Πηγή: scitechdaily.com

Ηχογράφηση από την Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Πολλά χρόνια μετά τον θάνατο σημαντικών πυλώνων της παγκόσμιας ιστορίας, οι ερευνητές και οι ειδικοί επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να βρουν έστω κάποια στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στα σημεία που έχουν ταφεί. Πρόκειται για μεγάλες και σημαντικές προσωπικότητες, που οι επιστήμονες στοχεύουν να εντοπίσουν, ανακαλύπτοντας ίσως και νέα στοιχεία για τις ζωές τους.

Μέγας Αλέξανδρος (356 π.Χ.-323 π.Χ.)

τάφους
Πηγή: en.wikipedia.org

Από τα μεγαλύτερα μυστήρια -που διαρκεί μέχρι σήμερα και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον- είναι αυτό που περιβάλλει το άγνωστο σημείο όπου βρίσκεται το σώμα του Μακεδόνα βασιλιά. Ο λόγος για τον άνθρωπο που δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, τον Μέγα Αλέξανδρο. Η αναζήτηση για τον εντοπισμό της τοποθεσίας που μπορεί να έχει ταφεί αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα για το οποίο έχουν διεξαχθεί συνεχείς έρευνες μετά την ύστερη αρχαιότητα, όταν χάθηκαν τα ίχνη του. Μετά τον θάνατό του, σε ηλικία 32 ετών, λέγεται ότι το σώμα του είχε τοποθετηθεί σε μία χρυσή σαρκοφάγο γεμάτη μέλι. Πηγές αναφέρουν ότι το σώμα του βρισκόταν σε φέρετρο από σφυρηλατημένο χρυσάφι. Το φέρετρο αυτό αφαιρέθηκε και ρευστοποιήθηκε ώστε να πληρωθούν χρέη του βασιλείου.

Επίσημα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 140 ανασκαφές για την αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θεωρίες, εικασίες και ισχυρισμοί από πολλούς ανθρώπους αναφέρονται κατά καιρούς στο πού μπορεί να βρίσκεται. Υπήρξαν ακόμα και ανακαλύψεις που έτειναν έντονα στο να λύσουν το μυστήριο εντοπίζοντας το πολυπόθητο σώμα του βασιλιά, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκαν λανθασμένες. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι εκείνη που θέλει τον αυτοκράτορα της Μακεδονίας να είναι θαμμένος στον βασιλικό τάφο της Βεργίνας, εκεί που θα έπρεπε να είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β’. Ο ισχυρισμός αυτός έγινε πιο έντονος όταν αναφέρθηκε πως στο σημείο ταφής βρέθηκαν ο θώρακας, η ασπίδα, το ξίφος και το κράνος που ανήκαν στον εξοπλισμό του. Σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής, ο Αλέξανδρος είχε ζητήσει να ενταφιαστεί στον ναό του Άμωνος Διός στην όαση της Σίβα. Αν η παραπάνω θεωρία ισχύει, τότε η επιθυμία του δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Genghis Khan (1155-1227)

τάφους
Πηγή: blackbelt.gr

Ήταν Μογγόλος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης. Ένωσε τις μογγολικές φυλές και ίδρυσε την αυτοκρατορία των Μογγόλων, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της ιστορίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν και σε ηλικία 13 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του, έγινε ηγέτης 30 φυλών. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου θεωρείται ένας αιμοβόρος κατακτητής, στην Μογγολία είναι ακόμα μία αγαπητή προσωπικότητα.

Ο τελευταίος χώρος ανάπαυσής του υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά μυστήρια της αρχαιότητας. Ένας θρύλος αναφέρει ότι όποιος προσπαθούσε να βρεθεί στον τόπο που έχει ταφεί, σκοτώθηκε. Οκτακόσιοι ιππείς που πάτησαν στον τάφο του, προσπαθώντας να κρατήσουν μυστική τη θέση, εκτελέστηκαν. Χίλιοι εργάτες που έσκαψαν το σημείο ταφής του και συνόδεψαν το σώμα του, πέθαναν βίαια. Η λαογραφία λέει πως πάνω από τον τάφο του υπάρχει ένα ποτάμι για να μην ανακαλυφθεί ποτέ. Στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, όπου βρίσκεται το παλάτι του αυτοκράτορα, υπάρχει ένας τάφος που περιέχει μόνο τα προσωπικά του αντικείμενα. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο και πολλά εκατομμύρια στην αναζήτηση του τάφου του Τζένγκις Χαν, χωρίς καμία επιτυχία.

Vlad the Impaler (1431-1476)

Πηγή: en.wikipedia.org

Ο γνωστός κόμης Δράκουλας, ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας. Έγινε η έμπνευση για το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ, Δράκουλας. Τιμάται ως ήρωας στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για την προστασία του πληθυσμού νότια και βόρεια του Δούναβη. Η πρακτική όμως να εξοντώνει τους εχθρούς καρφώνοντάς τους σε πασσάλους, έχει αμαυρώσει κάπως την φήμη του. Αυτό, σε συνδυασμό με τον θρύλο που τον θέλει να πίνει το αίμα παρθένων γυναικών για να διατηρεί την νεότητά του, δημιούργησαν και διατήρησαν ένα μεγάλο μυστήριο γύρω από το όνομά του.

