τραγούδι
Πηγή: psmag.com

Κάθε μουσικός ή συγκρότημα συχνά εμπνέεται για την δημιουργία τραγουδιών από διάφορα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο ή από γεγονότα που έχουν συμβεί σε κοντινούς τους ανθρώπους, ακόμη και στους ίδιους τους δημιουργούς. Μεγάλες επιτυχίες και κλασικά μουσικά κομμάτια έχουν πίσω τους μία ιστορία για το πως δημιουργήθηκαν. Πρόκειται για πραγματικές ιστορίες κρυμμένες πίσω από αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, που πολλοί δεν γνωρίζουν σε τι αναφέρονται. Ίσως ποτέ δεν θέλησαν να μάθουν την περίεργη και αληθινή ιστορία τους. Τραγούδια που ακούμε συχνά και κάποια που ίσως ξεκινήσουμε να ακούμε διαφορετικά, γνωρίζοντας πλέον την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβει πίσω του το καθένα από αυτά.

Michael Jackson – Billie Jean

ιστορία
Πηγή: eonline.com

Ο Μάικλ Τζάκσον έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Λάτρεψε κατευθείαν αυτό που έγραφε, απορροφήθηκε τόσο πολύ που δεν πρόσεξε ότι το αυτοκίνητό του είχε πάρει φωτιά. Ένας μοτοσικλετιστής το παρατήρησε και τον ειδοποίησε έγκαιρα, σώζοντάς του τη ζωή. Πολλοί θεωρούν πως έμπνευση για το συγκεκριμένο τραγούδι αποτέλεσε ένα πραγματικό γεγονός που είχε σαν εμπειρία ο ίδιος ο Τζάκσον το 1981. Σύμφωνα με την ιστορία, κάποια γυναίκα είχε γράψει ένα γράμμα στον τραγουδιστή και ισχυριζόταν πως ήταν ο πατέρας του παιδιού της. Εκείνος το αγνόησε γιατί δεν τη γνώριζε και επειδή είχε λάβει ξανά τέτοιου είδος γράμματα. Εκείνη όμως συνέχισε να στέλνει λέγοντάς του ότι θέλει να μεγαλώσουν το παιδί μαζί.

Όλο αυτό προκάλεσε εφιάλτες στον τραγουδιστή. Κάποια στιγμή έλαβε ένα πακέτο με μία φωτογραφία της, ένα ακόμη γράμμα και ένα όπλο. Στο γράμμα, του ζητούσε να αυτοκτονήσει μία συγκεκριμένη μέρα και ώρα και εκείνη θα έκανε το ίδιο, αφού πρώτα σκότωνε το παιδί τους. Για κάποιο λόγο, που δεν είναι γνωστός, ο Τζάκσον κρέμασε τη φωτογραφία της κοπέλας πάνω από έναν πίνακα στην τραπεζαρία του σπιτιού του. Αργότερα, έμαθε πως η κοπέλα νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική. Ένας άνδρας ονόματι Brandon Howard ισχυρίστηκε κάποια χρόνια μετά ότι είναι γιος του τραγουδιστή. Εταιρεία που κάνει τεστ DNA, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ταίριασμα και 99.9% πιθανότητα να είναι βιολογικός γιος του.

Nirvana – Polly

τραγούδι
Πηγή: listennotes.com

Το τραγούδι του γνωστού συγκροτήματος Nirvana, που έχει να κάνει με αρκετά σκοτεινά πράγματα δεν έχει βάσεις στην μπερδεμένη ζωή του τραγουδιστή της μπάντας, Kurt Cobain.  Αναφέρεται στην πραγματική ιστορία της απαγωγής ενός 14χρονου κοριτσιού. Σύμφωνα με την ιστορία, το 1987, κατά την επιστροφή του από μία συναυλία, το κορίτσι απήχθει από τον Gerald Friend, ο οποίος την οδήγησε στο τροχόσπιτό του και την βίασε. Ο βιαστής είχε διαπράξει το ίδιο έγκλημα σε ένα 12χρονο κορίτσι, το 1960. Για την πράξη του βιασμού και του βασανισμού είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και του δόθηκε ποινή 75 χρόνων. Είχε φυλακιστεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 1980. Το τραγούδι των Nirvana αναφέρεται στα γεγονότα της δεύτερης απαγωγής και τις σκοτεινές σκέψεις του Friend.

