Νύφες
Πηγή εικόνας: cinemuse.org

Ο Παντελής Βούλγαρης έχει μια τάση να μου ραγίζει τη καρδιά με κάθε του έργο. Ας είναι. Αγαπώ κάθε λεπτό. Οι Νύφες, η ταινία με την οποία τον γνώρισα, είναι μια ιστορία αγάπης. Μια δραματική ιστορική αναδρομή σε κατηργημένους θεσμούς και απόψεις που δυστυχώς μέχρι και σήμερα καλά κρατούν. Είναι ένα μάθημα για όποιους την παρακολουθήσουν και σίγουρα θα μείνει χαραγμένο στην καρδιά τους ως το πιο μελαγχολικό κινηματογραφικό ταξίδι που έκαναν ποτέ.

Περίληψη

Το 1922, η Νίκη (Βικτώρια Χαραλαμπίδου) μαζί με άλλες 700 κοπέλες επιβιβάζονται στο SS King Alexander. Προορισμός τους η Νέα Υόρκη. Είναι όλες τους mail-order brides και είναι έτοιμες για μια ζωή πολύ διαφορετική από αυτήν που ήξεραν. Στη διάρκεια του ταξιδιού της θα γνωρίσει τον Norman (Ντέμιαν Λούις), ένα χρεοκοπημένο Αμερικανό φωτογράφο, και θα ερωτευτούν.

Υπερατλαντικά συνοικέσια 

Οι Νύφες πραγματεύονται τον θεσμό των mail-order brides, ένα εγχείρημα που έχει τις ρίζες του στον 17ο αιώνα και ξεκίνησε στις αποικίες της Αμερικής. Αποσκοπούσε στην αύξηση του πληθυσμού και κυρίως στην διατήρηση της καταγωγής. (Κάτι για μπαλωμένα παπούτσια αν έχετε ακούσει;) Οι νύφες κατά παραγγελία εγγράφονταν σε μια λίστα και αλληλογραφούσαν ή ακόμα διαλέγονταν στη τύχη από τους επίδοξους γαμπρούς. Έτσι, χιλιάδες νεαρές γυναίκες ξενιτεύονταν με σκοπό την εύρεση μιας καλύτερης ζωής, με έναν άντρα που ήξεραν μονάχα το όνομα, το επάγγελμα και τη καταγωγή του. Με αυτό το τρόπο εδραιώθηκε στον 20ο αιώνα ο θεσμός αυτός στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Νύφες
Πηγή εικόνας: history.com

Το παράδοξο είναι πως τον συναντούμε μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Στη εποχή της τεχνολογίας, η γνωριμία μιας mail-order bride με πιθανούς συζύγους είναι πιο ασφαλής και πιο εύκολη. Παρότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις βίας ή εξαπάτησης, στις χώρες που ακόμα ισχύει αυτός ο θεσμός έχουν θεσπιστεί νόμοι που προστατεύουν τα άτομα και από τις δύο πλευρές.

Στην εποχή που διαδραματίζεται το έργο του Βούλγαρη, οι γυναίκες που ταξιδεύουν με το SS King Alexander προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η μεταπολεμική Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία. 700 γυναίκες ταξιδεύουν με προορισμό την Νέα Υόρκη και όσο διαρκεί το ταξίδι τους, αφουγκραζόμαστε την ανησυχία τους. Κάθε γυναίκα, παρότι έχει ως κύριο σκοπό μια καλύτερη ποιότητα ζωής, κουβαλά και κάποια βάρη. Άλλες κουβαλούν το αίσθημα ευθύνης έναντι στην οικογένεια. Άλλες άφησαν πίσω τους μεγάλους τους έρωτες και ζουν με αυτόν τον πόνο. Άλλες θέλουν απλά να γλιτώσουν από τις δυσχερείς καταστάσεις της χώρας τους. Όλες όμως χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα αυτοθυσίας διότι καμία γυναίκα (κανένας άνθρωπος, αν είμαστε ειλικρινείς) δεν θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση τόσο ελαφρά τη καρδία.

Νύφες
Πηγή Εικόνας: neatv.gr

Ιστορίες αγάπης 

Στον μικρόκοσμο αυτού του καραβιού οι ζωές των επιβατών μπλέκονται σαν ένα κουβάρι. Χρησιμοποιώντας το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο, την αγάπη, και την μέγιστη-κατ’ εμέ- προσβολή του, το προξενιό, δεχόμαστε πλέον μαθήματα ανθρώπινων σχέσεων. Ο Βούλγαρης με τις Νύφες του, μιλά για όλες τις μορφές αγάπης στον κόσμο μας, μέσα σε αυτά τα 128 λεπτά. Δεν μένει μονάχα στην ερωτική. Ναι, η Νίκη και ο Νόρμαν ερωτεύονται τόσο αναίμακτα, τόσο φυσικά, που αναρωτιέται κανείς πώς επιβλήθηκαν σε αυτό το αίσθημα. Και η Χαρώ ζει με τα γράμματα του αγαπημένου της και με το πόνο πως δεν θα τον ξαναδεί ποτέ.

Όμως ο σκηνοθέτης μιλά και για την αγάπη που δείχνει η μια αδερφή στην άλλη. Την αγάπη που δείχνει ένας πατέρας σε όλα του τα παιδιά έστω και αν πρέπει να τα διώξει από κοντά του. Την αγάπη που τρέφουμε για την πατρίδα μας, όποια και αν είναι, και πόσο κομμάτι της νιώθουμε όσα χιλιόμετρα μακριά και αν βρισκόμαστε. Ακόμα και για την αγάπη που μπορεί να τρέφει κανείς για τη δουλειά ή τα πάθη του. Είναι μια εξύμνηση αυτού του συναισθήματος και δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το μεγαλείο του.

