Πηγή: wdl.org

Το Πικάτριξ ή Χαγιάτ αλ Χακίμ, αποτελεί το Ευαγγέλιο της αστρολογικής μαγείας, ένα από τα πιο διάσημα γριμόρια. Με τον όρο γριμόριο, χαρακτηρίζονται τα βιβλία που γράφτηκαν ώστε να δίνουν στο μάγο τις λεπτομέρειες που θα τον οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτά τα βιβλία σχετίζονται με την πρακτική και τελετουργική μαγεία. Περιέχουν μαγικά ξόρκια, γητειές, σύμβολα, επικλήσεις, κατασκευή τάλισμαν και οδηγίες για συνεργασίες με αγγέλους και δαίμονες. Ο αραβικός τίτλος του έχει μεταφραστεί ως, «The aim of the sage» ή «The goal of the wise».

πικάτριξ
Πηγή: alchemicaldiagrams.blogspot.com

Ιστορία και μεταφράσεις

Το χειρόγραφο βιβλίο Πικάτριξ περιέχει όλη την Αραβική σοφία. Χρονολογείται τον 11ο αιώνα και γράφτηκε στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Οι 400 σελίδες του είναι γραμμένες στην Αραβική διάλεκτο. Μεταφράστηκε αρχικά στα ισπανικά (1256- 1258 μ.Χ.) από τον βασιλιά Καστιάνο Αλφόνσο το Σοφό και αργότερα μεταφράστηκε στη λατινική γλώσσα.  Στα λατινικά, η λέξη Picatrix παραπέμπει στο όνομα του συγγραφέα, «ένας σοφός φιλόσοφος, ο ευγενής και τιμημένος Picatrix».

Το συγκεκριμένο γριμόριο καλύπτει έναν τεράστιο όγκο αστρολογικής θεωρίας και μαγικών διαδικασιών για την διοχέτευση κρυφών ενεργειών. Ο άνθρωπος που το κατέχει, μπορεί να κατακτήσει κάθε εξουσία και δύναμη γιατί θεωρείται ότι γνωρίζει τις μεγαλύτερες και πιο δυνατές μαγικές συνταγές. Προς το τέλος του βιβλίου αναφέρεται ότι μαζί με αυτό ανακαλύφθηκαν μερικά φυλακτά (talismans), που χρησιμοποιήθηκαν στην εποχή της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Το Πικάτριξ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον Νοστράδαμο. Παρέχει πληροφορίες για την εσωτερική φύση των πλανητών. Διδάσκει στον αναγνώστη πώς να αντλεί ενέργεια από το σύμπαν και να τη χρησιμοποιεί προς όφελός του. Το μυστήριο κορυφώνεται στα σημεία που αναφέρει πως με οπιούχα και με κάποιες αρχές της αστρολογικής μαγείας, ο αναγνώστης μπορεί να μεταφερθεί σε μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας. Μπορεί να επιτύχει ακόμα και την αστρική προβολή.

Πηγή: pinterest.com

Αστρική προβολή

Η αστρική προβολή είναι ένα φαινόμενο, κατά το οποίο ο άνθρωπος αποχωρίζεται το σώμα του και μπορεί να ταξιδέψει στον αστρικό κόσμο. Συμβαίνει όταν το αστρικό σώμα διαχωρίζεται από το φυσικό. Μπορεί να συμβεί είτε με τη θέληση του υποκειμένου, μετά από εξάσκηση, είτε ακούσια, σε περιπτώσεις ονείρων, για παράδειγμα. Ο αστρικός κόσμος βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το φυσικό. Οι πνευματικές παραδόσεις βεβαιώνουν την ύπαρξη οντοτήτων στον αστρικό κόσμο. Ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με αυτές τις οντότητες, για αυτό και συνίσταται να «φτιάχνει» πάντα μία ασπίδα προστασίας. Ο αστρικός κόσμος, αν και είναι γεμάτος από κατοίκους, μάλλον θεωρείται πιο ασφαλής από τον υλικό κόσμο.

Το σώμα μας γυρίζει πάντα πίσω. Το αστρικό σώμα συνδέεται με το φυσικό μέσω μιας ασημένιας χορδής. Μία από τις δυσκολίες είναι το να μπορέσει το σώμα να παραμείνει για αρκετό χρόνο στον αστρικό χώρο. Η μοναδική περίπτωση που το σώμα δεν γυρίζει, είναι όταν σπάσει η ασημένια χορδή. Όταν, δηλαδή, ο άνθρωπος πεθαίνει.

Ενέργειες και υποσχέσεις

Επιπρόσθετα, το βιβλίο περιγράφει το πώς ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει ακόμα και τα ζώα. Γίνεται λόγος για δυνάμεις που ο κοινός άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να χρησιμοποιήσει. Αναφέρονται οι τρόποι που μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με τις δυνάμεις της φύσης και να ελέγξει ακόμα και τον καιρό. Στο σεληνιακό ημερολόγιο του χειρόγραφου βιβλίου αναλύεται η συμπεριφορά των ανθρώπων σύμφωνα με την αστρολογία και τα ζώδια.

Πικάτριξ
Πηγή: alchemicaldiagrams.blogspot.com

Πιθανώς, το Πικάτριξ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρίδια μαγείας, τον ακρογωνιαίο λίθο της παράδοσης των γριμόριων. Το έργο χωρίζεται στα εξής τέσσερα βιβλία:

Βιβλίο I, με περιγραφές από τους παραδείσους μέχρι τα εφέ που προκαλούνται μέσω εικόνων και λαμβάνουν χώρα κάτω από αυτούς.