The Cranberries – Zombie

Πηγή: radiox.co.uk

Το γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος γράφτηκε για τον θάνατο δύο μικρών αγοριών, του 3χρονου Johnathan Ball και του 12χρονου Tim Parry. Τα νεαρά αγόρια σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του IRA το 1993, στο Warrington της βορειοδυτικής Αγγλίας, όταν πυροδοτήθηκαν δύο συσκευές κρυμμένες σε κάδους απορριμμάτων. Η έκρηξη τραυμάτισε και πολλούς ενήλικες. Επίσης, το τραγούδι αναφέρεται σε γεγονότα που συνέβησαν το Πάσχα της ίδιας χρονιάς στο Δουβλίνο, όπου σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι περαστικοί στο δρόμο.

Iron Maiden – 2 minutes to midnight

τραγούδι
Πηγή: bbc.com

Το συγκρότημα της μέταλ μουσικής σκηνής, Iron Maiden, δημιούργησε ένα τραγούδι που αναφέρεται στο Doomsday Clock. Είναι το μέσο που μετράμε την επικείμενη πορεία της ανθρωπότητας προς την αυτοκαταστροφή. Ο τίτλος του κομματιού μας πάει πίσω στο 1953, σε μία περίοδο που η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμαζαν πυρηνικά όπλα και οι απανταχού επιστήμονες ήταν σίγουροι πως ήμασταν καταδικασμένοι.

Το ρολόι της κρίσης είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα μίας παγκόσμιας καταστροφής. Δημιουργήθηκε το 1947 και διατηρείται ακόμα από τα μέλη του Bulletin of the Atomic Scientists. Το ρολόι είναι μία μεταφορά για τις απειλές προς την ανθρωπότητα, από τις ανεξέλεγκτες τεχνικές και επιστημονικές προόδους. Αντιπροσωπεύει την υποθετική παγκόσμια καταστροφή ως τα μεσάνυχτα. Όσο πιο κοντά είναι ο κόσμος σε μία παγκόσμια καταστροφή, τόσα λεπτά ή δευτερόλεπτα γυρίζει πίσω ή μπρος το ρολόι πριν ή μετά από τα μεσάνυχτα. Αυτή η αξιολόγηση γίνεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο. Το 1947, όταν ξεκίνησε η ρύθμιση του ρολογιού ήταν 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Η πιο μακρινή ώρα από τα μεσάνυχτα ήταν 17 λεπτά πριν, το 1991, ενώ η πλησιέστερη ήταν μόλις 100 δευτερόλεπτα το 2020 και το 2021.

Led Zeppelin – Stairway to Heaven

Πηγή: sundaypost.com

Εδώ και χρόνια, το συγκρότημα της ροκ, Led Zeppelin, ακολουθεί ένας μύθος που θέλει τα μέλη της μπάντας να έχουν πουλήσει την ψυχή τους στον διάβολο. Ο μύθος αυτός άνθισε όταν δημιούργησαν το τραγούδι Stairway to Heaven. Λέγεται πως κάποια δαιμόνια οντότητα βοήθησε το χέρι του δημιουργού του, Robert Plant. Αυτή η θεωρία ενισχύθηκε έντονα όταν παίχτηκε το τραγούδι ανάποδα και κάποιοι άκουσαν τους στίχους του. Συγκεκριμένα οι στίχοι αυτοί είναι οι εξής: Oh, here’s to my sweet Satan. The one whose little path can make me sad, whose power is Satan. He will give those with him 666. There was a little toolshed where he made us suffer, sad Satan. Οι ερμηνείες για αυτό το απόσπασμα είναι πολλές. Για να μπορέσει κάποιος να ξεχωρίσει τις λέξεις, θα πρέπει να το ακούσει πολύ προσεκτικά.

Pink Floyd – Empty Spaces

τραγούδι
Πηγή: rollingstone.com

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Pink Floyd είχαν κρυμμένα μηνύματα στα τραγούδια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κομμάτι τους Empty Spaces του 1979 και ένα κρυμμένο διαβολικό μήνυμα που όταν παίζεται κανονικά δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τον ακροατή. Μόνο αν το τραγούδι παιχτεί ανάποδα μπορεί κάποιος να ακούσει ολοκάθαρο το μήνυμα: Congratulations. You have just discovered the secret message. Please send your answer to Old Pink care of the Funny Farm. Chalfont, Roger. Carolyne’s on the phone. Η ερμηνεία του δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα.

AC/DC – Highway to Hell

Πηγή: fremantle.wa.gov.au

Σατανικά μηνύματα θεωρείται ότι κρύβονται πίσω από το τραγούδι των ACDC, Highway to Hell, ένα κομμάτι που αφορά την οδό ταχείας κυκλοφορίας προς την κόλαση. Η πραγματικότητα όμως μάλλον διαφέρει και οι θεωρίες ίσως τελικά δεν ισχύουν καθώς οι στίχοι δεν περιλαμβάνουν κάτι σκοτεινό ή διαβολικό. Μάλλον το τραγούδι αναφέρεται σε μία διασταύρωση όπου πολλοί οδηγοί έχουν χάσει την ζωή τους λόγω υπερβολικής ταχύτητας.

