Codex Gigas
Πηγή: makeleio.gr

Ηχογράφηση από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

Το μεγαλύτερο μυστηριώδες χειρόγραφο της ιστορίας, το Codex Gigas ή Giant Book ή αλλιώς, η Βίβλος του Διαβόλου, κάποτε θεωρούνταν ως το 8ο θαύμα του κόσμου. Ειδικοί ερευνητές χαρακτηριστικά το παρουσιάζουν ως ένα παράξενο, παράλογο, τρομακτικό, συναρπαστικό και ανεξήγητο αντικείμενο.

Το Codex Gigas είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό έγγραφο, που έχει διασωθεί. Χρειάστηκε το δέρμα 160 ζώων για το υλικό του. Αποτελείται από 320 περγαμηνές, από τις οποίες οι 8 λείπουν. Είναι άγνωστο το ποιος αφαίρεσε τις σελίδες ή για ποιο σκοπό, αλλά φαίνεται πιθανό ότι περιείχαν τους μοναστικούς κανόνες των Βενεδικτινών ή ότι οι σελίδες καταστράφηκαν ή φυλάσσονται επειδή το περιεχόμενό τους θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνο. Οι σελίδες που λείπουν δεν αποκολλήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά αφαιρέθηκαν εσκεμμένα.

Έχει 22 εκ. πάχος, 92 εκ. ύψος και ζυγίζει περίπου 74 κιλά…

Τα κεφάλαια του ήταν δομημένα από χρυσάφι, στολισμένα με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και οι σελίδες του ήταν διακοσμημένες με κομψές μικρογραφίες. Ήταν δεμένο με δέρμα και ξύλο βελανιδιάς πάχους 4,5 εκ., στερεότατα δεμένο και έκλεινε με αριστοτεχνικές κλειδαριές. Στη μια του άκρη φέρει ακόμα τα σημάδια των κρίκων. Κατά τη συνήθεια του Μεσαίωνα, περνούσε μια αλυσίδα από τους κρίκους αυτούς και το βιβλίο δενόταν, για να φυλάσσεται από τους κλέφτες.

Βασικά Περιεχόμενα

Το Codex Gigas περιλαμβάνει την Βουλγκάντα, την Λατινική μετάφραση της χριστιανικής Βίβλου. Συμπεριλαμβάνει πολλά θρησκευτικά κείμενα. Ολόκληρη την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη δίπλα σε σκληρούς εξορκισμούς, την «ετυμολογία» του Ισίδωρου της Σεβίλης, το Antiquitates Judaicae του Ιώσηπου Φλάβιου, το Χρονικό της Βοημίας του Κοσμά της Πράγας, διάφορα δοκίμια, ετυμολογίες, φυσιολογίες, μαγικά ξόρκια και ένα ημερολόγιο που τελείωνε στο έτος 1229.

Στις τελευταίες σελίδες της Βίβλου υπάρχει μια λίστα με τις ημέρες που θα πέσει το Πάσχα τα επόμενα χρόνια, έναν κατάλογο των Αδελφών Μοναχών της Μονής, μια νεκρολογία του Μοναστηρίου στο Poleridge, το αρχαιότερο τσεχο-λατινικό Χρονικό, θαυματουργίες, αρχαίες ιστορίες και τη μεγαλύτερη ολοσέλιδη εικόνα που έχει υπάρξει να απεικονίζει τον ίδιο τον Σατανά. Μισός άνθρωπος, μισός τέρας, ντυμένος με ερμίνα – σύμβολο ανώτερης δύναμης. Απεικονίζεται σε άδειο φόντο ανάμεσα σε δυο πύργους. Ασυνήθιστο το γεγονός ότι παρουσιάζεται μόνος του, σε αντίθεση με άλλες απεικονίσεις που τον δείχνουν στην Κόλαση.

Codex Gigas
Πηγή: openculture.com

Δημιουργία

Είναι γραμμένο κυρίως στα Λατινικά, αλλά περιέχει και μια πληθώρα άλλων αλφάβητων, όπως το εβραϊκό και το κυριλλικό. Μάλλον, δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα στο μοναστήρι Ποντλάζιτσε των Βενεδικτινών της Βοημίας (δυτικό τμήμα της Τσεχίας). Ξεκίνησε το 1223 και ολοκληρώθηκε το 1230. Από το 1649 έως και σήμερα βρίσκεται στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, στην εθνική βασιλική βιβλιοθήκη Kungliga σε ειδικό κλιματιζόμενο χώρο. Ελάχιστοι, όμως, έχουν δει από κοντά το βιβλίο, καθώς δεν είναι κανονικά στη διάθεση του κοινού. Το 2007, η Βίβλος επέστρεψε για έναν χρόνο στην γενέτειρά της, την Τσεχία, για πρώτη φορά μετά από την ανακάλυψή της και το γεγονός έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο. Τότε πραγματοποιήθηκε και η επιθυμία χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να δουν για δέκα λεπτά, όπως επιτρέπονταν, το ανεκτίμητο χειρόγραφο.

