συμφωνία με τον διάβολο
Πηγή: fiction.live

Ηχογράφηση από την Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Ως πού θα μπορούσε να φτάσει κάποιος, ώστε να θυσιάσει την ψυχή του στον Διάβολο, προκειμένου να αποκτήσει όλα όσα επιθυμεί; Υπάρχουν άνθρωποι που, όπως λέγεται, το επιχείρησαν και τα κατάφεραν. Με συνέπειες που ίσως δεν φαντάστηκαν ποτέ. Ένα συμβόλαιο με τον Σατανά και μία συμφωνία μαζί του με αντάλλαγμα την ψυχή κάποιου, ίσως φαντάζει υπερβολικό. Η ιστορία και οι ιδιαίτερες δυνάμεις κάποιων ανθρώπων διαψεύδει όμως αυτή την υπερβολή. Αψηφώντας το μέλλον και βασιζόμενοι μόνο στο παρόν και την επιθυμία τους, το συμβόλαιο πώλησης των ανθρώπων που το επιχείρησαν έγινε τελικά η αιτία στο τέλος να χάσουν τα πάντα.

Faustian bargain

συμφωνία με τον διάβολο
Πηγή: en.wikipedia.org

Faustian bargain είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάποιος την συμφωνία που θα κάνει με τον Διάβολο. Η ανταλλαγή με κάτι υψίστης σημασίας, όπως οι προσωπικές αξίες και η ψυχή, για κάποια αγαθά: δύναμη, πλούτο και γνώση.

Ο όρος αυτός αναφέρεται στον μύθο του Φάουστ, ενός χαρακτήρα από τη γερμανική λαογραφία και λογοτεχνία, ο οποίος συμφώνησε να παραδώσει την ψυχή του στον Διάβολο. Ως αντάλλαγμα, ο Φάουστ έλαβε μαγικές δυνάμεις που του έδωσαν πρόσβαση σε όλες τις απολαύσεις του κόσμου. Οι συμφωνίες αυτές είναι από τη φύση τους τραγικές και αυτοκαταστροφικές για το άτομο που τις κλείνει. Και αυτό, διότι αυτό που παραδίδεται είναι πιο πολύτιμο από αυτό που προσφέρεται. Επίσης, στον μύθο αναφέρεται και ο όρος Mephistophelean bargain ή Μεφιστοφελική συμφωνία, όπου ο Μεφιστοτέλης ως δαίμονας, σύμφωνα με την τραγωδία του Γκαίτε, παρουσιάζεται στον Φάουστ για να κλείσει μία συμφωνία μαζί του, ώστε να διεκδικήσει την νεότητά του.

Η συμφωνία μέσα στο χρόνο

Πηγή: exemplore.com

Ιστορικά, συνήθως πιστεύεται ότι τα άτομα που κλείνουν την συμφωνία υπόσχονται θυσίες παιδιών ή ότι θα τα αφιερώσουν στον Διάβολο τη στιγμή της γέννησής τους. Για το λόγο αυτό, πολλές μαίες κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, κατηγορήθηκαν για τέτοιες ενέργειες. Το σύμφωνο μπορεί να είναι προφορικό ή γραπτό. Ένα προφορικό σύμφωνο μπορεί να γίνει μέσω επικλήσεων και τελετουργικών για την προσέλκυση του δαίμονα. Σύμφωνα με την ιστορία, ένα προφορικό σύμφωνο αφήνει αποδείξεις με την μορφή του σήματος των μαγισσών. Πρόκειται για ένα ανεξίτηλο σημάδι που δείχνει ότι το σημαδεμένο άτομο έχει αγγίξει τον Διάβολο για να σφραγίσει την συμφωνία. Πιστεύεται ότι στο σημείο όπου υπήρχε το σημάδι, το άτομο δεν αισθανόταν πόνο.

Το γραπτό σύμφωνο, περιλάμβανε μία γραπτή πράξη, υπογεγραμμένη με το αίμα του δημιουργού. Ο κάθε δαίμονας λέγεται ότι φέρει τη δική του υπογραφή και σφραγίδα. Βιβλία όπως το The Lesser Key Of Solomon, περιλαμβάνουν μία λεπτομερή λίστα τέτοιων σημείων, γνωστών και ως διαβολικών υπογραφών.