Eminem – The Real Slim Shady

Πηγή: alchetron.com

Η ιστορία του Binyam Mohamed ξεκινά από το 1994 όταν αναζητούσε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κρατήθηκε στο Πακιστάν και από την CIA σε φυλακές στο Μαρόκο. Από το 2009, μετά την απελευθέρωσή του, βρίσκεται στο επίκεντρο μίας τεράστιας εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κατάθεσή του, έχει περιγράψει ορισμένες φρικτές μεθόδους βασανισμού που είχε υποστεί, όπως ξυλοδαρμό και τεμαχισμό με νυστέρι. Όλα αυτά συνέβησαν σε ένα αδυσώπητο σκηνικό επαναλαμβανόμενων τραγουδιών. Στη περίπτωση του Mohamed το τραγούδι αυτό ήταν το Real Slim Shady του Eminem. Το τραγούδι έπαιζε για μέρες και κατά τα λεγόμενά του η μουσική ήταν πλέον χειρότερη από τον σωματικό πόνο. «Σας δίνεται μία επιλογή. Να χάσατε την όραση σας ή το μυαλό σας», είχε πει.

Eagles – Hotel California

τραγούδι
Πηγή: medium.com

Το πασίγνωστο τραγούδι του συγκροτήματος Eagles, Hotel California, παραμένει ακόμα ένα μυστήριο για το κοινό, παρόλες τις απαντήσεις που έχουν δώσει τα μέλη της μπάντας. Θεωρείται ότι αν παιχτεί ανάποδα ακούγονται σατανικοί στίχοι και ένα μυστικό μήνυμα: Satan he hears this. He had me believe. Κατά τον ισχυρισμό κάποιων, ο κυβερνήτης της κόλασης βοήθησε ώστε να δημιουργηθεί το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ.

Είναι οι στίχοι του τραγουδιού βασισμένοι σε αληθινή ιστορία; Η έμπνευση για τον τίτλο του τραγουδιού δεν είναι ένα πραγματικό ξενοδοχείο, είχε πει ο τραγουδιστής Don Henley. To Hotel California είναι η ερμηνεία των Eagles για την έντονη ζωή στο Λος Άντζελες.

Αναφέρεται το τραγούδι σε ψυχιατρικό άσυλο; Αν και η ομοιότητα είναι εντυπωσιακή στην περιγραφή των στίχων, τα μέλη του συγκροτήματος αρνούνται ότι το τραγούδι αναφέρεται σε κάποιο ψυχιατρείο. Οι φήμες κάνουν λόγο για ένα κρατικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Camarillo που χτίστηκε το 1936, φιλοξενούσε χιλιάδες ασθενείς και έγινε γνωστό για τις θεραπείες με ηλεκτροσόκ και άλλες απάνθρωπες τεχνικές που εφαρμόζονταν στους ασθενείς του από γιατρούς και το προσωπικό. Το νοσοκομείο διέκοψε την λειτουργία του το 1997. Το κτίριο λέγεται πως ήταν στοιχειωμένο. Διάφορες μαρτυρίες περιγράφουν περίεργα και απόκοσμα γεγονότα. Στη θέση του σήμερα στεγάζεται πανεπιστήμιο.

Themes from Barney and Sesame street

τραγούδι
Πηγή: theverge.com

Το 2003 το BBC αποκάλυψε κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει την παιδική ηλικία αλλά και τη λογική πολλών. Η εταιρεία ψυχολογικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, είχε καθιερώσει κάποια μουσικά βασανιστήρια για να παίρνει πληροφορίες από κρατούμενους στο Ιράκ. Οι επιλογές των τραγουδιών δεν ήταν τυχαίες. Τραγούδια από τον Barney του Sesame Street ήταν ψηλά στη λίστα των επαναλήψεων. Ένας Αμερικανός πράκτορας που είχε μιλήσει στο Newsweek, ισχυρίστηκε ότι μέρος της εκπαίδευσής τους ήταν να ακούν συνέχεια το τραγούδι I love you του Barney για 45 λεπτά, με συνεχή βρόχο. Κάτι που ομολόγησε πως δεν θα ήθελε να ξαναπεράσει.

Ο συνθέτης που έγραψε τα κομμάτια για το Sesame Street είχε πει ότι πέρασε 40 χρόνια για να δημιουργεί τα τραγούδια της παιδικής σειράς. Λυπήθηκε πολύ όταν έμαθε πως, τα τραγούδια που έγραφε για να βοηθήσει τα μικρά παιδιά, είχαν χρησιμοποιηθεί για τον βασανισμό ενηλίκων.


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.