Θεραπεία σαν ένεση χαράς.
Πηγή: pinterest.com

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Κι αν με ρωτούσε κάποιος τώρα πώς πρέπει να βιώνει τη συνεδρία ψυχοθεραπείας ένας θεραπευόμενος, θα απαντούσα με τον προαναφερθέντα τίτλο… Θεραπεία σαν αγάπη, σαν ένεση χαράς. Κάθε φορά που θα έρχεται εκείνη η ώρα θα είναι σαν να κάνει μετάγγιση αίματος.

Η αποδοχή είναι το πρώτο συστατικό!

Κι όλα αυτά ακριβώς γιατί θα λαμβάνει περίσσεια αγάπη, γενναιοδωρία, ηρεμία και γαλήνη. Θα πρέπει να νιώθει ότι δεν πρόκειται απλά για μια επαγγελματική ή ψυχοθεραπευτική σχέση. Σημασία έχει να νιώθεις ότι ο επαγγελματίας υγείας σε αποδέχεται και σε αγαπά ακριβώς όπως είσαι, χωρίς να είναι κριτικός και παγερός απέναντί σου. Να νιώθεις πως είναι μαζί σου. Για τα σπουδαία και για τα ασήμαντα, για τα μεγάλα και για τα ταπεινά. Αλλά μαζί σου. Σαν ένας φύλακας άγγελος που του τρέφεις απόλυτη και τυφλή εμπιστοσύνη. Να είναι ένας δικός σου άνθρωπος. Σαν οικογένεια σου…

Τρόμος απέναντι στην ψυχική ασθένεια;

Ο ρόλος του θεραπευτή είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Το να έρχεται σε επαφή με σκοτεινές πτυχές του άλλου μα και του εαυτού του, γεννά ευθύνη, ίσως και τρόμο. Τρόμο συνειδητό, όχι συγκεκαλυμμένο. Δεν είναι για να τρομάζεις αυτός ο τρόμος. Δεν είναι για να τον φοβάται ο θεραπευτής. Μόνον να κερδίσει έχει απ’ αυτόν. Μόνο να επωφεληθεί και να εξελιχθεί σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του αποδεχόμενος τις αδυναμίες του. Όμως, πάντα πρέπει να είναι συνειδητά έντρομος κι όχι πλαδαρά καθησυχασμένος. Έτσι μόνο δουλεύει αποτελεσματικά με τον ασθενή. Τον πιάνει από το χέρι, όπως κι ένας δικός του άνθρωπος θα έκανε και πάνε βήμα βήμα μαζί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα/ ασθένεια σαν ένα δυναμικό σύνολο.

Η ψυχοθεραπευτική σχέση, ως σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων

Η δουλειά του θεραπευτή – χωρίς να θέλω να την μυθοποιήσω – έχει κάτι το ιερό. Γι’ αυτό κι όσοι την ευτελίζουν δεν είναι μόνο κομπογιαννίτες, αλλά και ιερόσυλοι. Ιερό είναι να διαχειρίζεσαι την οδύνη της ύπαρξης. Και δεν είναι μόνο η επάρκεια στην όποια θεωρία που θα τον κάνει επαρκή θεραπευτή, αλλά η διαθεσιμότητά του, η δυνατότητα του να αφουγκράζεται τον θεραπευόμενο μ’ ένα τρίτο αυτί.

Τι είναι το λεγόμενο “τρίτο αυτί”;

Αυτό το τρίτο, σταθερά διαθέσιμο, αυτί έχει πάνω απ’ όλα ανάγκη ο κάθε θεραπευόμενος. Ο θεραπευόμενος δεν έχει ανάγκη να ακούσει έναν λόγο γεμάτο ακαταλαβίστικες γνώσεις. Δεκάρα δεν δίνει για έναν απλώς επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο. Έχει ανάγκη από έναν ψυχικά φορτισμένο λόγο που να συν-ομιλεί με την ποίηση. Εκεί είναι το μεγάλο και απόλυτο στοίχημα. Σκοπός δεν είναι να είσαι ένας ικανός ψυχαναλυτής, αλλά κι ένας ποιητής που με δυο σου φράσεις να συνεπαίρνεις τον θεραπευόμενό σου. Όπως ακριβώς ο συγγραφέας, δηλαδή, κάνει με τους αναγνώστες του. Η ποίηση τροφοδοτεί τη δουλειά μας και ενδυναμώνει την επάρκεια του θεραπευτή. Κάτι τέτοιο δεν μαθαίνεται στα πανεπιστήμια.

Πώς αποκτά κανείς γνώσεις ψυχοθεραπείας;

Οι γνώσεις ψυχοθεραπείας είναι γνώσεις ζωής, προσωπικά βιώματα, που βασίζονται στην κατάκτηση της αυτογνωσίας. Ο κάθε θεραπευτής αν θέλει να θεωρείται ικανός πρέπει να πάλλεται μεταξύ γνώσης και αυτογνωσίας δανειζόμενος τις αρχές της ποίησης. Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία είναι ένα μαγικό ταξίδι, όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος συναποκαλύπτονται. Εναλλάσσουν ρόλους ως ισάξια και ισότιμα όντα, ως συνοδοιπόροι ζωής και ως φίλοι πάνω απ’ όλα. Όμως, όποια ιδιότητα κι αν επιλέξει ο καθένας (είτε του θεραπευτή, είτε του μαθητή, είτε του ποιητή, είτε του δασκάλου) όλες πρέπει -και υπογραμμίζω το πρέπει- να είναι ρευστές.

Και τελικά επέρχεται η κάθαρσις

Γιατί η κοινωνία και οι ταμπέλες της είναι ασφυκτικά συγκεκριμένες. Αυτό δεν επιθυμούμε στ’ αλήθεια άλλωστε; Να πετάξουμε τα στενά ρούχα που μας επέβαλλε η κοινωνία; Για αυτό ακριβώς στο ταξίδι της θεραπείας μαθητές και δάσκαλοι δοκιμάζουν έναν περίπατο σ’ ανοιχτό αέρα πλέον. Δίχως ρούχα, δίχως ρόλους, δίχως ταμπέλες, μ’ όλα τα σενάρια ανοιχτά και ρευστά. Συν-ταξιδιώτες σε άγνωστους προορισμούς σε μια περιπέτεια ομιλούσας γραφής. Έτσι μόνο σπάζουν τη σιωπή, την ξύλινη θήκη του μυαλού.


Πηγή:

Μήπως;


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.