Exclusive Content:

Κριτική της θεατρικής παράστασης ”Ο Άνθρωπος δεν είναι κακός”

Σ΄ένα μινιμαλιστικό χώρο που θυμίζει vintage εποχή βρεθήκαμε την Δευτέρα 25 Μαρτίου, στο Άλφα Ιδέα, για να παρακολουθήσουμε την θεατρική παράσταση ” Ο Άνθρωπος δεν είναι κακός” του Nino Galeti και σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κωτσαδάμ.

Ο Μάριος είναι ένας “φευγάτος” συγγραφέας που στο έργο προσπαθεί να αποδείξει στους φίλους του Κώστα και Βαγγέλη ότι ο άνθρωπος δεν είναι κακός αλλά συμπεριφέρεται απαίσια γιατί έτσι έχει εκπαιδευτεί και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.Πρόκειται για ένα έργο κοινωνικού προβληματισμού, ιδιαίτερου σαρκασμού και μαύρου χιούμορ. Διερευνά την αλλοπρόσαλλη και παραβατική συμπεριφορά των ανθρώπων, τα αίτια και τις συνθήκες που οδηγούν σ’ αυτήν, προτείνοντας ένα -επί της ουσίας- ραντεβού με τον εαυτό μας.

Ο Στράτος Χατζηηλίας απέδωσε άρτια υποκριτικά τον ρόλο του Μάριου, του συγγραφέα που όντως νοιάζεται για τους συνανθρώπους του. Ο τρόπος που μιλούσε έβγαζε μια συμπόνια και καλοσύνη προς τους άλλους ανθρώπους. Είχε ωραία κινησιολογία που ταυτιζόταν με τον ρόλο και ο τελευταίος του μονόλογος ήταν ρεαλιστικός και συγκινητικός.

Ο Θανάσης Τσιδίμης στο ρόλο του Κώστα, του δικηγόρου, έχει εξαιρετικές υποκριτικές διακυμάνσεις. Όπως κάθε άνθρωπος του νόμου, εξετάζει την ανθρώπινη παραβατικότητα με βάση το δίκαιο και όχι με βάση τους λόγους που οδήγησαν τον κάθε άνθρωπο στα όρια του. Τον Βαγγέλη που υποδύεται ο ηθοποιός Βασίλης Βουτετάκης έχει αμεσότητα που κάνει το κοινό να ταυτίζεται μαζί του.

Η γυναίκα του Μαρία που υποδύεται η ηθοποιός Λυδία Ορφανουδάκη κάνει μία καρικατούρα μεσοαστικής γυναίκας με έντονες επιρροές του παρελθόντος.Το έργο στηρίζεται σε βιωματικές αφηγήσεις των φυλακισμένων και των ηλικιωμένων ανθρώπων ενός ΚΑΠΗ.

Οι ηθοποιοί των φυλακών εκφράζουν με οργή το πως οδηγήθηκαν στο να καταστρέψουν την ζωή τους. Η Αλίκη Στενού που κάνει την Βιβή, αποτυπώνει εξαιρετικά την ιστορία της ζωής του και το πως θα οδηγηθεί στην κάθαρση για να δικαιωθεί. Η ένταση που δημιουργεί ο τρομοκράτης (Μάριος Νέλσων Ψαρόπουλος) σε καθηλώνει. Ο Αντώνης Αντωνάκος ερμηνεύει εξαιρετικά το μεταίχμιο των συναισθημάτων ανάμεσα στον έρωτα και τον πόνο του δολοφόνου που σκότωσε την γυναίκα του.

Από την άλλη μεριά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι του ΚΑΠΗ μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Δύσκολες εποχές που το βόλεμα κυριαρχούσε. Ο Κώστας Ζωγραφόπουλος είχε άριστη υποκριτική δεινότητα όχι μόνο κάνει το κοινό να ταυτιστεί μαζί του γιατί στο πρόσωπο του πασόκου παππού έβλεπε σίγουρα κάποιο συγγενικό του πρόσωπο αλλά και να κάνει το κοινό να γελάει με τις κωμικές αφηγήσεις του.

Ο Στέφανος Αθανασόπουλος στον ρόλο του καλοκάγαθου ηλικιωμένου που μια ζωή δούλευε για την οικογένεια του αλλά αυτοί δεν το εκτίμησαν ποτέ, παρασέρνει το κοινό να συμπάσχει με τον πόνο του αλλά και με την καλοσύνη του. Τέλος η αρτίστα γιαγιά Μιράντα ( Τσαγκαράκη Ελένη) στον πιο σπαρακτικό μονόλογο της ζωής της καθηλώνει τους θεατές.Ακόμα εμφανίζεται ο ηθοποιος Δημήτρης Πρωτογεράκης στον ρόλο του ανθρωπάκου που μια ζωή θα είναι θύμα κάποιου τραμπούκου και πρέπει να κατεβάζει το κεφάλι πάντα.

Η σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Κωτσαδάμ ήταν απλή και ρεαλιστική.Επέδωσε το έργο όσο πιο ανθρώπινα αλλά και λιτά γίνεται για να μην χαθεί το θεατρικό κείμενο του Nino Galeti. Εκμεταλλεύτηκε με τον πιο σωστό τρόπο την κινησιολογία αλλά και την φυσιογνωμία των ηθοποιών του. Έχει κάνει μια αρκετά καλή διανομή ρόλων.