Νύφες
Πηγή Εικόνας: cinemuse.org
Η ζωή ποτέ δεν θα μοιάσει με παραμύθι

Επειδή, όμως, ό,τι ονειρικό υπάρχει στο κόσμο τούτο πάει χέρι-χέρι με το ρεαλισμό, οι Νύφες μας προσγειώνουν άγαρμπα στη πραγματικότητά τους. Ο σκοπός του ταξιδιού τους είναι ο γάμος στην αποστειρωμένη εκδοχή του. Άντρες και γυναίκες που ζουν σε μια σχέση που δεν βίωσε ποτέ το πρώτο σκίρτημα, τις δειλές εκδηλώσεις στοργής. Εκατοντάδες κορίτσια, κάποια με το ζόρι στην εφηβεία, ξενιτεύονται για μια καλύτερη τύχη, μη γνωρίζοντας αν θα υπάρχει στην άλλη άκρη αυτό που τους υποσχέθηκαν. Άντρες με δύναμη που παίζουν με ζωές γιατί έτσι τους κάνει κέφι και άλλοι που εύχονται να μπορούσαν να ζήσουν ελεύθεροι. Με αυτόν τον τρόπο η ταινία ράγισε τη καρδιά μου. Γιατί μου θύμισε πως η ζωή ποτέ δεν θα μοιάσει με παραμύθι, όσο και αν πιστεύω στην καλοσύνη και στην αγνότητα της ψυχής.

Έβδομη τέχνη κατά Βούλγαρη

Πηγή Εικόνας: kriti24.gr

Για μένα ο Παντελής Βούλγαρης είναι σπουδαίος σκηνοθέτης διότι είναι σαν να μην έχει κάμερα στα χέρια, μα χρονομηχανή. Γίνεται αρωγός για τον θεατή και όχι απλό μέσο μετάδοσης της ιστορίας του και το αποτέλεσμα της σκηνοθεσίας του είναι καθηλωτικό. Δίνοντας πνοή στο σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή. Σαν απλοί θεατές -που πίσω από την οθόνη χαίρουμε μίας μεγαλύτερης ελευθερίας- ζούμε μαζί με τις Νύφες, καρτερώντας ή μη τον τελικό προορισμό. Η θαυμάσια φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη εκπέμπει τις δύο αγαπημένες λέξεις του σκηνοθέτη, μελαγχολία και νοσταλγία. Κάνει το έργο τούτο συγκινητικό και συνάμα απρόσιτο για εμάς τους τρίτους. Αυτό, όμως, που με κάνει να αναριγώ κάθε φορά που βλέπω αυτήν την ταινία είναι η μουσική. Δεν νομίζω πως υπάρχουν αρκετά λόγια που μπορούν να εκφράσουν το μεγαλείο του Σταμάτη Σπανουδάκη γι’ αυτό θα αφήσω τη μελωδία του να μιλήσει.

Οι Νύφες είναι, θα έλεγε κανείς, η δραματοποίηση μιας ζωής που δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε ως θεατές. Παρότι η τραγικότητα των καταστάσεων δεν μας επιτρέπει την ταύτιση, οι ερμηνείες αυτών των γυναικών είναι εξαιρετικές. Η Βικτώρια Χαραλαμπίδου υποδύεται μια γυναίκα που χαρακτηρίζεται από κρυφό δυναμισμό και μένει πιστή στον σκοπό της. Ακόμα και αν της στερεί το μοναδικό πράγμα που θα της προσφέρει ευτυχία. Η Εύη Σαουλίδου αποτελεί για μένα ίσως την τραγικότερη φιγούρα όλων με μια μαγευτική φωνή. Ο Ντέμιαν Λούις, ο κύριος πρωταγωνιστής μας, έχει μια εξαιρετική πορεία σε αυτή τη ταινία. Στα μάτια μου είναι ένας Ρωμαίος που έχασε την αγαπημένη του από τους ηθικούς φραγμούς μια σηψαιμικής κοινωνίας. Το υπόλοιπο καστ απαρτίζεται από διεθνείς στυλοβάτες του καλλιτεχνικού στερεώματος όπως τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Στίβεν Μπέρκοφ, την Ειρήνη Ιγκλέση, την Αντρέ Φερεόλ και την Εβελίνα Παπούλια.

Πηγή Εικόνας: liveinternet.ru

Ένα ταξίδι που έφτασε στο τέλος του

Οι Νύφες θεωρήθηκαν από τις μεγαλύτερες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου και σχολιάστηκαν από πολλούς για τη φωτογραφία, το σενάριο και τη μουσική τους. Εγώ θα μείνω μονάχα στη χαρμολύπη που φέρνει η ιστορία όταν ολοκληρώνεται. Είναι ένα παραμύθι, σαν αυτά που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας όταν ήμασταν παιδιά, με το happy end να διαφέρει πολύ από αυτά που ξέραμε. Ίσως για καλό. Ίσως όχι. Εξάλλου σπάνια η ζωή είναι σαν παραμύθι.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

3 COMMENTS

  1. Your article made me suddenly realize that I am writing a thesis on gate.io. After reading your article, I have a different way of thinking, thank you. However, I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Comments are closed.