συμφωνία με τον διάβολο
Πηγή: en.wikipedia.org

Η συμφωνία

Σύμφωνα με την δαιμονολογία, η επίκληση σε έναν δαίμονα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή, για αυτό υπάρχει συγκεκριμένος μήνας, ημέρα, και ώρα για το κάλεσμά του. Κάθε δαίμονας απαιτεί μία συγκεκριμένη λειτουργία, ανάλογα με την επιθυμία του εκάστοτε ατόμου. Στην αφήγηση των Συνοπτικών Ευαγγελιών, προσφέρεται από τον Διάβολο στον Ιησού μια συμφωνία για δόξα και πλούτη, με σκοπό να στραφεί ενάντια στον Θεό. Απορρίπτοντας τη συμφωνία, ο Ιησούς έπειτα ξεκινά την πορεία του ως Μεσσίας.

Πόσο εφικτό είναι κάποιος να κάνει ένα συμβόλαιο με τον Διάβολο; Θεωρητικά, υπάρχουν τρόποι να επικαλεστεί κάποιος τον Διάβολο, μέσω ορισμένων βιβλίων. Εφόσον αυτό γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να εμφανιστεί μπροστά στο άτομο ο δαίμονας που θα εξυπηρετήσει τις επιθυμίες του. Αυτό φυσικά εμπεριέχει την ενασχόληση του ενδιαφερόμενου με την μαύρη μαγεία και τον σατανισμό. Το να αφιερωθεί κάποιος στον Σατανά δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Τις περισσότερες φορές, ακόμα κι αν το θέλει πολύ, οι περιπτώσεις επιτυχίας είναι ελάχιστες και το κόστος το συνεπειών τεράστιο, πάντα με βάση ό,τι έχουν δείξει οι ιστορικές αναφορές.

Ανάλογα με την ένταση της επιθυμίας του ενδιαφερόμενου και το πόσο σωστά θα τελέσει το τελετουργικό, θα προσελκύσει τον πρίγκιπα του σκότους. Χάνοντας τον εαυτό του, ο ενδιαφερόμενος βρίσκει αυτό που έχει περισσότερη σημασία για αυτόν, τον πλούτο και τη δύναμη. Σύμφωνα με την ιστορία και τους μύθους, ο άνθρωπος πολλές φορές επιχείρησε να πουλήσει την ψυχή του στον Διάβολο ζητώντας ως αντάλλαγμα την αιώνια ζωή, αλλά στο τέλος έχασε. Ένας αριθμός ανθρώπων θεωρείται πως εμπλέκεται σε αυτήν τη συναλλαγή.

Robert Johnson, 1911-1938

συμφωνία με τον διάβολο
Πηγή: acousticguitar.com

Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής της Blues μουσικής. Σύμφωνα με το μύθο, επιθυμούσε πολύ τη δόξα και τα χρήματα. Όμως δεν ήταν ικανοποιημένος από τον εαυτό του και τις ικανότητές του στη μουσική, τόσο ώστε να πετύχει τους στόχους του. Οργισμένος με τον Θεό γιατί είχε ήδη χάσει τη γυναίκα του και το αγέννητο παιδί του στη γέννα, στράφηκε εναντίον του. Ένα βράδυ, τα μεσάνυχτα, με τη κιθάρα του και ένα κόκαλο από μαύρη γάτα, έφτασε στην συμβολή των λεωφόρων 61 και 49 στο Κλαρκσντέιλ.

Πηγή: mississippibluestravellers.com

Αναζητώντας την παρουσία του, συναντά τον Διάβολο και καταλήγουν να παίζουν μαζί κιθάρα για αρκετή ώρα. Ο Διάβολος, πριν φύγει, σφίγγει τα χέρια του Johnson μέχρι να ματώσουν. Από τότε, ο μουσικός μπορούσε να παίζει και να τραγουδά ό,τι ήθελε με συγκλονιστικό τρόπο. Η ζωή του άλλαξε τελείως. Επιδόθηκε στον κακό τρόπο ζωής, στις καταχρήσεις κάθε είδους, τις παντρεμένες γυναίκες, κυρίως, και τη διασκέδαση. Παρόλες τις γνώσεις που είχε στη μουσική, ο ίδιος ποτέ δεν θέλησε να τις μεταδώσει σε κανέναν. Πέθανε σε ηλικία 27 ετών, από δηλητηρίαση στο ποτό του.

