Exclusive Content:

Τελειώνει με εμάς: ο φαύλος κύκλος της κακοποίησης

Ένα βιβλίο που μιλά για την κακοποίηση, από την πλευρά του ίδιου του θύματος και υπόσχεται να καθηλώσει τον αναγνώστη.

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Πολλές είναι οι ιστορίες που έχουμε ακούσει για περιπτώσεις κακοποίησης, κυρίως εις βάρος των γυναικών. Οι κακοποιητικές σχέσεις, πλέον και στην χώρα μας, ολοένα και πληθαίνουν. Στην αρχή, ο καθένας μπορεί να νιώσει οργή, θυμό, απογοήτευση αλλά και λύπηση, στεναχώρια, συμπόνοια. Υπάρχει, όμως, και ένα αναπάντητο γιατί. Γιατί σε εκείνη, γιατί σε εμένα, γιατί γενικότερα; Δεν θα τύχει σε εμένα ή δεν γνωρίζω κάποια περίπτωση, είναι ίσως οι δύο πιο συνηθισμένες σκέψεις που κάνει κανείς. Τελειώνει, άραγε, ποτέ; Τελειώνει με εμάς;

Κακοποιητικές σχέσεις αποκαλύπτονται πλέον με τους πιο ειδεχθείς τρόπους. Το δράμα ορισμένων γυναικών, που ζουν φυλακισμένες σε τοξικές σχέσεις, πίσω από κλειστές πόρτες, ήρθε στο φως και γέμισε τις ψυχές μας θλίψη, οργή και πόνο. Κάθε μορφή βίας, ακόμη και αφαίρεση μίας ανθρώπινης ζωής έφεραν στο προσκήνιο όλα όσα δεν βλέπουμε. Γυναίκες πονεμένες σωματικά και ψυχικά, την κραυγή απόγνωσής τους, την ενδεχόμενη ενοχή που ο θύτης τους φόρτωσε. Κι όμως, ακόμη καμία απάντηση σε αυτό το τεράστιο γιατί.

Οι εκδόσεις Διόπτρα, πάντα με ευαισθητοποίηση σε αντίστοιχα θέματα και με σεβασμό, φέρνουν  το Τελειώνει με εμάς, που θα αγγίξει την ψυχή και το μυαλό κάθε αναγνώστη.

τελειώνει με εμάς
Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Υπόθεση

Στο βιβλίο, παρακολουθούμε την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Λίλι. Η ζωή της δεν ήταν ποτέ εύκολη. Και όμως, πάντα κατάφερνε να παλεύει ενάντια σε κάθε κακουχία και να επιβιώνει. Τίποτα δεν την εμπόδισε να χτίσει την ζωή που επιθυμούσε και να εκπληρώσει τα όνειρά της. Όλα φαντάζουν ιδανικά. Με τον δικό της κόπο όλα όσα ονειρεύτηκε. Κατέκτησε και την πολυπόθητη ανεξαρτησία, που μοιάζει να έφερε την ευτυχία σε πολλαπλά επίπεδα, όχι όμως σε όλα. Τότε, η μοίρα της φέρνει τον Ράιλ. Έναν εξαιρετικό νευροχειρουργό, νέο και επιτυχημένο. Και η ευτυχία μοιάζει ολοκληρωμένη. Δυναμικός αλλά και πεισματάρης. Παράλληλα, όντας ευαίσθητος και έχοντας ως δύναμη και αδυναμία του την πρωταγωνίστρια, θα ανατρέψει τη ζωή της ριζικά.

Όταν κάνουμε σχέδια, όμως, λένε ότι το σύμπαν γελάει. Έτσι θα συμβεί και στην περίπτωση της Λίλι. Ο πρώτος της έρωτας, ο Άτλας, θα της χτυπήσει την πόρτα σε μία ξαφνική συνάντηση. Τα πρωτόγνωρα συναισθήματά της για εκείνον, οι παλιές σκέψεις και οι στιγμές του θα έρθουν ξανά στην επιφάνεια. Δεύτερες σκέψεις και ερωτηματικά για την σχέση της αρχίζουν να απορρέουν από αυτή τη συνάντηση. Τώρα, η σχέση της Λίλι με τον Ράιλ, αρχίζει να κατακλύζεται από απειλές.