Ένας θρύλος λέει ότι μετά τον αποκεφαλισμό του από τους Τούρκους, το σώμα του βρέθηκε στα δάση γύρω από το Βουκουρέστι από τους μοναχούς του μοναστηριού Snagov. Λέγεται ότι είχε μεταφερθεί εκεί ώστε να ταφεί, αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του είχαν κάνει δωρεές σε αυτή την εκκλησία. Το 1931 έγινε ανασκαφή στο συγκεκριμένο μέρος που θεωρούνταν πως βρίσκεται ο τάφος του, αλλά βρέθηκαν μόνο οστά ζώων. Οι υποστηρικτές όμως αυτής της θεωρίας λένε ότι είναι πιθανό να βρίσκεται θαμμένος σε άλλο σημείο του μοναστηριού. Επισημαίνουν επίσης ότι τα λείψανά του βρέθηκαν μετά τον θάνατό του αλλά εξαφανίστηκαν.

Leonardo Da Vinci (1452-1519)

τάφους
Πηγή: nationalgeographic.com

Ιταλός πολυμαθής της Ύστερης Αναγέννησης που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά του στην εξέλιξη των τεχνών, μαζί με τις σημειώσεις του που είχαν επιστημονικό ενδιαφέρον. Παρόλο που δεν είχε ακαδημαϊκή μόρφωση, πολλοί επιστήμονες τον θεωρούν έναν από τους πιο πολυτάλαντους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί.

Δεν είναι σαφές το πού βρίσκεται ο χώρος ταφής του. Αρχικά θάφτηκε σε μία αρχαία εκκλησία στη Γαλλία, όπως ήταν η επιθυμία του. Η συγκεκριμένη εκκλησία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τη βασιλική οικογένεια, όμως καταστράφηκε κατά τη γαλλική επανάσταση του 1789. Στη συνέχεια, λέγεται πως τα λείψανά του θάφτηκαν σε ένα μικρό παρεκκλήσι στο Saint Hubert το 1874, στο κάστρο Αμπουάζ της Γαλλίας. Αυτό όμως είναι κάτι που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αυτοκράτορας Atahualpa (1497-1533)

Πηγή: naominovik.fandom.com

Υπήρξε ο 13ος και τελευταίος άρχοντας της πανίσχυρης αυτοκράτορας των Ίνκας, πριν από την κατάκτηση των Ισπανών τον 16ο αιώνα. Η μεγάλη αυτοκρατορία των Ίνκας κάλυπτε εκτάσεις περιοχών του σημερινού Περού, της Χιλής, του Ισημερινού, της Βολιβίας και της Κολομβίας. Μετά από τον θάνατό του, ένα μυστήριο περιβάλλει το σημείο που βρίσκεται ο τάφος και ο φημισμένος θησαυρός του. Πριν από περίπου ένα χρόνο, ένας ιστορικός ερευνητής έφτασε κοντά στο να λύσει το μυστήριο αυτό. Είχε την πεποίθηση ότι ο τόπος ταφής του βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Ισημερινού Κίτο. Εάν αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να ρίξει φως σε μια ταραχώδη ιστορική περίοδο που σηματοδοτεί την αρχή της ισπανικής αποικιακής εποχής στην Αμερική. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί αμφισβητούν το γεγονός ότι το σώμα του παρέμεινε στην Καζαμάρκα, πόλη στο βόρειο Περού στην οποία πέθανε. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ εκεί.

Μερικοί ακόμη διάσημοι άνθρωποι που τα σημεία ταφής τους αποτελούν μυστήριο

Eva Peron (1919-1952). Τρία χρόνια μετά τον θάνατό της το 1952, το ταριχευμένο σώμα της εξαφανίστηκε γιατί κλάπηκε από τον στρατό της Αργεντινής. Στη συνέχεια ακολούθησε μια οδύσσεια για σχεδόν δύο δεκαετίες, μέχρι που τελικά τοποθετήθηκε στο μαυσωλείο της οικογένειάς της στο Μπουένος Άιρες.

Thomas Paine (1737-1809). Ήταν Άγγλος πολιτικός, ακτιβιστής, φιλόσοφος και υποστηρικτής της Αμερικανικής επανάστασης. Τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης σκέψης, κατά της θεσμοθετημένης θρησκείας γενικά και του χριστιανικού δόγματος ειδικότερα. Φέρεται να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έγραψε τις λέξεις οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στην κηδεία του παρεβρέθηκαν μόνο έξι άτομα γιατί είχε εξοστρακιστεί για γελοιοποίηση του Χριστιανισμού. Ο θρύλος λέει ότι μετά την εκταφή, το σώμα του εξαφανίστηκε και τα οστά του μετατράπηκαν σε κουμπιά.

Cleopatra (69 π.Χ. – 30 π.Χ.). Ο αρχαίος ιστορικός Πλούταρχος είχε γράψει ότι η Κλεοπάτρα είχε ταφεί μαζί με τον Μάρκο Αντώνιο σε άγνωστη τοποθεσία. Οι θεωρίες όμως αναφέρουν ότι ίσως βρίσκεται στον ωκεανό κοντά στην Αλεξάνδρεια. Κάποιες άλλες λένε ότι μπορεί ο χώρος ταφής της να είναι στον ναό Taposiris Magna στο Abusir της Αιγύπτου.


Πηγές:

bbc.com


Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

Comments are closed.