Codex Gigas
Πηγή: exemplore.com

Το βιβλίο μέσα στο χρόνο

Ο θρύλος λέει ότι γράφτηκε από έναν μοναχό, μέλος των Μαύρων Μοναχών που παραβίασε κάποιο ιερό κανόνα του μοναστηρίου και οι πρεσβύτεροι αποφάσισαν τον θάνατο του. Να τον χτίσουν, δηλαδή, ζωντανό. Για να σωθεί, ο μοναχός υπόσχεται το αδύνατο. Σε μία νύχτα να γράψει το μεγαλύτερο βιβλίο που θα δοξάσει το μοναστήρι παντοτινά και που θα περιέχει όλη την ανθρώπινη γνώση. Τα μεσάνυχτα, όταν οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν, απελπισμένος καλεί τον Σατανά για βοήθεια και ως αντάλλαγμα πουλά την ψυχή του. Λέγεται, ότι όπως τα Ευαγγέλια υπαγορεύθηκαν από τον Θεό, έτσι και η Βίβλος του Διαβόλου από τον ίδιο τον διάβολο. Ο Διάβολος αποπεράτωσε το έργο, ενώ ο καλόγερος έφτιαξε μόνο μια εικόνα, αυτή του διαβόλου.

Βοημία, τέλη του 13ου αιώνα…

Μία θανατηφόρα επιδημία θα αναγκάσει τους μονάχους να πουλήσουν το βιβλίο σε διαφορετικό μοναστικό διάταγμα, τους Λευκούς Μοναχούς, και θα μεταφερθεί στην Σέντλεκ, έξω από την Πράγα. Θα τοποθετηθεί κοντά σε νεκροταφείο καθαγιασμένο με χώμα από τον Γολγοθά, τον λόφο που σταυρώθηκε ο Χριστός. Μετά από λίγο, βουβωνική πανώλη θα χτυπήσει το μοναστήρι και χιλιάδες μοναχοί θα πεθάνουν. Πάνω από 30.000 πτώματα θα μετατρέψουν το χώρο σε κατακόμβες. Σήμερα, το μοναστήρι Σέλντεκ είναι ένα μακάβριο μουσείο. Ονομάζεται «το παρεκκλήσι των οστών» και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα μαζικών ταφών της Ευρώπης με ανθρώπινα οστά των συγκεκριμένων θυμάτων.

Πηγή: ebooks4greeks.gr
Αυστρία, 1565…

Το Codex Gigas θα βρεθεί στην κατοχή του πρίγκιπα Ροδόλφου Β’ ως δώρο. Λίγο καιρό αργότερα, λόγω ψυχικής διαταραχής του θα εκθρονιστεί από την οικογένειά του, ανίκανος να βασιλέψει και θα πεθάνει μόνος. Μετά από λεηλασία, ο Σουηδικός στρατός θα πάρει το εκπληκτικό αυτό χειρόγραφο.

Πράγα, 1648…

Κατά την διάρκεια του πολέμου των τριάντα ετών οι αξιωματικοί γυρίζουν το βιβλίο πίσω στην Στοκχόλμη και το δωρίζουν στην 22 ετών Χριστίνα, την μοναδική βασίλισσα της Ευρώπης. Το κρατά στην βιβλιοθήκη της, αλλά όχι για πολύ. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια εγκαταλείπει τον θρόνο της και αυτοεξορίζεται στη Ρώμη, παίρνοντας μαζί όλα της τα βιβλία εκτός από τον κώδικα. 50 χρόνια αργότερα, Παρασκευή 7 Μαΐου 1697, ξεσπά ανεξήγητη πυρκαγιά στο κάστρο και το χειρόγραφο σώζεται τελευταία στιγμή από εργάτη που το πετά από το παράθυρο. Δε φέρει κανένα σημάδι καταστροφής μέχρι και σήμερα.

Το απόλυτο μυστήριο ξεκινά

Μετά από πολυετή έρευνα επιστημόνων και ειδικών από όλο το κόσμο, αποφασίζεται πως πρόκειται για το έργο ενός και μόνο ανθρώπου. Η εξαιρετική συνοχή γραφής και ο απαιτούμενος χρόνος κάποιων δεκαετιών για την ολοκλήρωσή του, καθιστούν το έργο αυτό ακατόρθωτο για έναν μόνο συγγραφέα. Δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, είναι αψεγάδιαστο. Δεν υπάρχει καμία διόρθωση σε καμία από τις χειρόγραφες σελίδες του.

Για τη δημιουργία του, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε ένα είδος μελανιού, μελάνι από έντομα. Η σταθερή χημική σύνθεση του μελανιού αυτού ενισχύει τη θεωρία του ενός και μοναδικού συγγραφέα. Πρόκειται, μάλλον, για έναν ερασιτέχνη επηρεασμένο από το πρώιμο γοτθικό στυλ. Χρειάζονται 25-30 χρόνια για την συγγραφή του βιβλίου. Δικανικά στοιχεία αποκαλύπτουν το πιθανό του όνομα, Hermanus Monachus Inclusus, δηλαδή Ερμανός ο Ερημίτης. Δεν υπάρχει άλλο έργο του ιδίου. Μοναδικό, μυστηριώδες, αλάνθαστο, άρτιο, εξαιρετικό. Τέλειο από την αρχή έως το τέλος.


Πηγές:

  • Devil’s Bible Darkest Secrets Explained – National Geographic


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project