κακοποίηση
Πηγή εικόνας: pinterest.com/

Η πρωταγωνίστρια και η ταμπέλα της κοινωνίας

Η κακοποίηση δεν έλειψε ποτέ από τη ζωή της Λίλι. Ήταν πάντα εκεί, στα παρασκήνια. Το τραύμα της βίας έμεινε στην ψυχή και το μυαλό της, όταν την βίωνε στο ίδιο της το σπίτι. Θύμα, η ίδια της η μητέρα και θύτης ο πατέρας της. Η οργή και ο θυμός την κατακλύζουν, εφόσον δεν μπορεί να δεχτεί την κακοποιητική στάση του πατέρα της. Ασύλληπτη, βέβαια, για εκείνη μοιάζει και η άρνηση της μητέρας της να βγει από τον λαβύρινθο της βίας. Αυτό το γεγονός, την ωθεί στην φυγή και στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέρους που θα της εξασφαλίσει ηρεμία, ασφάλεια και θαλπωρή. Μακριά από τα αδιανόητα σκηνικά που βίωσε στο πατρικό της. Το Τελειώνει με εμάς, αποτελεί μια μικρογραφία των περιστατικών βίας που βιώνει η κοινωνίας μας.

Το Τελειώνει με εμάς, κάνει το αναγνωστικό κοινό να δει με την συναισθηματική του νοημοσύνη. Η εύκολη απάντηση σε ένα τέτοιο δράμα που βιώνει μια γυναίκα, θα ήταν η φυγή, η έκκληση για βοήθεια. Αυτή, είναι και μία από τις ταμπέλες που η κοινωνία, (ηθελημένα ή ίσως και άθελα), κολλάει στις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας. Το βιβλίο αυτό, κάνει τον αναγνώστη να δει μέσα από τα μάτια του θύματος και να αντιληφθεί κατά το μέγιστο δυνατό, τα όσα βιώνει μία κακοποιημένη γυναίκα. Πάντοτε, με σεβασμό και αγάπη.

κακοποίηση
Πηγή εικόνας: pinterest.com/

Το βιβλίο

Το Τελειώνει με εμάς, αποτελεί ένα από τα καλύτερα βιβλία της Colleen Hoover. Το κοινό το αγάπησε από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του. Η αρχική έκδοση, κυκλοφόρησε το 2017 με τον πρωτότυπο τίτλο It ends with us. Μπήκε στη λίστα των best sellers των New York Times και παρέμεινε για 11 συνεχόμενες βδομάδες, ενώ παράλληλα, κέρδισε και το βραβείο των Goodreads Choice Award, ως το best romance book.

Μιλώντας για την βία που μπορεί να υποστεί κάθε γυναίκα, δεν διστάζει να παρουσιάσει την ωμή πραγματικότητα με τρόπο που θα μείνει χαραγμένος στο μυαλό του αναγνώστη. Μέσα από την ιστορία της Λίλι, θίγει και αναλύει κάθε οπτική επί του θέματος, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις. Επιπλέον, να εξηγήσει γιατί ενδεχομένως οι καταστάσεις βίας «ρουφάνε» τα θύματά τους και δεν μπορούν να βρουν διέξοδο, μέσα σε έναν χαοτικό λαβύρινθο.

γυναίκες
Πηγή εικόνας: pinterest.com/

Εντυπώσεις

Το βιβλίο αυτό είναι ένας ακόμη τρόπος να πάρουμε θάρρος. Θάρρος και δύναμη να μιλήσουμε και να ξεφύγουμε από τους κακοποιητικούς ανθρώπους της ζωής μας. Κυρίως, όμως, να καταλάβουμε την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που έχει πέσει θύμα κακοποίησης. Ένα βιβλίο που μιλά για την κακοποίηση, από την πλευρά του ίδιου του θύματος. Ένα βιβλίο που υπόσχεται να καθηλώσει τον αναγνώστη και να μείνει στο μυαλό του. Σκάει σαν κύμα ρεαλισμού, για να παρουσιάσει την πραγματικότητα που βίωσαν και βιώνουν κάποιες γυναίκες, η οποία υπάρχει ακόμη και αν εμείς οι ίδιοι δεν τη γνωρίζουμε. Παράλληλα, προβάλλει τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης, που συμβαίνει κατ’ επανάληψη. Ξανά και ξανά. Όχι σε μία, δύο, τρεις γυναίκες, αλλά σε έναν πολυψήφιο αριθμό, που δεν σταματά να μεγαλώνει.

Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Αναστασία Παλάσκα
Αναστασία Παλάσκα
Βιβλιοθηκονόμος και βιβλιοφάγος με αγάπη στα βιβλία, τις σειρές και τον κινηματογράφο. Εθισμένη στον καλό καφέ και το ποιοτικό brunch. Λατρεύω το γέλιο, τα ζεστά χαμόγελα, το χιούμορ και τις πολύωρες συζητήσεις. Στόχος μου, να εξερευνώ καθετί νέο και ελπίζω και εσείς να ταξιδέψετε εξερευνώντας τα άρθρα μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...