Πάπας Σιλβέστρος Β’ (946 μ.Χ.-1003)

συμφωνία με τον διάβολο
Πηγή: en.yabiladi.com

Ένας εκτενής μύθος αναφέρεται σε μία διαβολική συμφωνία μεταξύ του πάπα Σιλβέστρου Β’ και ενός δαίμονα. Σύμφωνα με το μύθο που διαδόθηκε, ο πάπας εκτός από τις σπουδές του στα μαθηματικά και την αστρολογία, είχε μάθει και μαγεία, χρησιμοποιώντας ένα βιβλίο με ξόρκια, που είχε κλέψει ένας Άραβας φιλόσοφος. Ήταν ο εφευρέτης του πρώτου μηχανικού ρολογιού το 996, και εκείνος που πρώτος εισήγαγε στην Ευρώπη το δεκαδικό σύστημα αριθμών. Η συμφωνία του, έγινε με έναν θηλυκό δαίμονα που τον βοήθησε να ανέβει στον παπικό θρόνο. Μία παραλλαγή του μύθου αναφέρει πως ο πάπας κέρδισε τον παπισμό παίζοντας ζάρια με τον διάβολο.

John Fian (-1591)

Πηγή: stringfixer.com

Γιατρός, δάσκαλος και ανακηρυγμένος, διαβόητος μάγος. Κατά την ομολογία του, παραδέχτηκε ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με τον Σατανά κατά την διάρκεια εκπαίδευσης δοκίμων μαγισσών στη Σκωτία. Στις δίκες που διεξάχθηκαν υποσχέθηκε πως θα ακυρώσει την συμφωνία του και θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή του ως χριστιανός. Το επόμενο πρωί, εμφανίστηκε στο κελί του ο διάβολος με μαύρα ρούχα και λευκό ραβδί, απαιτώντας να συνεχίσει να τον υπηρετεί, σύμφωνα με τον όρκο πίστης που είχε δώσει. Ο Fian τον απαρνήθηκε και ο διάβολος, σπάζοντας το λευκό ραβδί του, είπε πως όταν πεθάνει θα του ανήκει και εξαφανίστηκε. Μετά από αυτό, του δόθηκε η δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε, να ζήσει τη ζωή που υποσχέθηκε, αλλά το ίδιο βράδυ δραπέτευσε από το κελί του. Συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε.

Giuseppe Tartini (1692-1770)

συμφωνία με τον διάβολο
Πηγή: oannes.gr

Ήταν Ιταλός συνθέτης και βιολονίστας της εποχής του μπαρόκ. Ο μύθος αναφέρεται στην σύνθεση μίας σονάτας, της σονάτας του διαβόλου, το πιο γνωστό έργο του, με αξιοσημείωτες τεχνικές δυσκολίες.

Ο ίδιος ο συνθέτης είχε ισχυριστεί πως ονειρεύτηκε την εμφάνιση του Διαβόλου, ο οποίος ζήτησε να γίνει δάσκαλος του. Ο Tartini δέχθηκε, και στο τέλος του μαθήματος έδωσε στον Διάβολο το βιολί για να δοκιμάσει τις ικανότητές του. Εκείνος έπαιξε με χαρισματική ευχέρεια, δίνοντας μία μοναδική παράσταση, μαγεύοντας τον συνθέτη. Ο ίδιος αναφέρει ότι, έκανε συμφωνία με τον Διάβολο προσφέροντας ως αντάλλαγμα την ψυχή του. Ο Διάβολος υποσχέθηκε να εκπληρώσει κάθε του επιθυμία, ακόμα και τις επιθυμίες που ούτε ο ίδιος είχε φανταστεί. Η ανάσα του, κατά την διάρκεια του ονείρου, τον πρόδωσε και ξύπνησε. Όταν ξύπνησε, άρχισε αμέσως να παίζει, προσπαθώντας να αναδημιουργήσει αυτό που είχε ακούσει να παίζει ο Διάβολος στο όνειρό του. Η σονάτα δημοσιεύτηκε περίπου 30 χρόνια μετά το θάνατό του.

Niccolo Paganini (1782-1840)

Πηγή: wallpapercave.com

Ιταλός βιολιστής που στα 11 του χρόνια έδινε ήδη παραστάσεις στη Γένοβα και στα 15 του έκανε παγκόσμιες περιοδείες. Πολλοί αμφισβητούν το θρύλο που τον θέλει να έχει συμφωνήσει με τον Διάβολο. Σύμφωνα με εκδοχές της ιστορίας, η μητέρα του Παγκανίνι ήταν αυτή που κάλεσε τον Διάβολο ώστε ο γιός της να αποκτήσει σίγουρη επιτυχία. Έπαιζε καταπληκτικά και μάγευε το κοινό. Δεν χρειαζόταν παρτιτούρες, γιατί αποστήθιζε όλα τα κομμάτια. Είχε αφύσικα μακριά, εύκαμπτα και ελαστικά δάκτυλα, τα οποία μπορούσε να κινεί πολύ γρήγορα.

