Μέδουσα
via adweek.com

Τις τελευταίες μέρες βγαίνουν στη δημοσιότητα ολοένα και περισσότερα θαρραλέα κορίτσια- θύματα βιασμού και διηγούνται τη δική τους ιστορία. Όλες αυτές οι διηγήσεις έρχονται σαν μπουνιά στο στομάχι όλων μας. Αλλά και ως ένα τελευταίο όπλο στη φαρέτρα μας για τον πόλεμο κατά του σεξισμού.

Με αφορμή αυτά, μου έρχεται στο μυαλό η ιστορία της Μέδουσας, όπως την έγραψε ο Luciano Garbati. Ο Αργεντίνος- Ιταλός καλλιτέχνης με το γλυπτό του, που απεικονίζει τη Μέδουσα να κρατάει το κεφάλι του Περσέα, ξαναγράφει το μύθο από την αρχή. Η κλασική ιστορία, όπου ο Περσέας αποκεφαλίζει την ηρωίδα αντιστρέφεται, για να αποκαταστήσει την πατριαρχική αδικία.

Μέδουσα
via thatslife.gr

Ο αυθεντικός μύθος

Η Μέδουσα ήταν μία όμορφη κοπέλα, με πλούσια μακριά μαλλιά, ιέρεια στο ναό της Αθηνάς. Όταν ο Ποσειδώνας την πρωτοείδε, την ερωτεύτηκε παράφορα. Η κοπέλα, όμως, αρνήθηκε το ενδιαφέρον του θεού και εκείνος οργισμένος τη βίασε μέσα στο ναό της θεάς. Η Αθηνά εξοργισμένη μεταμορφώνει τη Μέδουσα σε τέρας. Μια γοργόνα, με φίδια για μαλλιά και με το βλέμμα της να παγώνει τα πάντα. Αργότερα, βρίσκει τραγικό θάνατο, όταν ο Περσέας θέλησε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να σώσει την Ανδρομέδα από το Κήτος, που την είχε αιχμαλωτίσει.

Ο συγκεκριμένος μύθος μας θυμώνει και μας εκνευρίζει, μιας και έχει πολλά τρωτά σημεία. Από το πώς ένας άντρας με υψηλή κοινωνική θέση (θεός), φτάνει στο σημείο να βιάσει μια κοπέλα, μην αντιλαμβάνοντας τη σημασία της λέξης «όχι» και κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του. Μέχρι την κοινωνική κατακραυγή που δέχεται η κοπέλα, και κυρίως από γυναίκες, που δεν θέλουν να δεχτούν ότι η καθεμία μας θα μπορούσε να είναι στη θέση της!

Η θέση του Garbati

Ο καλλιτέχνης αλλάζει τα δεδομένα του μύθου. Παρουσιάζει τη Μέδουσα, ως άλλο ένα θύμα βιασμού, που διασύρθηκε, καταράστηκε και εν τέλει δολοφονήθηκε.

Το άγαλμα παρουσιάζει τη Μέδουσα, ως μια γυναίκα, που ακόμα και αν υπέστη όλη αυτήν την κακομεταχείριση, παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, με όσο θάρρος της έχει απομείνει. Κόβει το κεφάλι του Περσέα και γίνεται σύμβολο του κινήματος #Metoo και των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Medusa statue outside Criminal Court in Lower Manhattan, NYC. via bovary.gr

Το άγαλμα της Μέδουσας, σήμερα, κοσμεί το πάρκο απέναντι από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν. Η επιλογή του σημείου είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Εκεί καταδικάστηκαν πολλοί «διάσημοι» βιαστές.

Αντιδράσεις

Πολλοί, βέβαια, αντέδρασαν με το συγκεκριμένο άγαλμα και το θεώρησαν άστοχο. Τούτο, γιατί θεώρησαν ότι η Μέδουσα θα έπρεπε να κρατά είτε το κεφάλι του βιαστή της είτε αυτό της Αθηνάς. Άλλοι πάλι πιστεύουν, ότι το άγαλμα δεν πρέπει να θεωρείται σύμβολο του φεμινιστικού αγώνα, μιας και επαινεί την εκδίκηση και όχι τη δικαιοσύνη.

Αυτό, πάντως, που κρατάω εγώ -και όλοι μας θα έπρεπε, θαρρώ- είναι ότι το άγαλμα της Μέδουσας είναι μία ευχάριστη νότα, όσον αφορά την επικρατέστερη αντρική άποψη περί βιασμού. Και όχι, οι γυναίκες που βιάστηκαν δεν έφταιγαν. Για το βιασμό φταίει μονάχα ο βιαστής και η κοινωνία που τον καλύπτει.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν :


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.