Βιβλίο II, όπου αναλύονται οι φιγούρες των ουρανών εν γένει και της γενετικής κίνησης της σφαίρας καθώς και οι επιπτώσεις τους στο κόσμο.

Βιβλίο III, με πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες των πλανητών και των σημείων, τις μορφές τους, που δημιουργούνται από τα χρώματά τους, αλλά και οδηγίες για το πώς μπορεί να μιλήσει κανείς με τα πνεύματα των πλανητών και πολλά άλλα μαγικά έργα.

Βιβλίο IV, στο οποίο αναγράφονται οι ιδιότητες των πνευμάτων, τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να παρατηρηθούν σε αυτήν την εξαιρετική τέχνη και πώς μπορούν να κληθούν με εικόνες.

Πηγή: alchemicaldiagrams.blogspot.com

Το Πικάτριξ και η ελληνική παρουσία

Το Πικάτριξ είναι στο μεγαλύτερο βαθμό του ελληνιστικό, με πολλές αναφορές στον Σωκράτη και τον Πυθαγόρα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Jean Seznec, το χειρόγραφο συνταγογραφεί ευνοϊκούς χρόνους και τόπους. Υποδεικνύει τους όρους που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην αναφορά των αστεριών και παρουσιάζει μία ελληνική προσευχή στον Κρόνο.

Πηγή: alchemicaldiagrams.blogspot.com

«Ω Δάσκαλε του υπέροχου ονόματος και της μεγάλης δύναμης, ανώτατε Δάσκαλε. Κύριε, Κρόνε, Εσύ το κρύο, το πένθος, το κακό. Εσύ, του οποίου η ζωή είναι ειλικρινής, και του οποίου η λέξη είναι σίγουρη. Εσύ, ο σοφός και ο μοναχικός, το αδιαπέραστο. Εσύ, του οποίου οι υποσχέσεις τηρούνται. Εσύ, που νοιάζεσαι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, που δε γνωρίζεις ούτε ευχαρίστηση ούτε χαρά. Εσύ, ο παλιός και πονηρός, αφέντης όλων των τεχνουργημάτων. Παραπλανητικός, σοφός και συνετός. Εσύ, που φέρνεις ή την ευημερία ή την καταστροφή, και κάνεις τους ανθρώπους να είναι ή ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι. Σε παρακαλώ, Ύπατε Πατέρα, από την μεγάλη σου καλοσύνη και την γενναιοδωρία σου, να κάνεις για μένα αυτό που ζητώ».

Συνταγές και τελετουργικά

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε οδηγό των αλχημιστών του μεσαίωνα. Ολόκληρες κοινωνίες ζούσαν με τις αρχές του βιβλίου. Όλη η ερμηνεία της φύσης και του Θεού συνδυάζονταν με τα σωματικά υλικά για να επιτευχθούν οι μαγικές τελετουργίες. Το Πικάτριξ είναι ένα πραγματικό ορόσημο μαγείας. Η χρήση του απαιτεί πολλή δύναμη και δεν συνίσταται για κάποιον λιπόψυχο. Λόγω των συνταγών του και των μακάβριων παρασκευασμάτων, οι αλλαγές που αυτά επιφέρουν στον άνθρωπο είναι μόνιμες. Αλλαγές στη συνείδηση και εξωσωματικές εμπειρίες.

Τα συστατικά των τρομακτικών συνταγών του περιλαμβάνουν αίμα, σωματικές εκκρίσεις, κερί αυτιών, σάλιο, δάκρυα, ούρα, περιττώματα, ακόμα και φαιά ουσία, σε συνδυασμό με ινδική κάνναβη και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες. Για να φτιάξει κάποιος έναν καθρέπτη που θα του δώσει δύναμη απέναντι στους νεκρούς, για παράδειγμα, θα πρέπει να εισπνεύσει τις αναθυμιάσεις αυτού του σκευάσματος.

Πηγή: alchemicaldiagrams.blogspot.com

Πέρα από τις συνταγές αυτές, το βιβλίο παρουσιάζει βήμα-βήμα και αρκετές τεχνικές για την θεραπεία πολλών παθήσεων αλλά και τη δημιουργία φυλακτών. Επίσης, δίνει οδηγίες ως προς το πώς ο άνθρωπος θα διορθώσει τα λάθη του και θα είναι ασφαλής. Προσφέρει συμβουλές για το πως οι σωστές ισορροπίες θα οδηγήσουν σε υγεία και αγάπη και προτείνει στον αναγνώστη να πάρει τον χρόνο με το μέρος του και να μην τον εμπιστεύεται.

Συμπερασματικά

Το χειρόγραφο Πικάτριξ είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει παλαιότερα έργα μαγείας και αστρολογίας. Μία από τις ερμηνείες του, δηλώνει ότι πρέπει να θεωρηθεί ως εγχειρίδιο φυλακτικής μαγείας. Άλλος ερευνητής το έχει παρουσιάσει ως την πιο εμπεριστατωμένη έκθεση της ουράνιας μαγείας. Παρέχεται ελεύθερα στο κοινό σε αγγλική μετάφραση, είτε σε μορφή pdf, είτε σε κανονική έκδοση. Το Πικάτριξ είναι αναμφίβολα ένα επικίνδυνο, μυστήριο και αινιγματικό βιβλίο. Ένα υπαρκτό γριμόριο το οποίο υπόσχεται δυνάμεις που το καθιστούν ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Omorfizoi

Wikipedia


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