Τον Αύγουστο του 2020 συμπληρώνονται 51 χρόνια από το θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock, που έλαβε χώρα στην κωμόπολη Μπέθελ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Νέα Υόρκη. Από τις 15 μέχρι τις 18 Αυγούστου του 1969 η περιοχή κινούνταν στους ρυθμούς του rock n’ roll. Η εκδήλωση αυτή έμελλε να αλλάξει ριζικά την πορεία της μουσικής όπως την ξέρουμε σήμερα.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Η αρχική ιδέα διεξαγωγής του Φεστιβάλ ήταν ξεκάθαρα κερδοσκοπική. Ήταν η απόρροια μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας μεταξύ μουσικών παραγωγών και επενδυτών που αποσκοπούσε στην παραγωγή υπέρογκων κερδών. Οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την έναρξη των συναυλιών ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1969 στην κωμόπολη Wallkill, όμως σταμάτησαν απότομα εξαιτίας της έντονης αντίδρασης των κατοίκων. Χαρακτηριστικά, οι συντηρητικοί αγρότες τις περιοχής, επικαλούμενοι την διασάλευση της δημόσιας τάξης κατέθεσαν αγωγές και απευθύνθηκαν στην δικαιοσύνη προκειμένου να μην διεξαχθεί το υπαίθριο φεστιβάλ στον τόπο τους. Όταν τα πνεύματα κατευνάστηκαν οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους στο γειτονικό Woodstock και επινοικίασαν το τεράστιο αγρόκτημα του γαλακτοπαραγωγού Μαξ Γιασγκούρ, έναντι 50.000 δολαρίων.

Η κοσμοσυρροή

Σύμφωνα με τις αρχικές  εκτιμήσεις  των διοργανωτών αναμένονταν το κοινό να μην ξεπεράσει τα 75.000 άτομα. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά ανατράπηκαν πολύ γρήγορα καθώς είχαν ήδη πουληθεί 180.000 εισιτήρια πριν την έναρξη του φεστιβάλ. Ο αριθμός όμως όσων προσήλθαν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στο Woodstock, χωρίς όμως αυτό να είναι εφικτό. Ο συνωστισμός προκάλεσε τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και στην ροή του προγράμματος, καθώς δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που δεν κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα στον χώρο της συναυλίας. Τελικά ο αριθμός των θεατών άγγιξε τους 500.000. Στο φεστιβάλ δυστυχώς σημειώθηκαν και δύο θάνατοι. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί από τους αρμόδιους  ο ένας θάνατος οφειλόταν σε υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ο άλλος σε χτύπημα από αυτοκίνητο.

Το  Woodstock δεν επηρέασε μόνο όσους βρίσκονταν εκεί αλλά κατάφερε να στιγματίσει ανεξίτηλα μία ολόκληρη εποχή, των παιδιών των λουλουδιών σύμφωνα με την φιλοσοφία των οποίων η αγάπη και η ειρήνη είναι οι μοναδικές λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την εκάστοτε κοινωνία. Η διεξαγωγή του φεστιβάλ αποτέλεσε μία ευκαιρία εκδήλωσης του κοινωνικού αναβρασμού της αμερικανικής νεολαίας. Το κοινό φώναζε συνθήματα υπέρ της αγάπης και των ηθικών αξιών και ταυτόχρονα ζητούσε την καθολική εξάλειψη του ρατσισμού. Μέσω της μουσικής διαμαρτυρίας επίσης, οι παρευρισκόμενοι απαιτούσαν την άμεση απόσυρση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος από το Βιετνάμ, λαμβάνοντας έτσι το event και πολιτικές διαστάσεις.

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες.

Στον υπαίθριο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ έδωσαν το παρόν πολλά από τα πιο σημαντικά και λαμπερά ονόματα της μουσικής σκηνής όπως: Jimi Hendrix, Sweat and Tears, The Who, Santana, John Sebastian, Keef Hartley, Tim Hardin, Janis Joplin και πολλοί άλλοι. Ωστόσο υπήρχαν και ηχηρές απουσίες. Την συμμετοχή τους είχαν αρνηθεί οι Led Zeppelin καθώς είχαν ήδη κανονισμένες εμφανίσεις σε άλλο φεστιβάλ με καλύτερες χρηματικές απολαβές. Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε και η απουσία των Beatles. Το διάσημο συγκρότημα δεν κατάφερε να παραβρεθεί στις συναυλίες διότι ο Τζον Λένον δεν κατάφερε να συγκεντρώσει και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Την πρόσκληση συμμετοχής τέλος δεν αποδέχτηκαν και οι Jethro Tull. Χαρακτηριστικά ο Ίαν Άντερσον δήλωσε πως δεν είχε καμία διάθεση να παίξει για άπλυτους χίπιδες.

 

Προσπάθειες αναβίωσης.

Το Woodstock έγραψε μία ξεχωριστή σελίδα που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα στην ιστορία της μουσικής. Το περιοδικό Rolling Stone συγκαταλέγει το φεστιβάλ στην λίστα με τις πενήντα στιγμές που άλλαξαν το rock n’ roll. Πρόσφατα έγιναν κάποιες προσπάθειες αναβίωσης του θρυλικού event, το 1994 και το 1999 αντίστοιχα. Οι απόπειρες αυτές σημείωσαν κάποια εισπρακτική επιτυχία, σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούν να συγκριθούν με το Woodstock του 1969.

Παρόμοια άρθρα:

Για περισσότερη έμπνευση ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify.