Πηγή εικόνας. netflix.com

Γεια σας ρομαντικές ψυχές εκεί έξω. Σας μιλάει ένα μέλος αυτού του κλαμπ, μέσω της σελίδας. Και γιατί αναφέρομαι σε εσάς; Διότι εδώ θα σχολιάσουμε Το Τελευταίο Γράμμα από τον Εραστή σου (The Last Letter), και όχι δεν είναι καθόλου καταθλιπτική ταινία. Είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με τη συγγραφέα Jojo Moyes και τα μελοδραματικά τέλη που δίνει στις ιστορίες της. Ωστόσο, και σε αντίθεση με το Πριν έρθεις εσύ (Me Before You), ο λόγος που θα χρησιμοποιηθεί ένα ολόκληρο πακέτο από χαρτομάντιλα δεν θα είναι η θλίψη. Η αίσθηση του ρομαντισμού στη ταινία είναι σαν τη γλυκιά μυρωδιά της βανίλιας που σου γαργαλάει τη μύτη, δημιουργώντας σου προσδοκίες μια παραδεισένια εμπειρία. Αυτός είναι ο λόγος που τα δάκρυα θα χορεύουν μελωδικά πάνω στα πρόσωπά σας.

Σας παραθέτω ένα τραγούδι που θεωρώ πως ταιριάζει με τα συναισθήματα που μεταφέρει και η ίδια η ταινία. Καλή ανάγνωση με τη συνοδεία μουσικής!

Περίληψη

Μια δημοσιογράφος, η Ellie Haworth (Felicity Jones), πάνω στην αναζήτηση πληροφοριών για το επόμενο θέμα της, βρίσκει άθελά της ένα γράμμα. Η αφιέρωση του Boot και η γεμάτη ρομαντισμό γραφή του της δημιουργεί την ανάγκη να διαβάσει περισσότερα. Με την βοήθεια του Rory, που δουλεύει στα αρχεία της εταιρίας, καταφέρνουν να βρουν περισσότερα παρόμοια γράμματα. Όσο τα κιτρινισμένα φύλλα αφήνουν τις ψυχές τους με το μελάνι να μιλά για έναν απαγορευμένο έρωτα, η Ellie πείθεται όλο και περισσότερο να ανακαλύψει τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τα ψευδώνυμα και να μάθει τι συνέβη τελικά. Πήγε η J να συναντήσει τον Boot στο σταθμό των τραίνων, όπως εκείνος της ζήτησε; Φύγανε μαζί για Αμερική; Είχανε το happily-ever-after που νιώθει πως τους αξίζει;

the last letter
Πηγή εικόνας: cineverse.id
Μια ιστορία και μια αναζήτηση

Έχουμε ξαναδεί στις οθόνες δύο ή και περισσότερες διαφορετικές εποχές να διαδραματίζονται ταυτόχρονα στην ίδια ταινία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για δύο love stories. Ένα στη σύγχρονη εποχή, όπου δυστυχώς (να λέμε και τις αλήθειες) ο ρομαντισμός έχει πάρει το τραίνο προς την άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς επιστροφή. Και ένας έρωτας στην εποχή του 1960, όπου η ζωή κυλούσε με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς.

Οι συνθήκες τότε ήταν πολύ πιο δύσκολες για τις γυναίκες σε σχέση με τώρα. Βέβαια, ακόμα και στο σήμερα οι προβληματισμοί εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά τότε μία γυναίκα επιβαλλόταν να είναι το στολίδι δίπλα στον άντρα της. Δεν μπορούσε να ανοίξει φτερά για το δικό της μέλλον, πάντα συμβιβαζόταν με τη ζωή που της προσέφερε ο σύζυγός της, ανεξάρτητα από τη δική του συμπεριφορά. Αυτό βλέπουμε και στην ταινία, σε έντονο βαθμό. Ο ευκατάστατος σύζυγος και η όμορφη γυναίκα δίπλα του. Δύο άνθρωποι που δεν είναι φτιαγμένοι για να είναι μαζί, κι όμως ο ένας το πιστεύει ακράδαντα και ο άλλος είναι αλυσοδεμένος από έναν απλό τίτλο, εγκλωβισμένος και ανίκανος να κάνει το οτιδήποτε.

Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου
Πηγή εικόνας: padmoreculture.com
Ο απαγορευμένος έρωτας

Η Jennifer Stirling (Shailene Woodley), σύζηγος του Lawrence Stirling (Joe Alwyn), βρίσκεται σε αδιέξοδο όταν συνειδητοποιεί την κατάσταση στη σχέση με τον άντρα της. Όχι, δεν είναι έρωτας. Απέχουν πολύ από αυτό το στάδιο της σχέσης τους και βρίσκονται σε έγγαμο βίο χρόνια τώρα. Παίζει τον ρόλο της συζύγου επιτρέποντας στον άντρα της να μη της φέρεται σωστά, ακόμα και μπροστά σε κόσμο. Όταν αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι για την ίδια, αφού ο άντρας της λόγω δουλειάς έβρισκε δικαιολογίες για να μην τη δει, συναντάει τον Anthony O’Hare (Callum Turner). Ο γοητευτικός δημοσιογράφος που τη γνώρισε μέσω του συζύγου της διαπληκτίζεται μαζί της. Και κάπως έτσι, για μια συγγνώμη, ξεκινάει ένα παιχνίδι αλληλογραφίας.

Ο έρωτας μεταξύ των δύο ανθρώπων δεν αργεί να έρθει, παρόλο που ο ίδιος ο Anthony, που είχε μαγευτεί από την Jennifer σχεδόν από τη πρώτη στιγμή, διστάζει για λίγο στην ιδέα. Οι J και B τελικά μπλέκονται σε μια κρυφή σχέση. Έναν έρωτα χωρίς μέλλον και πίσω από κλειστές κουρτίνες. Τα γεγονότα δεν αργούν να πάρουν τον κατήφορο. Μιλάμε για τη Jojo Moyes άλλωστε, δεν είναι ότι δεν το περιμέναμε. Επομένως, τα δεσμά του γάμου και η απόσταση φέρνουν έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Καταστάσεις και συμβάντα που σε κάνουν να λες «Γιατί ρε συ; Πόσο κρίμα.»

Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου
Πηγή εικόνας: cityroma.com
Όταν η πένα συναντάει το συναίσθημα

Και κάπου εδώ απορείτε, γιατί κάποιος να κλάψει; Επειδή δεν μπορούν να είναι μαζί; Επειδή προσπαθούν και η ζωή δεν τους το επιτρέπει; Ναι, εντάξει, οι πιο ευαίσθητοι μπορούν να κλάψουν ακόμα και γι’ αυτό. Όμως, η γραφή έχει τη δική της μαγεία. Μπορεί να μη τη βλέπουμε, μπορεί να μη τη βιώνουμε οι ίδιοι, αλλά στην ταινία έχει το κυρίαρχο στοιχείο. Τα γράμματα είναι με τόσο πάθος γραμμένα που καταλήγουν να παρακινούν την Ellie να ανακαλύψει αν τελικά αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι μαζί.

Τα γράμματα είναι η κρυφή επικοινωνία της J με τον B. Είναι μία μορφή ρομαντισμού που απέχει πολύ από τη δική μας καθημερινότητα. Απλοποιούμε τις λέξεις γιατί βαριόμαστε να τις γράφουμε ολόκληρες. Δεν είναι περίεργο που οι αισθήσεις ενός γραπτού λόγου είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Αλλά όταν μια ρομαντική ψυχή βρίσκει μια ταινία γεμάτη συναισθήματα εκμυστηρευμένα με πάθος πάνω στο χαρτί πιστεύετε δεν θα συγκινηθεί έστω και λίγο;

Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου
Πηγή εικόνας: flipboard.com
Μια απορία για το τέλος της ταινίας

Η ταινία ξεκινάει με ένα τραγικό γεγονός. Τρανταχτά σπόιλερ δεν κάνω για να σας πω τι. Αλλά όλοι γνωρίζουμε το γράμμα που βρίσκει η Ellie, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Το παράνομο ζευγάρι έχει φτάσει σε μια φάση της πορείας του όπου όλα κρίνονται σε μια διχάλα. Το φωτεινό δρομάκι, που οδηγεί στο σίγουρο αλλά καταπιεσμένο μέλλον. Και το σκοτεινό δρομάκι με την άγνωστη πορεία και το αβέβαιο μέλλον. Η απόφαση ανήκει στη Jennifer. Επιλέγει τελικά τον φωτεινό ή τον σκοτεινό δρόμο; Όταν ο Anthony στέκεται στη γραμμή του τραίνου, ανάμεσα σε τόσο κόσμο, βλέπει τη φιγούρα της να πλησιάζει τρέχοντας στην αγκαλιά του; Ή επιβιβάζεται στο τραίνο χωρίς την συντροφιά της στο πλάι του;

Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου
Πηγή εικόνας: usmagazine.com

Μόνο βλέποντας Το Τελευταίο Γράμμα από τον Εραστή σου θα μάθετε την απάντηση. Αλλά πριν η ανάλυση τελειώσει και σας αφήσω να την απολαύσετε έχω μια ερώτηση να σας κάνω. Εσείς αφήσατε το γράμμα στον κρυφό σας έρωτα, ή έμεινε ανεκπλήρωτος;


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.