Exclusive Content:

«Ουρανία» με τη Δανάη Μπάρκα: Ελεύθερη πολιορκημένη

Η Δανάη Μπάρκα και η «Ουρανία» της επιστρέφουν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Μικρό Παλλάς. Με μια ιστορία γι' αυτούς που προσπαθούν να μεγαλώσουν, μα κάτι τους κρατάει.

Τη Δανάη Μπάρκα πολλοί την γνώρισαν λόγω της παρουσίας της στο Πρωινό του Mega. Εμού συμπεριλαμβανομένου, που ενώ ήξερα ότι είναι ηθοποιός, δεν την είχα δει ποτέ στο σανίδι. Μέχρι την 4η Απριλίου, οπότε η Ουρανία της, ο μονόλογος του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν, ανέβηκε εκ νέου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Μικρό Παλλάς. Θέμα της ένα κορίτσι, η Ουρανία, που στα 20κάτι της βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα παιδικό δωμάτιο.

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Το έργο ξεκινάει με το άνοιγμα μιας κάμερας. Λήψη πρώτη. Η Ουρανία αρχίζει να μιλάει σε κάποιον άγνωστο φίλο της. Φαίνεται πως στην πραγματικότητα μονολογεί και δεν περιμένει απάντηση, αλλά μάλλον δεν την ενδιαφέρει.

Αυτή τη δομή ακολουθεί η Ουρανία μέχρι τέλους. Η Δανάη Μπάρκα, σε μια αριστοτεχνική ερμηνεία, κοιτάζει μόνο την κάμερα, σα να την απασχολεί μόνο αυτή και ο φανταστικός φίλος της. Ελάχιστες οι στιγμές που θα ρίξει ένα βλέμμα στο κοινό. Η κάμερα αποτελεί τη μόνη διαφυγή της.

Στον -όχι και τόσο- φανταστικό φίλο της παρουσιάζει το δωμάτιο και τη ζωή της. Παιδικό δωμάτιο, λέει. Αφού η Ουρανία δεν έφυγε ποτέ από το πατρικό της, δεν πέρασε σε κανένα Πανεπιστήμιο και η μητέρα της την έβαλε με το ζόρι να τελειώσει μια σχολή στενογραφίας. Όμως, ω του θαύματος, η στενογραφία δεν την εκφράζει.

Η Ουρανία κρύβει και κρύβεται

Έτσι, η Δανάη Μπάρκα μας ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που μας είναι μάλλον γνώριμος. Η Ουρανία της θέλει να γίνει τραγουδίστρια, μα κατά βάθος ντρέπεται γι’ αυτό. Έχει κρυμμένα στο δωμάτιό της ένα μικρόφωνο κι ένα ηχείο, ενώ κάπου φυλάει κι ένα μπουκάλι βότκα.

Για την Ουρανία ο δρόμος για την ελευθερία είναι απλά μια φαντασίωση κι όχι τόσο επιλογή. Η βότκα την χαλαρώνει, της βγάζει τον εαυτό που η ίδια φαντάζεται. Το μικρόφωνο και το ηχείο τής δίνουν την ψευδαίσθηση ότι τραγουδάει και το κοινό την αποθεώνει. Λίγες τζούρες ελευθερίας πριν προλάβει να βυθιστεί ξανά στο παιδικό της δωμάτιο.

Άλλωστε αυτά τα κρυμμένα αντικείμενα συνιστούν ό,τι της έχει απομείνει. Η μητέρα της ζει μια μίζερη ζωή, εκτονώνοντας όλη της τη δυστυχία στη μετέφηβη Ουρανία της, ο πατέρας απουσιάζει και μια κολλητή φίλη έτοιμη να την κατασπαράξει. Ένας περίγυρος στον οποίο ο καθένας μας θα αισθανόταν ντροπή.

Και ίσως ο καθένας μας να αναζητούσε καταφύγιο στην καμαρά του την παιδική, όταν όλοι λείπουν και κανείς δεν θα μπορεί να μας κρίνει. Η Ουρανία αυτό έκανε και την καταλαβαίνουμε.

Δανάη Μπάρκα Ουρανία
Πηγή εικόνας: The Toc

Και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας

Στο αποκορύφωμα των ψευδαισθήσεων, ο φίλος από την κάμερα. Στην πορεία του μονολόγου, καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι το πρώτο ερωτικό σκίρτημα της Ουρανίας. Η ίδια παραδέχεται ότι ποτέ δεν την ενδιέφερε το σεξ, ήθελε έρωτα. Κι ο έρωτάς της απρόσιτος, τόσο αβέβαιος που η ίδια γνωρίζει ότι το βίντεό της δεν θα λάβει απάντηση.

Δεν την ενοχλεί, όμως, τόσο αυτό. Μπορεί και να της αρέσει. Η μαγεία του έρωτά της βρίσκεται ακριβώς στη μη ανταπόκριση. Το οδυνηρό αποτέλεσμα της φυλακής της. Θυμηθείτε. Μια μητέρα που δεν αγαπά, ένας πατέρας που απουσιάζει και μια φίλη που κρίνει.

Έτσι, η Ουρανία χαράζει έναν δρόμο που οδηγεί από απόρριψη σε απόρριψη. Μέχρι πού θα καταλήξει, όμως, κανείς δεν το ξέρει, ούτε καν η Δανάη Μπάρκα που την υποδύεται.

Γιατί είναι πραγματικά τόσο ανατριχιαστικό αν το καλοσκεφτεί κανείς. Τα άτομα που δεν τα αγαπούν, έλκονται στο τέλος από αυτούς που δεν θα τα αγαπήσουν ποτέ. Αντί να ελευθερωθούν, ερωτεύονται τον δυνάστη τους κι απλά μένουν αιχμάλωτα. Και με μοναδική παρηγοριά λίγη βότκα, τραγούδι και κανένα φανταστικό φίλο.

