Ο Όσκαρ Ουάιλντ ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Γνωστός για τους πνευματώδεις λόγους του, ο Ουάιλντ αποτέλεσε μια από τις διασημότερες προσωπικότητες της εποχής του προωθώντας μια μοναδική ιδέα για την ανθρωπότητα: την υποταγή στα «θέλω» της ανθρώπινης ψυχής. Το παρόν άρθρο, αναφέρεται σε ορισμένες από τις πιο διάσημες ρήσεις του, ως μια προσπάθεια να κατανοήσουμε το πνεύμα και τη φιλοσοφία αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας.
Λίγα λόγια
Οι γονείς του Όσκαρ Ουάιλντ έμεναν στο Δουβλίνο και ήταν επιφανείς διανοούμενοι. Στο πανεπιστήμιο, ο ίδιος ασχολήθηκε με τις κλασικές σπουδές, ενώ μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε στο Λονδίνο. Εκεί, συναναστράφηκε με κόσμο από τα ανώτερα πνευματικά και κοινωνικά στρώματα. Ο Ουάιλντ ήταν επίσης εκπρόσωπος του κινήματος του Αισθητισμού, εξέδωσε μία ποιητική συλλογή, έδωσε ομιλίες στις Η.Π.Α. και στον Καναδά με θέμα τον «Αγγλικό Διαφωτισμό στην Τέχνη» και έπειτα επέστρεψε στο Λονδίνο όπου εργάσθηκε ως δημοσιογράφος.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 ο Όσκαρ Ουάιλντ τελειοποίησε το μοναδικό του μυθιστόρημα, Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ, και ύστερα στράφηκε προς το θέατρο. Έγραψε το θεατρικό Σαλώμη στο Παρίσι και τέσσερις ακόμα κοινωνικές σάτιρες, οι οποίες τον έκαναν έναν από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς του ύστερου Βικτωριανού Λονδίνου. Το 1895 ο Ουάιλντ μήνυσε για συκοφαντία τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, Τζον Ντάγκλας, πατέρα του εραστή του Ουάιλντ, του Λόρδου Άλφρεντ Ντάγκλας. Οι κατηγορίες μπορούσαν να επιφέρουν κάθειρξη έως και δύο ετών. Κατά την διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν αποδείξεις οι οποίες ανάγκασαν τον Ουάιλντ να αποσύρει τις κατηγορίες του.
Ο Ουάλιντ κατηγορήθηκε για σοδομισμό και ύστερα από δύο ακόμα δίκες, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα. Το 1897, στην φυλακή, έγραψε το Εκ Βαθέων, μία επιστολή 80 περίπου σελίδων στην οποία αναλύεται η ψυχοσύνθεσή του. Το έργο εκδόθηκε το 1905. Μετά την αποφυλάκισή του, αποσύρθηκε στη Γαλλία, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί έγραψε και το τελευταίο του έργο, Η μπαλάντα της φυλακής του Ρήντινγκ, όπου παρουσιάζει τις κακουχίες της ζωής στη φυλακή. Πέθανε στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 1900, άπορος, σε ηλικία 46 ετών.
Αποφθέγματα του Όσκαρ Ουάιλντ
- Ο αληθινός άνθρωπος φέρεται σαν παιδί. Έχει ανάγκη να παίζει, να είναι ανάγωγος, να λέει ανοησίες, να κάνει απρεπείς και ανώριμες ερωτήσεις.
- Να συγχωρείς πάντα τους εχθρούς σου· τίποτα δεν μπορεί να τους εκνευρίσει περισσότερο.
- Δύο τραγωδίες υπάρχουν στη ζωή: η μία είναι να μην αποκτάς αυτό που θέλεις και η άλλη είναι να το αποκτάς.
- Η αγάπη είναι μια παγίδα. Όταν παρουσιάζεται, βλέπουμε μόνο το φως της, όχι τις σκιές της.
- Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει το δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο.
- Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο τάξεις: αυτούς που πιστεύουν το απίστευτο και αυτούς που κατορθώνουν το ακατόρθωτο.
- Το να ζει κανείς είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν.
- Το μόνο άτομο που χρειάζεσαι στη ζωή σου είναι αυτό που σε χρειάζεται στη δική του.
- Και πώς μπορώ να μαντεύω το μέλλον; Μέσα από τα σημάδια του παρόντος. Στο παρόν βρίσκεται το μυστικό· αν προσέξεις το παρόν, τότε κι αυτό που θα συμβεί στο μέλλον θα είναι καλύτερο.
- Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει.
- Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν’ αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις.
- Κάθε πορτρέτο που γίνεται με την έμπνευση του ζωγράφου, είναι το πορτρέτο του καλλιτέχνη και όχι αυτού που ποζάρει.
- Είμαστε όλοι βουτηγμένοι στον βούρκο, αλλά κάποιοι από μας κοιτάνε τα άστρα…
Όσκαρ Ουάιλντ
Παρόμοια άρθρα:
- Το πορτραίτο του Dorian Gray: Το τίμημα της αιώνιας ομορφιάς
- «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ» στο Studio Κυψέλης
- Βίκτωρ Ουγκώ: Κάποια από τα αποφθέγματά του
Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση