Exclusive Content:

Ο Στάθης, η Ιωάννα και το «παλαβό πορνό»

Από την Ιωάννα Τούνη στον Στάθη των Ράδιο Αρβύλα υπό το φως των Νυχτών Πρεμιέρας. Με το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι κοινωνίες καμιά φορά αλλάζουν.

Ηχογράφηση από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

Η είδηση είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, συμπαρουσιαστής του Ράδιο Αρβύλα, παραδέχτηκε ότι ανέβασε βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου της πρώην συντρόφου του σε πορνογραφικά site. Ο ίδιος, μετά τη δημοσιοποίηση, απολογήθηκε δημόσια, οι Ράδιο Αρβύλα καταδίκασαν (ειλικρινά;) τις πράξεις του πρώην κολλητού τους, ενώ στα social media έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα καταδίκης ενάντια στον «γλυκούλη» μέχρι πρότινος Στάθη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, φίλε αναγνώστη, δεν θα το παίξω ειδικός επί του θέματος της εκδικητικής (ή μη) πορνογραφίας. Απλά, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις αναφορικά με την κοινωνική αντιμετώπιση του ζητήματος. Από τις 10 Ιουλίου του 2020, οπότε η Ιωάννα Τούνη με δάκρυα στα μάτια κατήγγειλε ότι είχε πέσει θύμα εκδικητικού πορνό, μέχρι σήμερα. Στο έργο μας αυτό θα μας βοηθήσει η ταινία του Ράντου Τζουντ από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας. Ο λόγος για το ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό.

Για μια κοινωνία που μας μοιάζει 

Το ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό διαδραματίζεται στη Ρουμανία. Μια καθηγήτρια ενός καθωσπρέπει και «τίμιου» σχολείου βλέπει βίντεο της σεξουαλικής της ζωής να διαρρέει στο διαδίκτυο. Στην ταινία παρακολουθούμε τον αγώνα του θύματος να μην απολυθεί ενάντια στον σύλλογο γονέων του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος. Φυσικά, σε κανένα σημείο του έργου δεν ακούγεται κάποια μομφή για τον θύτη, τον «Σταθη» της υπόθεσης.

Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό
Πηγή: athinorama // Νύχτες Πρεμιέρας

Μόνη υπόλογη βρίσκεται η γυναίκα. Εκείνη κατηγορείται για ανηθικότητα, ενώ ο θύτης περνάει στο απυρόβλητο. Πρόκειται για ένα κλασικό μοτίβο σε  χώρες όπου το καφριλίκι και η ψευτομαγκιά θεωρούνται πολιτική κανονικότητα. Σε χώρες όπου ακόμα οι φεμινιστικές αξίες είναι άγνωστες.

Σε τέτοιες κοινωνίες δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα θα γίνεται αποδεκτή, καθώς είναι από τα πράγματα τα οποία πρέπει να τα κρατάει κανείς μυστικά. Οι οργισμένοι γονείς σχεδόν το φωνάζουν: Δεν έχουμε πρόβλημα που κάνεις σεξ, απλά φρόντισε να μην το μάθουμε. Αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό για κοινωνίες όπως η ρουμανική, η οποία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 2001.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωταγωνίστρια του παλαβού πορνό είναι κοινά στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις. Όλα οφείλονται στην ίδια κοινωνική παράνοια. Δεν είναι μόνο η ντροπή που νιώθει το θύμα στην καθημερινότητά του. Είναι κι η εργασιακή ανασφάλεια: τι κύρος θα έχει μια καθηγήτρια ιστορίας απέναντι στα παιδιά μας, ενώ κυκλοφορεί γυμνή στο διαδίκτυο!

Να’ το πάλι το ίδιο μοτίβο: ο Στάθης των Ράδιο Αρβύλα μπορεί να απολαμβάνει το γεύμα του σε ψαροταβέρνα, ενώ η πρώην σύντροφός του δεν τολμάει να πάει ούτε μια βόλτα. Από αυτό και μόνο βλέπουμε ότι η κοινωνία μας δεν απέχει τόσο πολύ από εκείνη της ταινίας. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρούμε κάτι να αλλάζει.

Για ένα ροζ βίντεο
Πηγή: culturenow.gr // Αποτροπιασμός μπροστά στη γυναικεία σεξουαλικότητα

Η γενναία Ιωάννα Τούνη

Το παράδειγμα της γνωστής influencer, Ιωάννας Τούνη, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Η Ιωάννα Τούνη είναι μια persona που δεν κρύβει τη σεξουαλικότητά της, ίσα ίσα την προβάλλει. Σε κοινωνίες, όμως, σαν τη ρουμανική και την ελληνική, αυτό θεωρείται προκλητικό και καλλιεργεί ένα βαθιά φαλλοκρατικό μίσος.

Γι΄αυτό και η διαρροή ενός sex tape – ερασιτεχνικού παλαβού πορνό της Τούνη έδωσε άφθονο υλικό για μισογύνικες κραυγές. Ως αντίδραση σε αυτές, η ίδια ανέβασε ένα βίντεο στο προσωπικό της κανάλι στο YouTube, το οποίο σα να έδωσε φωνή σε μια μέχρι πρότινος διστακτική μεριά της ελληνικής κοινωνίας.

Το βίντεο είχε τον τίτλο: όλη η αλήθεια για όσα «φοβόμουν» να πω. Κι ήταν όντως γενναίο κι αποκαλυπτικό. Αποκαλυπτικό κυρίως για την κατάσταση της κοινωνίας μας τότε. Με τα λόγια της ίδιας της Τούνη: το άσχημο είναι ότι παρ’ ότι είμαι θύμα σ’ αυτήν την κατάσταση, πρέπει να αντιμετωπίσω σχόλια για το πόσο… είμαι.

Είμαστε μαζί με κάθε Τούνη
Πηγή: in.gr // Είμαστε μαζί με κάθε Τούνη

Πριν το βίντεο, η Τούνη αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα με την καθηγήτρια του παλαβού πορνό. Ο ίδιος φόβος, η ίδια ντροπή, η ίδια αντιμετώπιση. Το βίντεο, όμως, «άλλαξε την ατζέντα». Ήταν σαν να σηκώθηκε ένα τοίχος προστασίας γύρω της, η κοινωνία άρχισε να καταλαβαίνει ποιον πρέπει να υποστηρίζει. Τα θύματα. Την κάθε Τούνη, όπως έλεγε το δημοφιλές τότε σύνθημα.

Ποιος θεωρεί τον Στάθη μάγκα;

Ενάμιση χρόνο αργότερα, ήλθε η ώρα να γνωρίσουμε έναν συμπαθέστατο -μέχρι πρότινος- θύτη. Ο Στάθης ο γλυκούλης δεν πούλησε ποτέ μάτσο, έλεγε κρύα ανέκδοτα και ο ρόλος του στους Ράδιο Αρβύλα ήταν να αυτοσαρκάζεται. Γι΄αυτό και πολλοί «πέσαμε από τα σύννεφα», αφού δεν του φαινότανε, «δεν είχε δώσει δικαιώματα».

Γι΄αυτό και η οργή απέναντι στον Στάθη υπήρξε ασυγκράτητη. Το ίδιο και η συμπαράσταση απέναντι στο θύμα. Πλέον οι φωνές που θεωρούν τον θύτη «μάγκα» απουσιάζουν, ενώ τα «έλα μωρέ» είναι ελάχιστα. Η απομάκρυνση από τους Ράδιο Αρβύλα μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Ότι το κλίμα είναι τέτοιο που θα καθιστούσε την παραμονή του Στάθη στο σόου μη βιώσιμη.

Δεν είναι γενναία η απομάκρυνσή του, είναι απλά αναπόφευκτη. Η κοινωνία μας έχει αποκτήσει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται, ώστε να μη δέχεται θύτες εκδικητικού (ή μη) πορνό στις οθόνες της.

Ράδιο αρβύλα
Πηγή: lifo.gr // Μια καρέκλα που για εμάς δεν είναι άδεια

Κι είναι τόσο αισιόδοξο. Η καθηγήτρια της ταινίας έπρεπε να παλέψει για τη δουλειά της. Η Τούνη δεχόταν ύβρεις και «φοβόταν» να μιλήσει. Σε μια συντηρητική κοινωνία, πριν ενάμιση χρόνο. Σήμερα, ο Στάθης δεν τολμάει να βγει στην τηλεόραση να απολογηθεί, παρά αρκείται σε απρόσωπες ανακοινώσεις. Σήμερα είναι ο θύτης αυτός που χάνει τη δουλειά του, ενώ η κατακραυγή στρέφεται εναντίον του.

Ας μην εθελοτυφλούμε, δεν έχουν αλλάξει τα πάντα. Έχουν αλλάξει, όμως, πολλά. Έχουμε τηρήσει, πάντως, την υπόσχεσή μας. Είμαστε μαζί με κάθε Τούνη. Είμαστε απέναντι σε κάθε Στάθη. Και δεν θα ανεχτούμε άλλο παλαβό πορνό.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Γιώργος Χατζηλάμπρου
Γιώργος Χατζηλάμπρου
Γεια σου, είμαι ο Γιώργος και δεν έχω ιδέα ποιος είμαι. Το ψάχνω ακόμα. Κατάγομαι από τη Μυτιλήνη και σπουδάζω νομική στην Αθήνα. Αυτά που θα διαβάσεις εδώ, τα γράφω τόσο για σένα όσο και για μένα. Τα γράφω, γιατί ζητώ σχεδόν απεγνωσμένα την επικοινωνία μαζί σου. Μίλα μου, λοιπόν. Για ό,τι διαβάσεις από μένα και το πώς σε κάνει να νιώθεις. Αλλά και να μην το κάνεις, δεν πειράζει. Αρκεί που για όσο χρόνο αφιέρωσες στο κείμενό μου διασταυρώθηκαν οι σκέψεις μας. Ίσως τελικά αυτό το τελευταίο να έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...