Η ενδυματολογική επιλογή είναι απλή και καθημερινή και μέσα από αυτήν φαίνεται ξεκάθαρα το κοινωνικό status των ηρώων. Ο σκηνικός χώρος μετατρέπεται εύκολα από μικροαστικό σπίτι σε φυλακή και μετά σε ΚΑΠΗ. Όσο για την μουσική υπόκρουση της παράστασης εξυπηρετούσε σωστά την κάθε στιγμή του έργου. Και σε συνδυασμό με τον σκοτεινό κάποιες φορές φωτισμό μετέφερε το κοινό στην ατμόσφαιρα του έργου.

Οι έντεκα ήρωες στο έργο μας οδηγούν μέσα από την ζωή τους σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων όπως ακριβώς είναι η ίδια η ζωή.Αποκαλύπτουν δε την επίδραση της κοινωνίας στις επιλογές τους που ενίοτε παίζει τον ρόλο δυνάστη στην ζωή τους.

 

Στο θέατρο ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ Πατησίων & Στουρνάρη τηλ.2105238742

Παραστάσεις: Από 18/2 έως 21/4/2019 κάθε Δευτέρα και Τρίτη 21.15

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντωνάκος Αντώνης-Αθανασόπουλος Στέφανος- Βουτετάκης Βασίλης- Ζωγραφόπουλος Κώστας- Ορφανουδάκη Λυδία- Πρωτογεράκης Δημήτρης- Στενού Αλίκη- Τσαγκαράκη Ελένη- Τσιδίμης Θανάσης- Χατζηηλίας Στράτος. Ψαρόπουλος Μάριος-Νέλσων

Συγγραφέας: Nino Galeti

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ

Φωτισμός: Ηλίας Αλεξάνδρου.

Μουσική: Νino Galeti –

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ

Κοστούμια : Μάριος Ψαρόπουλος.

Φωτο Αριάνογλου

Παραγωγή: <Τέχνης Πολιτεία>

Θέατρο: ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά με διάλειμμα.

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 12 Ταμείο 15

Φοιτητικό-ΑΜΕΑ-άνω των 65 και άνεργοι 10

Προπώληση viva.gr

FB Σελίδα Ο Άνθρωπος Δεν Είναι Κακός

 

Επιμέλεια Κειμένου : Αναστασία Όλγα Ποντίκα και Ματίνα Μητούλα

Latest

H «Αγρυπνία» του Δημήτρη Δημητριάδη έρχεται στο θέατρο Συγγρού 33

Η Αγρυπνία του Δημήτρη Δημητριάδη, με πρωτότυπο τίτλο «Τα...

Pietà: 2ος κύκλος παραστάσεων από τις 5 Απριλίου στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Pietà, η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας Μάρθας...

5 λόγοι για να επισκεφθείτε ένα δωμάτιο απόδρασης με τους φίλους σας

Τα δωμάτια απόδρασης έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους παγκοσμίως,...

Athens English Comedy Club – Κυριακή 31/3 στο Θέατρο ΕΛΙΑΡΤ!

Το Athens English Comedy Club ιδρύθηκε το 2019 και...

Newsletter

spot_img

Don't miss

H «Αγρυπνία» του Δημήτρη Δημητριάδη έρχεται στο θέατρο Συγγρού 33

Η Αγρυπνία του Δημήτρη Δημητριάδη, με πρωτότυπο τίτλο «Τα...

Pietà: 2ος κύκλος παραστάσεων από τις 5 Απριλίου στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Pietà, η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας Μάρθας...

5 λόγοι για να επισκεφθείτε ένα δωμάτιο απόδρασης με τους φίλους σας

Τα δωμάτια απόδρασης έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους παγκοσμίως,...

Athens English Comedy Club – Κυριακή 31/3 στο Θέατρο ΕΛΙΑΡΤ!

Το Athens English Comedy Club ιδρύθηκε το 2019 και...

H «Αγρυπνία» του Δημήτρη Δημητριάδη έρχεται στο θέατρο Συγγρού 33

Η Αγρυπνία του Δημήτρη Δημητριάδη, με πρωτότυπο τίτλο «Τα δώρα της νύχτας», σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, παρουσιάζεται από τα τέλη Φεβρουαρίου, στο ολοκαίνουργιο Θέατρο...

Pietà: 2ος κύκλος παραστάσεων από τις 5 Απριλίου στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Pietà, η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας Μάρθας Μπουζιούρη, που συγκίνησε και επαινέθηκε στην αρχή της φετινής θεατρικής σεζόν από κοινό και κριτικούς,...

5 λόγοι για να επισκεφθείτε ένα δωμάτιο απόδρασης με τους φίλους σας

Τα δωμάτια απόδρασης έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους παγκοσμίως, προσφέροντας έναν περιπετειώδη και συναρπαστικό τρόπο για να περάσετε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους....
Πρόκειται για ένα έργο κοινωνικού προβληματισμού, ιδιαίτερου σαρκασμού και μαύρου χιούμορ. Διερευνά την αλλοπρόσαλλη και παραβατική συμπεριφορά των ανθρώπων, τα αίτια και τις συνθήκες που οδηγούν σ’ αυτήν, προτείνοντας ένα -επί της ουσίας- ραντεβού με τον εαυτό μας. Έντεκα ηθοποιοί οδηγούν τους εαυτούς τους, αλλά και τους θεατές σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, θέτοντας ερωτήματα όπως: Η κοινωνία, τα βιώματα και η εκπαίδευσή μας, με ποιους τρόπους ορίζουν την συμπεριφορά μας; Υπάρχουν τελικά καλοί και κακοί άνθρωποι; Μια αιρετική, αλλά άξια προσοχής, άποψη, του συγγραφέα Nino Galeti. Κριτική της θεατρικής παράστασης ''Ο Άνθρωπος δεν είναι κακός''