Μινιμαλισμός
Πηγή εικόνας: netflix.com

Λένε πως σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η αυτοπραγμάτωση. Συχνά η έννοια αυτή συγχέεται με την κατανάλωση. «Όσα περισσότερα αγαθά έχει κανείς, τόσο πιο πετυχημένος είναι». Είτε, λοιπόν, είναι ζήτημα καπιταλισμού ή απλής μανίας, η υπερκατανάλωση και η συνεχής ανάγκη για αγορά αντικειμένων καταλήγει να στερεί το άτομο από μια πιο ουσιαστική ύπαρξη. Έτσι δημιουργήθηκε ο Μινιμαλισμός. Στο λεξικό ορίζεται από τις λέξεις λιτότητα και αυστηρότητα. Στην πορεία απέκτησε μια πιο προσιτή έννοια και έτσι έγινε μια τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος.

Η έννοια του Μινιμαλισμού

Μινιμαλισμός
Πηγή εικόνας: theartling.com

Το 1920, ως μέσο περιγραφής για την νέα τάση στη γλυπτική και τη ζωγραφική, χρησιμοποιήθηκε η έννοια του Μινιμαλισμού. Στην καθημερινότητα απέκτησε σάρκα και οστά με άτομα που ενστερνίζονταν και διέδιδαν τη φιλοσοφία του, με συμβουλή να απορρίψει κανείς την υλιστική ζωή. Ως μορφή σύγχρονου ασκητισμού, ο μινιμαλισμός απέκτησε κακή φήμη και πολλοί απέρριπταν την ιδέα του διότι πίστευαν πως πρέπει να απαρνηθούν όλα τους τα αγαθά. Στη πορεία, με τη συμβολή μερικών μινιμαλιστών, αντιλήφθηκαν πως είχαν λάθος και έμαθαν τι πραγματικά προάγει. Στην ουσία ο Μινιμαλισμός είναι η ευγενής τέχνη του «quality over quantity» και αυτό μπορεί να το επιτεύξει κανείς με μια σειρά επιλογών.

«Τυπικές» Διαδικασίες

Καταρχάς, ναι θα πρέπει να απομακρυνθούν μια μεγάλη μάζα υλικών αντικειμένων από το περιβάλλον και κατ’ επέκταση από τη ζωή σας. Όχι, πως η αγορά μιας τηλεόρασης, ενός αυτοκινήτου ή οτιδήποτε που λαχταρίσαμε είναι πρόβλημα. Ο Μινιμαλισμός μιλά για σκοπό.  Να περιτριγυριζόμαστε από αντικείμενα που μας προκαλούν ψυχική γαλήνη και ευτυχία. Οι ανούσιες και περιττές αγορές είναι κάτι που δεν συνάδει με την φιλοσοφία του και για αυτό επιλέγεται η ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Private study/ Πηγή εικόνας: reluctantxtian.com

Έπειτα, ως συμβουλή και κυρίως ως πρώτο βήμα, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς τι του είναι αναγκαίο και γιατί; Η ερώτηση, πέρα από τεράστιο φιλοσοφικό ζήτημα, προσφέρει μια καλύτερη οπτική. Σημαντικό και αναγκαίο είναι ένα παλτό ή μια τσάντα. Αλλά εξίσου αναγκαίος είναι και ένας καναπές ή μια επιφάνεια κοπής. Ο Μινιμαλισμός μπορεί να μιλά για αυστηρότητα αλλά ο σκοπός του είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν λοιπόν κάτι εξυπηρετεί το σκοπό του, ακόμα και αν δεν είναι κάτι καίριο, έχει θέση στην καθημερινότητα μας. Σπουδαία συμβουλή που διάβασα ήταν να πακετάρουμε ότι μας ανήκει (ρούχα, έπιπλα, προϊόντα περιποίησης κλπ.) και να ξεπακετάρουμε σιγά σιγά ότι χρειαζόμαστε. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι έχουμε ανάγκη και τι όχι.

Baby Steps

Προσωπικά, ο Μινιμαλισμός αποτελούσε για μένα πάντα μια ιδέα πάρα πάρα πολύ μακρινή για να την αντιληφθώ. Δεν μπορούσα να αναγνωρίσω στον εαυτό μου όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν «μινιμαλιστή» καθότι αγαπούσα (και αγαπώ) τη «σαβούρα». Λατρεύω τις στοίβες βιβλίων, τη πληθώρα επιλογών από band t-shirts στη ντουλάπα μου, την εξαιρετικά μεγάλη συλλογή μου από κούπες. Έτσι για χρόνια θαύμαζα το κίνημα από μακριά, σαν ένα απεγνωσμένο έρμαιο της καπιταλιστικής μάστιγας. Καθότι όμως πλάσμα ανυπάκουο και άκρως ανίκανο να δεχτεί απόρριψη, αποφάσισα να μάθω για το κίνημα και να εντάξω όσες έννοιες μπορούν να βοηθήσουν να συντονίσω τη ζωή μου. Διάβασα άρθρα, είδα βίντεο στο Youtube, ακολούθησα τα βήματα άλλων μινιμαλιστών-γκουρού και κατέληξα πως τίποτα δεν μιλά καλύτερα από μια εικόνα. Έφτασαν λοιπόν στα χέρια μου οι άνθρωποι που προσδιόρισαν το κίνημα και με έπεισαν για τη χρησιμότητα του.