Η Ουρανία η φίλη σου

Όλα αυτά ίσως εξηγούν και το εισαγωγικό σημείωμα της παράστασης:

Η Ουρανία είναι φίλη σου, αλλά μάλλον δεν το ξέρεις. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ν’ ανήκεις στους 240 φίλους της στο Facebook. Στην πραγματική ζωή είναι κάπως δύσκολο να τη συναντήσεις μιας κι η Ουρανία δε βγαίνει απ’ το σπίτι, παρά μόνο για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο…

 

Η Ουρανία είναι ερωτευμένη. Πολύ. Και φοβάται περισσότερο. Η Ουρανία χαίρεται, θυμώνει, γελάει και κλαίει. Η Ουρανία έχει σκοτεινά μυστικά. Έχει κι ένα μεγάλο Όνειρο, αλλά αυτό θα σου το εκμυστηρευτεί μόνο αν σε εμπιστευτεί πραγματικά…

Κάποια στιγμή στην παράσταση, η Δανάη Μπάρκα, δηλαδή η Ουρανία, μας εκμυστηρεύεται ότι έχει αυτούς τους 240 φίλους στο Facebook. Αλλά δεν γνωρίζει τους περισσότερους απ’ αυτούς.

Ίσως, όμως, ανάμεσα σε αυτούς τους 240 να υπάρχουν κάποιοι να τη σώσουν. Κάποιοι καλύτεροι από αυτούς που έχει μέχρι τώρα συνηθίσει. Κάποιοι που θα αναγνώριζαν το ταλέντο της στο τραγούδι ή και θα έσκυβαν από πάνω της και θα της έλεγαν: «δεν πειράζει».

Αν πάλι δεν υπήρχαν τέτοιοι στο Facebook, μπορεί να υπάρχουν στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, η Ουρανία δεν το καταλαβαίνει. Έχει εθιστεί στα δεσμά της, στο παιδικό της δωμάτιο. Το κουβαλάει μαζί της κι όταν βγαίνει απ’ αυτό, κι ας μην το συνειδητοποιεί.

Ουρανία ελευθερία
Πηγή εικόνας: Unsplash // Αναζητώντας την απελεύθερωση

Αν η Ουρανία ήταν όντως φίλη σου;

Όταν πια η παράσταση τελείωσε, η Δανάη Μπάρκα υποκλινόταν και χάριζε -με συγκίνηση- το τελευταίο χειροκρότημα στη γιαγιά της, το μυαλό μου γύριζε γύρω από μια σκέψη. Τι θα έκανα αν η Ουρανία ήταν φίλη μου; Τι θα της έλεγα, διάολε, γνωρίζοντας τον κίνδυνο να μη με ακούσει;

Πράγματι, θα μπορούσα να της πω όσα γράφω κι εδώ. Να εξηγήσω όσα τη δεσμεύουν και να της θυμίσω ότι η μόνη λύση που θα την ελευθερώσει είναι σιγά σιγά να αρχίσει να αγαπάει τον εαυτό της. Μπορεί μάλιστα να της έγραφα ένα κείμενο σε β’ ενικό, γεμάτο προστακτικές και υποτακτικές ή να γύριζα και ένα motivational speech ειδικά για εκείνη. Μα πάλι, δεν ελπίζω.

Εν τέλει, το μόνο που μπορώ να κάνω για εκείνη μάλλον είναι να τη βρω μέσα μου. Όλοι -είτε το θέλουμε είτε όχι- κρύβουμε μια Ουρανία μέσα μας. Άλλοι πολλοί κι άλλοι λίγο, μισούμε τον εαυτό μας, ελκόμαστε από άτομα που δεν θα μας αγαπήσουν ποτέ και κρύβουμε τα όνειρά μας στα συρτάρια του παιδικού μας δωματίου. Μόνο και μόνο επειδή από ντροπή δεν τα εμφανίζουμε στον έξω κόσμο.

Αισιόδοξο μεν, αλλά ίσως θα βοηθούσε ο καθένας μας να ψάξει την Ουρανία μέσα του και να την πείσει. Κι όταν το κάνει, θα μπορεί να βοηθήσει και τις άλλες Ουρανίες αυτού του κόσμου. Ενδεχομένως, όμως, να συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος που μπορεί να τις βοηθήσει στο φινάλε είναι ο εαυτός τους.

*Μπορείτε να απολαύσετε την Ουρανία με τη Δανάη Μπάρκα στο Μικρό Παλλάς μέχρι και τις 19/4. Προπώληση μέσω viva.gr. 


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Γιώργος Χατζηλάμπρου
Γιώργος Χατζηλάμπρου
Γεια σου, είμαι ο Γιώργος και δεν έχω ιδέα ποιος είμαι. Το ψάχνω ακόμα. Κατάγομαι από τη Μυτιλήνη και σπουδάζω νομική στην Αθήνα. Αυτά που θα διαβάσεις εδώ, τα γράφω τόσο για σένα όσο και για μένα. Τα γράφω, γιατί ζητώ σχεδόν απεγνωσμένα την επικοινωνία μαζί σου. Μίλα μου, λοιπόν. Για ό,τι διαβάσεις από μένα και το πώς σε κάνει να νιώθεις. Αλλά και να μην το κάνεις, δεν πειράζει. Αρκεί που για όσο χρόνο αφιέρωσες στο κείμενό μου διασταυρώθηκαν οι σκέψεις μας. Ίσως τελικά αυτό το τελευταίο να έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...