Πηγή εικόνας: new-movies123.link

Οι Ρώσοι είναι περίεργοι, τουλάχιστον στα μάτια των λαών της νότιας Ευρώπης. Έχουν μια διαφορετική αντίληψη για τη ζωή, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τη ρωσική κουλτούρα και τέχνη. Αυτό γίνεται αντιληπτό και σε ταινίες, όπως Η επιστροφή, που έχουν πάρει αρκετά στοιχεία από τις τεχνοτροπίες του σοβιετικού μινιμαλισμού. Η επιστροφή μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκπρόσωπος του μετασοβιετικού μινιμαλισμού, κινούμενη, ίσως, στο μεταίχμιο.

Η επιστροφή
Πηγή: russianfilmhub.com

Πλοκή

Δύο αδέρφια, ο Ιβάν και ο Αντρέι, μένουν έκπληκτοι όταν τους πληροφορεί η μητέρα τους πως επέστρεψε στο σπίτι ο πατέρας τους, ύστερα από δώδεκα χρόνια απουσίας. Με την συγκατάθεσή της, τα δύο παιδιά φεύγουν για διακοπές με τον πατέρα τους, λίγες μέρες μόνο αφότου εκείνος επέστρεψε. Η αντιμετώπιση της επιστροφής αυτής είναι διαφορετική. Ο μεγαλύτερος, ο Αντρέι, δείχνει ενθουσιασμένος και ακολουθεί πρόθυμα τον πατέρα του στις εξορμήσεις. Ο Ιβάν, ωστόσο, είναι πιο επιφυλακτικός απέναντι σε έναν άνθρωπο που μέχρι τότε γνώριζε μόνο από μία φωτογραφία.

Λίγα είναι τα πρόσωπα της ταινίας κι από ένα σημείο κι έπειτα, βλέπουμε μόνο τον πατέρα και τα δύο αδέρφια. Η πλοκή ακολουθεί μια αργή, μονότονη πορεία. Επικρατεί αυτό που λέμε “περιμένεις πως κάτι θα γίνει και ποτέ δε γίνεται τίποτα”. Σε όλη αυτήν την αργή πλοκή ξεχωρίζουμε τα εντυπωσιακά πλάνα από τα μέρη στα οποία ταξιδεύουν οι πρωταγωνιστές. Τα δάση, τη λίμνη και το νησάκι, όλα κομμάτια της άγριας ομορφιάς της βόρειας Ρωσίας. Ολόκληρη η ταινία καλύπτεται από μία γερή δόση μελαγχολίας, ακόμα και στα σημεία όπου η πλοκή παγώνει.

Πηγή: cinemaescapist.com

Εντυπώσεις

Στους θεατές η εν λόγω ταινία άφησε διφορούμενα συναισθήματα και εντυπώσεις. Άλλοι τη βρήκαν βαρετή και μονότονη, ίσως όχι άδικα, ενώ άλλοι ανακάλυψαν τα χαρακτηριστικά του ρωσικού λαού, από τη μια των ενηλίκων, που φαίνονται μελαγχολικοί και λιγομίλητοι, και από την άλλη των ανηλίκων, με κάθε διάθεση για περιπέτεια εξορμήσεις.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.