Ο κλεφτάκος, αντίθεση
Άνθιμος Ντάγκας
Ο φωτογράφος Άνθιμος Ντάγκας μας είπε την ιστορία του

Ο street photographer, Άνθιμος Ντάγκας, έχει γίνει γνωστός τα τελευταία χρόνια από τις ανορθόδοξες φωτογραφίες που βγάζει στους δρόμους της Αθήνας και του εξωτερικού. Κάποιες έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την αντίθεση και κάποιες άλλες τη σύνθεση. Ο στόχος όμως του φωτογράφου είναι να φέρει σε αντιπαράθεση αυτά που φωτογραφίζει. Η φωτογραφία είναι ένα χόμπι για εκείνον και ένας δημιουργικός τρόπος να περάσει την ώρα εκτός δουλειάς. Είναι στρατιωτικός και τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια ξεκίνησε να φωτογραφίζει.

Instagram

Αφορμή ήταν το instagram. Θέλοντας να δημιουργήσει ένα διαφορετικό προφίλ, χωρίς σέλφι ή τοπία, ξεκίνησε να απαθανατίζει αστεία στιγμιότυπα των δρόμων της Αθήνας και όχι μόνο. Το instagram -όπως και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- αποτελεί πηγή πολλών θετικών και αρνητικών ταυτόχρονα. Ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγει κανείς να το χρησιμοποιήσει, εισπράττει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Ο Άνθιμος θέλοντας να κάνει κάτι διαφορετικό λέει χαρακτηριστικά πως ”αν δεν υπήρχε το isntagram μπορεί να μην έβγαζα ποτέ φωτογραφίες”.

”Σκοπός μου είναι η αντιπαράθεση”

Σε πολλές φωτογραφίες μπορεί να βρει κανείς αντιθέσεις. Μερικές φορές είναι αστείες και άλλες όχι. Ο Άνθιμος μέσα από το έργο του δεν έχει σκοπό να αναδείξει τις κοινωνικές αντιθέσεις. Όπως ο ίδιος λέει “Οι αντιθέσεις, είναι εκεί. Όλοι το ξέρουν. Εγώ απλά τις δείχνω”. Χωρίς πρόθεση να δηλώσει κάτι βαρύγδουπο, μας δείχνει αυτό που ήδη υπάρχει και το γνωρίζουμε ήδη. Ωστόσο, η δύναμη μιας εικόνας είναι μεγάλη.

Συχνά εστιάζει σε αντίθετα στοιχεία για να συνθέσει τη φωτογραφία του. Ωστόσο, αυτό που τον παρακινεί πια δεν είναι τόσο ή αρχική αντίθεση αλλά η σύνθεση που προκύπτει στο τέλος και πώς αυτά στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Σαν σκηνοθέτης βλέπει ”τις ευθείες που τέμνουν το αντικείμενο που θέλει να φωτογραφίσει”. Προοδευτικά πέρασε από την αντίθεση στη σύνθεση και αντιπαράθεση.

Μέχρι και 1000 κλικ

Ρίχνοντας μια ματιά στις φωτογραφίες του Άνθιμου, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν πως αυτός ο άνθρωπος είτε ήταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, είτε ήταν πολύ τυχερός. Τελικά η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μας είπε πως “μπορεί να κάνει από 500 μέχρι και 1000 κλικ” μέχρι να βγάλει αυτό που θέλει. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα πόδια του έχουν μουδιάσει περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για εκείνον. Χώρια οι κατσάδες από τους φίλους που μπορεί να είναι μαζί στη βόλτα!

Πηγή έμπνευσης είναι τα ταξίδια και οι δρόμοι

Η αγαπημένη του φωτογραφική μηχανή είναι μια Ricoh GR II λόγω μεγέθους! Είναι πολύ μικρή και έτσι οι άνθρωποι δεν φοβούνται ούτε αισθάνονται άβολα μπροστά από έναν μεγάλο φακό. Το μέγεθός της είναι τέτοιο έτσι ώστε οι άνθρωποι να το αγνοούν παντελώς και να μπορούν να δρουν ανενόχλητοι.

Το 2019 εξέθεσε τις φωτογραφίες του στο σινεμά Ανδόρα και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας, την ίδια χρονιά. Ο ίδιος δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα μιας και νιώθει λίγο άβολα με αυτό. Το έργο του θα ήθελε απλά να προβληματίσει το κοινό και να δώσει μια ώθηση για περαιτέρω σκέψη. ”Φωτογραφίζω αυτό που βλέπω” όπως μας είπε ο ίδιος. Η γνώση υπάρχει, τα προβλήματα είναι ορατά και ο Άνθιμος απλά θέλει να τα δείξει.

Όλες οι φωτογραφίες του Άνθιμου είναι στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram. Εμείς διαλέξαμε κάποιες από τις πιο γνωστές:

 

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press

 

1 COMMENT

Comments are closed.