μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη
Φωτογραφία: Φλωρογούλια Κατερίνα, Διούδη Κωνσταντίνα

Ανοίγεις τα μάτια σου. Η ζεστή μυρωδιά βιβλίου απλώνεται γύρω σου. Σαν να σε τυλίγει ένα βαθύ πέπλο ονείρου, αφήνοντας τη φαντασία να φτάσει σε μέρη που ούτε εσύ ήξερες ότι υπάρχουν. Πτυχές και επιλογές και ζωές που μοιάζουν σαν ψεύτικο όνειρο. Κι όμως, η ομορφιά του μεγαλείου δεν είναι τίποτα παρά ένα παραμύθι. Μια εικόνα σε ένα σκονισμένο βιβλίο. Η κατάσταση λίγο πριν οι χτύποι της καρδιάς σταματήσουν να σου δίνουν ζωή σε μεταφέρει σε μια απέραντη βιβλιοθήκη γεμάτη επιλογές. Το Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη είναι ένα βιβλίο που εξερευνά ακριβώς αυτή τη στιγμή, λίγο πριν χαθείς.

Περίληψη
μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: cougarprintonline.com

Η Νόρα Σιντ ζει στο Μπέντφορντ χρόνια τώρα. Έχει μια αδιάφορη καθημερινότητα που αρχίζει σιγά σιγά να διαλύεται. Κοντινά της πρόσωπα δεν θέλουν να έχουν κανένα είδος επικοινωνίας μαζί της. Πεθαίνει ο γάτος της. Χάνει τη δουλειά της. Την αποδεσμεύουν από κάθε λογής πράγμα που της φώτιζαν λίγο τη μουντή μέρα. Φτάνει στο σημείο της απογοήτευσης, μέχρι που αποφασίζει να βάλει ένα τέλος. Στην ηλικία των τριανταπέντε ετών, επιλέγει να μην συνεχίσει να υπάρχει.

Στις δώδεκα ακριβώς, ξυπνάει σε μια βιβλιοθήκη. Η απεραντοσύνη της οδηγεί σε μια μαύρη κουκίδα στο βάθος του διαδρόμου. Με βιβλιοθηκάριο την παλιά της παρέα, κυρία Ελμ, μαθαίνει πως βρισκόμενη σε αυτό το σημείο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από άπειρα βιβλία αυτό που θα της δώσει τη ζωή που επιθυμούσε. Μπορεί να δοκιμάζει ζωές, μέχρι να καταλήξει σε αυτή που της ταιριάζει. Και οι ζωές είναι τόσες που δεν τις χωράει ο νους.

Τύψεις 
μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: pinterest.com // devianart.com

Το πρώτο βιβλίο που την παροτρύνει η βιβλιοθηκάριος να ανοίξει, είναι το βιβλίο των τύψεων. Ένα βαρύ, ασήκωτο, βιβλίο με όλες τις τύψεις που είχε ποτέ της. Από χρονιά σε χρονιά, φράσεις και μετάνοιες που επαναλάμβανε, κάνουν ακόμα πιο βαρύ το κράτημά του. Πράγματα που δεν είπε. Πράξεις που δεν έκανε. Επιλογές που έκανε. Επιλογές που απέρριψε. Αμέτρητες στιγμές στις οποίες ο εαυτός της έβρισκε την ευκαιρία για να τη χώσει στον πιο σκοτεινό εφιάλτη.

Έχοντας όμως σαν οδηγό όσα κατάφερε να διαβάσει, επιλέγει να δοκιμάσει ζωές που είχαν πάρει διαφορετική τροπή. Μπαίνει σε πραγματικότητες όπου οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές. Οι επιλογές που είχε κάνει ήταν άλλες. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να ζήσει κάτι διαφορετικό, μια άλλη εκδοχή ζωής από αυτήν που ήρθε. Από αυτή που την έκανε να μην θέλει να συνεχίσει η ύπαρξή της.

Όνειρα
μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: pinterest.com // devianart.com

Μια λέξη που αφήνει την πιο γλυκιά επίγευση στο μυαλό του καθενός. Μυρωδιές βανίλιας και καραμέλας. Ή γλυκά μπισκότα ζεστά, μόλις βγαλμένα από τον φούρνο. Είναι το σκοινί που μας κρατάει από έναν απότομο γκρεμό, αυτόν της κατάθλιψης. Ο κάθε άνθρωπος ελπίζει σε διαφορετικά πράγματα. Μπορεί το όνειρό του να είναι να γίνει διάσημος, ή να έχει ένα απλό μαγαζί με καφέ, ή να διδάσκει. Οι δρόμοι είναι διαφορετικοί και ο καθένας μας έχει τα δικά του ειδικά γυαλιά για να τους δει.

