Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Daily Mail @BBTASHA @Stylist

Ηχογράφηση από την Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Η ζωή, η επιρροή, τα επιτεύγματα της Mary Quant

Η Dame Mary Quant είναι, μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες της δεκαετίας του ’60. Ένα σύμβολο της βρετανικής μόδας με μεγάλη επιρροή, που εξακολουθεί να γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που η Quant έγινε γνωστή για τη μίνι φούστα, η επιρροή της είναι μεγαλύτερη. Ήταν η πρωτοπόρος στη σκηνή «Swinging London», σχεδιάζοντας ρούχα που ενσάρκωναν την ενέργεια και την ελευθερία της εποχής. Εκτός, όμως, από αυτά, δημιούργησε καλλυντικά, καλσόν, εσώρουχα, αδιάβροχα ρούχα, παπούτσια, μπότες, έπιπλα σπιτιού και μια μεγάλη γκάμα άλλων προϊόντων, που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Quant
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@CR Fashion Book

Η Mary Quant, για περισσότερα από 60 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μόδας, του σχεδιασμού και της λιανικής. Τα πρωτοποριακά και πρωτότυπα ρούχα και αξεσουάρ της εκτίθενται σε μουσεία παγκοσμίως.

Quant
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Glamour

Η αρχή της ζωής της

Η Mary Quant γεννήθηκε στο Blackheath του Λονδίνου στις 11 Φεβρουαρίου 1934, κόρη Ουαλών δασκάλων, Jack & Mildred Quant. Ήταν και οι δύο από οικογένειες μεταλλουργών. Πήγε στο Blackheath High School και στη συνέχεια σπούδασε εικονογράφηση στο Goldsmiths College. Εκεί, το 1953 γνώρισε τον μελλοντικό συνεργάτη και σύζυγό της, Alexander Plunket Greene. Τελειώνοντας από τη σχολή, ξεκίνησε τη μαθητεία της στο Erik, ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Mayfair.

Ένα χρόνο αργότερα, η Quant και ο Alexander συναντήθηκαν με τον φωτογράφο Archie McNair. Ήταν ο ιδιοκτήτης του cafe ”The fantasie”, το οποίο έγινε το κέντρο της νεανικής κουλτούρας του Λονδίνου, προσελκύοντας ζωγράφους, συγγραφείς, φωτογράφους, μουσικούς. Τότε, η Quant άνοιξε το πρώτο κατάστημα Bazaar στο King’s Road το 1955. Όμως, επειδή δυσκολεύτηκε  να αγοράσει τον τύπο των ενδυμάτων που επιθυμούσε να πουλήσει, άρχισε να σχεδιάζει μόνη της ρούχα. Ξεκινώντας, έτσι, μια επανάσταση στο χώρο της μόδας. Το επίκεντρο αυτή της της επανάστασης ήταν η πόλη Chelsea.

Quant
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Magazine

H φιλοσοφία των ρούχων της

Ήθελε τα ρούχα της να είναι διασκεδαστικά, να έχουν την ικανότητα οι κοπέλες να τρέχουν, να πηδούν, να κινούνται ανεπηρέαστα, με λίγα λόγια να έχουν ελευθερία. Οι βιτρίνες του Bazaar ήταν εντυπωσιακές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές από πολίτες, που ήθελαν να αγοράσουν τα σχέδιά της.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Victoria and Albert Museum

Επαγγελματική επιτυχία

Το 1957 άνοιξε το δεύτερο Bazaar στο Knightsbridge, τη ίδια χρονιά, δηλαδή, που παντρεύτηκε η Mary Quant με τον Alexander. Εκτός, όμως, από το νέο μαγαζί, άλλαξε εντελώς ο τρόπος παρουσίασης και εμφάνισης ρούχων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τα μοντέλα κράταγαν ψηλά ένα ποτήρι σαμπάνιας, χόρευαν κάτω από τις σκάλες, δημιουργώντας, έτσι, μια αίσθηση ταχύτητας και ζωτικότητας με τζαζ μουσική. Με αυτό τον τρόπο, δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσουν τα μοντέλα και η Quant τις συλλογές στη Νέα Υόρκη.

Quant
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Getty Images

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η σχεδιάστρια δημιούργησε ρούχα και εσώρουχα για τη JC Penney, που κατασκευάζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1963 ίδρυσε μια χονδρική σειρά ενδυμάτων «Mary Quant’s Ginger Group» για λιανική πώληση παγκοσμίως σε πιο προσιτές τιμές. Την ίδια χρονιά η Mary Quant κέρδισε το Sunday Times International Award, εξελέγη γυναίκα της χρονιάς και πειραματίστηκε με PVC (παραγόμενο συνθετικό πλαστικό) για αδιάβροχα.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Tumblr

Ένα χρόνο αργότερα, η Puritan Fashions υπέγραψε με τη Mary Quant για να σχεδιάσει φορέματα. Κέρδισε το βραβείο Maison Blanche, καθιστώντας αργότερα τα σχέδιά της διαθέσιμα σε μοδίστρες σπιτιού.