Η φήμη και η περιουσία που απέκτησε από μικρή ηλικία ήταν αυτά που του κατέστρεψαν τη ζωή. Στα 15 του χρόνια ήταν ήδη αλκοολικός. Όσο μεγάλωνε, άλλαζε πολύ το παρουσιαστικό του. Πολύ ψηλός και αδύνατος με έντονα βυθισμένο πρόσωπο, πιθανόν από τις καταχρήσεις. Κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να τον φοβούνται. Λένε πως είχε την δυνατότητα να διαιρεί τον εαυτό του και να βρίσκεται ταυτόχρονα στη σκηνή και στο κοινό σαν θεατής, για να βλέπει ο ίδιος το αντίκτυπο της μουσικής του. Άλλη εκδοχή λέει ότι στη διάρκεια κάποιας παράστασής του, ο Διάβολος τον βοήθησε χτυπώντας το δοξάρι του βιολιού του με έναν κεραυνό από τον ουρανό.

Ήδη στα 50 του χρόνια είχε υποστεί πολλές σοβαρές ασθένειες. Όταν οι γιατροί πίστευαν πως θα πεθάνει, ένας ιερέας τον επισκέφθηκε για να προσευχηθεί. Ο συνθέτης ζήτησε από τον ιερέα να φύγει και ορκίστηκε πως θα γίνει καλά και θα προχωρήσει τη ζωή του. Τελικά, ο Παγκανίνι πέθανε. Η απόφασή του να διώξει τον ιερέα από το κρεβάτι του θανάτου, ήταν ακόμα ένα γεγονός που επιβεβαίωσε τις φήμες σε όσους πίστευαν ότι είχε κάνει συμφωνία με τον Διάβολο.

Μετά θάνατον

Όταν πέθανε, η εκκλησία αρνήθηκε την ταφή του και το σώμα του παρέμεινε για μήνες σε υπόγεια νοσοκομείων. Τρεις Γάλλοι θαυμαστές του πήραν το φέρετρο, το μετέφεραν κρυφά στη Σαιν Ζαν και το έθαψαν. Τρία χρόνια αργότερα, ο γιος του Παγκανίνι κατάφερε να πάρει άδεια από τον πάπα για την ταφή του. Προσπάθησε να μεταφέρει το φέρετρο στη Γένοβα μέσω θαλάσσης, αλλά λόγω της επιδημίας της πανώλης, απαγορεύτηκε η εκφόρτωση και το πλοίο επανέπλευσε στη Μασσαλία. Οι Μασσαλοί αρνήθηκαν να προσφέρουν χώρο για την ταφή του συνθέτη. Αυτός ο μεταθανάτιος διωγμός έληξε 5 χρόνια μετά όταν τελικά ενταφιάστηκε στην Πάρμα.

Aleister Crowley (1875-1947)

συμφωνία με τον διάβολο
Πηγή: telegraph.co.uk

Άγγλος ηγέτης αποκρυφιστικής ομάδας, ποιητής, μάγος, ζωγράφος και ιδρυτής του κινήματος και της φιλοσοφίας του Θελήματος (Thelema). Από μικρός άρχισε να απαρνείται την διδασκαλία της Αγίας Γραφής, και για το λόγο αυτό η μητέρα του τον αποκαλούσε Διάβολο και ισχυριζόταν πως είχε κάνει κάποια συμφωνία μαζί του. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Αντίχριστο και Θηρίο666. Έχει αναφέρει ότι ο Θεός και ο Σατανάς πολέμησαν για την ψυχή του. Σε ένα από τα βιβλία του είχε γράψει το εξής:

Ο Θεός και ο Σατανάς πολέμησαν για την ψυχή μου για τρεις ώρες. Ο Θεός νίκησε, τώρα μου μένει μόνο η αμφιβολία, ποιος από τους δύο ήταν ο Θεός.

Jack Parsons (1919-1952)

Πηγή: commons.wikimedia.org

Αμερικανός μηχανικός πυραύλων, χημικός, και θελημίτης αποκρυφιστής. Προσπάθησε να καλέσει τον Διάβολο σε ηλικία 13 ετών, επειδή σχεδίαζε να πουλήσει την ψυχή του σε αντάλλαγμα με ένα πυραυλικό πλοίο. Αυτό δεν λειτούργησε και συνέχισε να προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πυραυλικό κινητήρα που θα ήταν αρκετά ισχυρός για να περάσει την ατμόσφαιρα της Γης. Στα 20 του γνώρισε τον Aleister Crowley και έγινε οπαδός των απόκρυφων διδασκαλιών του. Τότε, ο Parsons επιχείρησε ένα τεράστιο ξόρκι που ονομάζεται The babylon working, μέσω του οποίου προσπάθησε να καλέσει τη θεά Βαβυλώνα. Αυτό τεχνικά λειτούργησε. Ο Parsons πέτυχε την εφεύρεση καυσίμων τζετ που χρησιμοποιεί σήμερα η ΝΑΣΑ. Έτσι θεωρείται ότι τελικά όντως στα 13 του πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο. Πέθανε σε ηλικία 37 ετών από έκρηξη πειράματος στο εργαστήριο του σπιτιού του. Η αστυνομία απέδωσε το γεγονός σε ατύχημα αλλά οι συνεργάτες του ισχυρίστηκαν δολοφονία ή αυτοκτονία.

