχή στην οποία διαδραματίζεται. Η τεχνολογία είναι αρκετά μπροστά από την εποχή της, η μόδα μέχρι και η ηλικίες των παιδιών είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα η Αναστασία είναι 8 ετών ενώ στην πραγματικότητα ήταν ήδη 17 ετών.

Παρόλα αυτά η ταινία είναι εξαιρετική και αξίζει να την δείτε. Επίσης αξίζει να δείτε διαφορά ντοκιμαντέρ και ταινίες για μια τόσο μαγευτική, κατά την άποψη μου, ιστορία.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.