Κάθε χρόνο η 1η Απριλίου στην Ελλάδα γιορτάζεται με ατελείωτες φάρσες. Όλοι αναζητούν το τέλειο ψέμα για να ξεγελάσουν το “θύμα” τους, ενώ προσπαθούν να μην εξαπατηθούν από κανέναν. Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες δίνουν ευκαιρία για κάθε είδους “πειράγματα” και σίγουρα είναι κάτι που όλοι απολαμβάνουμε κάθε χρόνο. Η αλήθεια είναι όμως πως αυτό το έθιμο δεν προέρχεται από την Ελλάδα, αν και έχει εδραιωθεί σε αυτήν. Ας δούμε λοιπόν πως καθιερώθηκε το έθιμο της πρωταπριλιάς.

Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες και τα ψέμματα έχουν τις ρίζες τους στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το πρώτο αναφέρει πως οι Κέλτες επινόησαν αυτό το έθιμο. Οι Κέλτες, όντας λάτρεις του ψαρέματος, όταν ξεκινούσε η περίοδος του ψαρέματος (την 1η Απριλίου) συνήθιζαν να λένε ψέμματα για το πόσα ψάρια είχαν πιάσει λόγω του ότι την εποχή αυτή τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Η δεύτερη εκδοχή για την προέλευση του εθίμου είναι και η πιο βάσιμη, καθώς μιλάει για ένα γαλλικό έθιμο. Ειδικότερα, αναφέρει ότι ενώ μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου, ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος άλλαξε την ημερομηνία και καθιέρωσε την 1η Ιανουαρίου ως πρώτη ημέρα του χρόνου. Πολλοί δεν δέχθηκαν αυτή την αλλαγή και συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή για να τους κοροϊδεύουν οι υπόλοιποι στέλνοντάς τους πρωτοχρονιάτικα δώρα. Από τότε λοιπόν η 1η Απριλίου στην Γαλλία έγινε η επίσημη ημέρα για φάρσες.

Καταλήγοντας, τα ψέμματα και οι φάρσες την 1η Απριλίου είναι είτε κέλτικο έθιμο είτε γαλλικό. Η επικρατέστερη από αυτές τις δύο εκδοχές είναι η δεύτερη που αναφέρει τη Γαλλία ως χώρα προέλευσης του εθίμου. Το σίγουρο είναι πάντως πως η ημέρα αυτή είναι ημέρα αγαπημένη για όλους μας, καθώς όλοι λατρεύουμε να κάνουμε φάρσες στους δικούς μας ανθρώπους και να γελάμε μέχρι δακρύων.