The Minimalists

Ο Joshua Fields Millburn και ο Ryan Nicodemus, είναι δύο φίλοι οι οποίοι πάνω στην κρίση των 30 αποφάσισαν πως ο υλιστικός τρόπος ζωής τους δεν τους προσέφερε καμία ευτυχία. Και έτσι δημιουργήθηκαν οι Minimalists. Μέσα από μια σειρά από ντοκιμαντέρ, βιβλία, podcasts, οι Minimalists μιλούν για τη φιλοσοφία του κινήματος και έχουν σκοπό την αυτοπραγμάτωση τη δική τους αλλά και δική μας. Τους λάτρεψα αμέσως διότι δεν μιλούν με υψηλές θεωρίες αλλά με βάση τη καθημερινότητα τους. Δεν νοιάζονται να πουλήσουν ούτε να προσηλυτίσουν. Εξηγούν πώς λειτουργεί η «λιτή» ζωή τους. Συζητούν την σημασία και την ουσία των αγαθών. Φιλοσοφούν πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις που έχτισαν χάρη στο Μινιμαλισμό. Με δυο λόγια είναι δύο μέντορες που ασχέτως αν πιστεύετε ή όχι στην έννοια του κινήματος θα σας βοηθήσουν πολύ.

Μινιμαλισμός
Πηγή εικόνας: youtube.com

Με μια γρήγορη αναζήτηση μπορεί κανείς να τους βρει στο Netflix και να παρακολουθήσει τα δύο ολιγόωρα ντοκιμαντέρ τους Minimalism και Less Is Now. Αν πάλι αγαπάτε την παραδοσιακή μέθοδο, έχουν γράψει μερικά βιβλία όπως το Everything That Remains και το 16 rules for living with less το οποίο είναι και δωρεάν στο σάιτ τους και σας παροτρύνω να διαβάσετε ως μια εισαγωγή στο Μινιμαλισμό. Αν πάλι είστε της πιο σύγχρονης εποχής έχουν ένα πολύ ενδιαφέρον podcast που αποτελείται από 308 επεισόδια και μπορείτε κάλλιστα να αφιερώσετε λίγο χρόνο ταυτόχρονα με άλλες ασχολίες σας.

Matt D’Avella 

Μινιμαλισμός
Πηγή εικόνας: youtube.com

Πριν τα βιβλία, τα ντοκιμαντέρ και τα podcasts γνώρισα (και πείστηκα) για τον Μινιμαλισμό από τον Matt D’Avella. Για όσους δεν γνωρίζετε είναι ένας εξαίσιος σκηνοθέτης, Youtuber και επιχειρηματίας με υλικό γύρω από το κίνημα αλλά καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα. Μιλά για τη καθημερινότητα του στο πιο γνωστό του βίντεο, για χρήματα και επαγγελματικά. Αναφέρεται στη απόκτηση νέων χόμπι στα 30-day Challenges του και μιλά για την κατάκτηση της πλήρους παραγωγικότητας. Έχει συνεργαστεί με τους The Minimalists και πολλούς άλλους προσπαθώντας να βάλει το λιθαράκι του στον «αγώνα».

Αν πρέπει επιλεκτικά να μιλήσω για το έργο του Matt D’Avella θα δώσω βάση στη λίστα που έχει φτιάξει για τον Μινιμαλισμό. Είναι μια συλλογή από κωμικά αλλά και επιμορφωτικά βίντεο που σίγουρα διαφωτίζουν κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο. Όμως και ένα απλό follow στον λογαριασμό του στο Instagram μπορεί να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Project 333

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι στον Μινιμαλισμό κατ’ εμέ είναι η μόδα. Όχι, δεν είναι θέμα φύλου απλά αγαπώ πάρα πολύ τα ρούχα μου για να μπορέσω να ακολουθήσω την τακτική του Project 333. Για αυτό και μπορώ να πω επίσημα πως το καλοκαίρι μου ήταν μια λιτή και εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Το κόνσεπτ αυτής της δοκιμασίας είναι να επικεντρωθεί κανείς στη χρήση μονάχα 33 τεμαχίων ρουχισμού, ό,τι και όποια κρίνει αναγκαία, για τρεις μήνες. Στην ουσία να δημιουργήσει ένα capsule closet όπου θα μπορέσει να καλύψει όποιες ανάγκες προκύψουν για τρεις μήνες. Δύσκολο; Μπορεί. Όμως είναι ένας τρόπος να διαπιστώσει κανείς α) τι πραγματικά χρησιμοποιεί από την ντουλάπα του και β) πόσο πιο εύκολη είναι η ζωή όταν δεν απαιτείται να δώσουμε εξτρά ενέργεια στην εξωτερική σου εμφάνιση.

Η Courtney Carver, συγγραφέας του βιβλίου Project 333, ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα ως μια πρόκληση. Διάλεξε 33 τεμάχια ρουχισμού και για 3 μήνες κανείς δεν πρόσεξε στο χώρο εργασίας της διαφορά. Έτσι έγραψε το βιβλίο της με σκοπό να εξηγήσει τη σημασία των ουσιαστικών αγορών και ζώντας με το μότο: «Less is More». Όχι πως μπορώ να ακολουθήσω αυτολεξεί τις συμβουλές της όμως, εστιάζω πλέον σε πιο ουσιαστικές αγορές. Συνεπώς η σαβούρα στη ντουλάπα μου δεν χειροτερεύει και έχω μάθει να σκέφτομαι καλύτερα τι έχω ανάγκη.

Συνοψίζοντας

Υπάρχει μια μεγάλη μάζα πληροφορίας εκεί έξω, ικανή να ενημερώσει, πείσει, συμβουλέψει. Σίγουρα ένα μικρό άρθρο σαν και αυτό δεν αποτελεί τη κύρια πηγή ενημέρωσης παρότι η φιλοσοφία του Μινιμαλισμού περιγράφεται από ελάχιστες λέξεις. Αλλά εδώ είναι μια αρχή που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Μην ανησυχείτε, τα υπόλοιπα θα έρθουν φυσικά.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

1 COMMENT

Comments are closed.