Καθώς οι φούστες γινόντουσαν όλο και πιο κοντές, το 1965 ξεκίνησε την πρώτη της γκάμα καλσόν και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλα είδη καλσόν και εσώρουχα.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Blue17 Vintage clothing

Αναγνώριση

Το 1966 έλαβε το OBE, ένα τάγμα ιπποσύνης της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο τιμά ανθρώπους των τεχνών και των επιστημών. Το λογότυπο Daisy άρχισε να εμφανίζεται σε όλες τις συσκευασίες. Επίσης, ξεκίνησε την πρωτοποριακή σειρά καλλυντικών της, δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της ”Quant by Quant”, τόλμησε στη δημιουργία υποδημάτων και έλαβε πολλά βραβεία.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@fookdamorph

Στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Εταιρείας Βιομηχανικών Καλλιτεχνών, κερδίζοντας το ετήσιο μετάλλιο σχεδιασμού SIAD και εξελέγη Βασιλικός Σχεδιαστής Βιομηχανίας από τη RSA.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Flashback

Δεκαετία του 1970

Η νέα δεκαετία δημιούργησε την πρώτη της συλλογή επίπλων οικιακής χρήσης και οικιακών υφασμάτων, μια πρωτοβουλία της ICI Fibers. Ξεκίνησε το τμήμα της Knitwear, με έδρα το South Molton Street και την ίδια περίοδο γεννήθηκε ο γιος της, Ορλάντο.

Καθώς προχωρούσε η δεκαετία, τόσο αυξανόταν η γκάμα των προϊόντων της. Σχεδίασε για πρώτη φορά ανδρικά ρούχα, γυαλιά ηλίου, καπέλα, κοσμήματα, ομπρέλες, μοντέρνα υφάσματα, χαλιά, ταπετσαρίες, κρεβάτια και πολλά άλλα.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Etsy
Πηγή εικόνας: dailymail.co.uk

Το 1973 η αναδρομική έκθεση «Mary Quant’s London», άνοιξε το Μουσείο ”Kensington Palace” για ευρεία αναγνώριση. Την ίδια περίοδο, έβγαλε στο εμπόριο με μεγάλη επιτυχία την Daisy. Μια γοητευτική, όμορφη κούκλα, με μακριά, σγουρά μαλλιά, η οποία περιείχε μια πλήρη ντουλάπα με ρούχα και αξεσουάρ.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@sharon cunningham

Άλλη μία σημαντική στιγμή στην καριέρα της ήταν το 1977, όπου η Mary Quant συμμετείχε στην έκθεση Mayotte Magnus στην Εθνική Πινακοθήκη και δύο χρόνια αργότερα στην παράσταση, που γιόρταζε το έργο του Arnold Newman στο ίδιο χώρο.

Δεκαετία του 1980

Η δεκαετία του 1980 ήταν εξίσου παραγωγική. Δημοσίευσε βιβλία με ιδέες για το μακιγιάζ της και παρουσίασε τα ρούχα και τα καλλυντικά στην ιαπωνική αγορά με τον άνοιγμα του «Color Shops».

Quant
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@SWEET JANE

Δεκαετία του 1990

Το 1990 η Mary Quant τιμήθηκε με το βραβείο Hall of Fame του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας για την εξαιρετική συνεισφορά της στη Βρετανική Βιομηχανία Μόδας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 έλαβε μια σειρά από βραβεία, συνέχισε να εμφανίζεται σε εκθέσεις, δημοσίευσε ένα ακόμη βιβλίο μακιγιάζ και ομορφιάς. Επίσης, τα ”Color Shops” άνοιξαν σε όλη την Ευρώπη.

Quant
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Tmb Bryant

Από το 2000 και μετά

Το 2000  αποσύρθηκε από τη διεύθυνση της Mary Quant Limited, συνεχίζοντας να ενεργεί ως σύμβουλος της επιχείρησης μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα συνεχίζει να λαμβάνει αναγνώριση για την τεράστια συνεισφορά της στο σχεδιασμό, τη μόδα και τον πολιτισμό. Ενώ το 2015 έχασε έναν από τους πιο πολύτιμους συνεργάτες της, τον Archie NcNair.

Quant
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@The Time & Sunday Times

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 COMMENTS

Comments are closed.