Jimmy Page (1944- )

συμφωνία με τον διάβολο
Πηγή: scotsman.com

Κιθαρίστας του συγκροτήματος Led Zeppelin που ενδιαφέρθηκε πολύ έντονα για τον Aliester Crowley και τις διδασκαλίες του. Ως μεγάλος θαυμαστής του, ο Page αγόρασε το πρώην σπίτι του Crowley στο Λοχ Νες της Σκωτίας. Πίστευε ότι το σπίτι ήταν στοιχειωμένο και είχε πει ότι άκουγε παράξενους ήχους όταν έμενε εκεί. Αυτό το γεγονός οδήγησε στο συμπέρασμα πολλών ανθρώπων πως ο κιθαρίστας είχε κάνει κάποια συμφωνία με τον Διάβολο και είχε πουλήσει τη ψυχή του. Έτσι άρχισαν να διαδίδονται φήμες ότι ο Page ήταν σατανιστής, μια φήμη που ακολούθησε όλα τα μέλη της μπάντας. Αυτό ξεκίνησε και τον μύθο πως αν παίξεις το τραγούδι τους, Stairway to heaven, ανάποδα θα ακουστούν δαιμονικές φωνές.

Το συμβόλαιο

Σύμφωνα με κάποιο βιβλίο, για να αφιερώσει κάποιος τη ψυχή του στον Σατανά ακολουθείται μια τρίπτυχη διαδικασία. Πρώτον, πραγματοποιείται μία τελετουργική διαδικασία δηλώνοντας την αφοσίωση και την πίστη του ατόμου στον Σατανά. Δεύτερον, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πει τον σατανικό όρκο. Τρίτον, το άτομο θα πρέπει να συντάξει ένα συμβόλαιο, αφιερώνοντας την ψυχή του σε αυτόν. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σε τρεις νύχτες.

Πηγή: en.wikipedia.org

Την πρώτη νύχτα πραγματοποιείται ένα ισχυρό τελετουργικό, κατά το οποίο χρειάζεται κάποιος να μείνει σε ένα ήσυχο μέρος, να ακολουθήσει μια διαδικασία και να πει φωναχτά ότι επικαλείται τον Σατανά με κάποια συγκεκριμένα λόγια, συνήθως στα λατινικά. Τη δεύτερη νύχτα, ακολουθεί ο σατανικός όρκος που τελείται με την ίδια διαδικασία όπως την πρώτη νύχτα. Την τρίτη και τελευταία νύχτα δημιουργείται το συμβόλαιο. Αφού το άτομο έχει επικαλεστεί τον Διάβολο και έχει ορκιστεί πίστη, φτάνει στο τελικό στάδιο όπου θα επισφραγίσει τη συμφωνία μαζί του και θα ζητήσει ως αντάλλαγμα υλικά -και όχι μόνο- αγαθά.

Απαραίτητα, κάποια συγκεκριμένα υλικά και ένα χαρτί στο οποίο με μαύρο μελάνι θα συνταχθεί η σύμβαση. Η συμφωνία είναι αμετάκλητη και δεσμευτική αιώνια. Γράφεται το  ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου, γίνεται γραπτή άρνηση πίστης προς οποιαδήποτε άλλη θεότητα, γραπτή πώληση της ψυχής και επίσης αναγράφονται τα ανταλλάγματα που επιθυμεί να λάβει. Το συμβόλαιο κλείνει με την υπογραφή του πωλητή, την οποία βάζει με το αίμα του. Έπειτα, το χαρτί πρέπει να καεί και οι στάχτες του να ταφούν σε χώμα ή να σκορπιστούν στη θάλασσα. Για την πράξη αυτή, αναφέρεται ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να σκεφτεί καλά την απόφασή του, γιατί δεν υπάρχει γυρισμός.

Αυτός που δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που έχει, δεν θα είναι ευχαριστημένος ούτε με ότι θα ήθελε να έχει.
Σωκράτης


Πηγή:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

2