Ακριβώς έτσι και η Νόρα στο Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη έχει τις δικές τις επιθυμίες. Όνειρα τόσο άπιαστα που κατέληγαν στα πιο ψηλά ράφια. Όμως έφτασε σε μια ενδιάμεση κατάσταση, ούτε ζωντανή αλλά ούτε νεκρή, όπου μπορούσε να τις ζήσει όλες. Να πάρει μια μικρή γεύση, λίγων λεπτών, από εκείνες τις ζωές. Ή, αν θεωρεί πως ακόμα της κρατάνε το ενδιαφέρον, μέχρι και εβδομάδες παραμονής. Και όλα αυτά μέχρι να βρει τη μοναδική ώστε να κατασταλάξει εκεί για πάντα. Αφήνοντας τη βιβλιοθήκη πίσω, σαν ένα αχνό, θολό, ξεθωριασμένο όνειρο.

Διαφορετική ζωή, διαφορετικά αποτελέσματα
μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: pinterest.com // chuangong.tumblr.com

Όσοι ήδη έχουν στο μυαλό τους καταστάσεις όπου εύχονται να είχαν πράξει διαφορετικά, θα βρουν τον εαυτό τους να ταυτίζεται με την πρωταγωνίστρια. Στο Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη, οι ζωές όπου επιλέγει να εισχωρήσει και να ζήσει η Νόρα είναι αρκετές. Άρα, διαφορετικές κινήσεις σε κάποιες καταστάσεις. Όμως, είναι αναμενόμενο να μην πηγαίνουν όλα όπως το έχουμε σχεδιάσει στο μυαλό μας. Μπορεί η επιλογή του να γίνεις, παραδείγματος χάρη, διάσημος να μην συνεπάγεται πως θα είσαι και ευτυχισμένος.

Έχοντας αλλάξει καταστάσεις, αναπτύσσεις και τη δυνατότητα να εξελίξεις τον εαυτό σου σε αυτό που σε έκανε έτσι σήμερα. Ανθρώπους που είχες στη ζωή σου, μπορεί να μην τους γνωρίζεις πλέον. Μέρη όπου είχες ταξιδέψει, στην καινούρια ζωή να είναι μια ψυχρή εικόνα στο διαδίκτυο. Ή γνώσεις που μάζεψες από σπουδές και τη ζωή να μην είχες την ευκαιρία να τις μάθεις στο νέο σύμπαν όπου μπήκες. Αυτά είναι τα εμπόδια που συναντάει η Νόρα στο διάβα της από τη μια ζωή στην άλλη. Ποια είναι όμως η σωστή επιλογή που θα σε οδηγήσει στην καλύτερη εκδοχή της ζωής σου;

Περισσότερα σχόλια 
μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: nytimes.com

Το Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη είναι ένα ταξίδι που κάνει ο εαυτός μας. Ο Matt Haig στην αφήγησή του συμπεριλαμβάνει σε τέτοιο βαθμό το συναίσθημα που το αλλάζει από ένα απλό μυθιστόρημα φαντασίας. Μπαίνει στα κρυμμένα κομμάτια της πρωταγωνίστριας, εμβαθύνει σε σκέψεις και αισθήματα, κάνοντας εξαιρετικά εύκολο το να την νιώσεις. Δεν δίνει βάση μόνο στο πρόσωπο που δημιούργησε, αλλά και στον καθένα από εμάς. Σε παίρνει ως συνοδηγό σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Και το ταξίδι είναι απλά μαγικό.

Το κάθε τοπίο έχει μια ξεχωριστή περιγραφή. Τα αισθήματα που αναλύει με απόλυτα μελωδικό τρόπο, τα μεταφέρει στο χαρτί, αφήνοντας τη δική μας φαντασία να τα νιώσει όλα. Κάθε αναφορά σε οτιδήποτε γνωστό εντυπωσιάζει τον αναγνώστη για τις γνώσεις του συγγραφέα. Ακολουθείς τη χορογραφία που δημιούργησε, βήμα προς βήμα. Και αδιαφορείς για τα κομμάτια που τα παίρνει ο αέρας μαζί του. Είναι ξεκάθαρα μια εμπειρία που δεν αφήνει ερωτήματα αλλά απαντήσεις. Απαντήσεις για πράγματα της ζωής γενικά και της ζωής του καθενός.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.