Ματίλντα
Πηγή εικόνας: https://steemit.com/

Εισαγωγή

Η δύναμη του βιβλίου είναι αδιαμφησβήτητη. Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι κάθε βιβλίο αποτελεί ένα ανοιχτό παράθυρο στην γνώση για όλους, ανοίγοντας μονοπάτια σε νέους κόσμους. Με μεγάλη επιτυχία, ο Ρόαλντ Νταλ κατάφερε να βρει τον τρόπο να φέρει κάθε παιδί κοντά στα βιβλία, αποδεικνύοντας και την ιδιαίτερη αξία τους. Έτσι, έφερε στον κόσμο του δικό του παιδί, τη Ματίλντα και μέσω αυτού του βιβλίου μας τη συστήνει.

Ματίλντα
Πηγή εικόνας: https://www.elniplex.com/

Το βιβλίο

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ιδιαίτερος και σαφώς υπέρλαμπρος με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Έτσι και εδώ, ένα μικρό κορίτσι που η αγάπη του για βιβλία ξεπερνά κάθε εμπόδιο, θα έρθει να ανατρέψει και να αλλάξει τον κόσμο γύρω του, όπως μόνο εκείνο ξέρει. Το βιβλίο εστιάζει στη μικρή Ματίλντα Γουόρμγουντ, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της ιδιόρρυθμης αυτής οικογένειας. Η μικρή ηρωίδα, με όπλο της τα βιβλία και της δικές της, μαγικές ικανότητες, θα αντιμετωπίσει οτιδήποτε και οποιονδήποτε έρθει στον δρόμο της, ώστε να καταφέρει από μικρή να χτίσει το δικό της μέλλον της. Ένα μέλλον μαγικό και ιδιαίτερο, που μοιάζει να προδιαγράφεται μέσα σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον ανατροφής.

Η ίδια η Ματίλντα σύντομα θα διαπιστώσει ότι το οικογενειακό της περιβάλλον δεν της ταιριάζει. Δύο γονείς και ένας αδερφός που μοιάζουν εντελώς ξένοι και αταίριαστοι με εκείνη. Πώς να χωρέσει ένας λάτρης των βιβλίων και οπαδός της εξέλιξης του πνευματικού του μικρόκοσμου, σε ένα ανιαρό περιβάλλον γεμάτο τηλεοπτικά προγράμματα; Ακόμα και αν δεν αγαπούν όλοι τα βιβλία, ακόμα και αν το να είναι κανείς βιβλιοφάγος είναι κατακριτέο, η Ματίλντα αγωνίζεται για μας αποδείξει πόσο μοναδικοί είμαστε με τις επιθυμίες, τις απολαύσεις και τους στόχους μας.

Η πολυπόθητη στιγμή της Ματίλντα για την πρώτη επαφή με το σχολείο αποτελεί σημαντικό γεγονός, φέρνοντας έτσι τα πάνω κάτω. Νέα πρόσωπα θα μπουν στην ζωή της. Η Ματίλντα θα ανακαλύψει τον ίδιο της τον εαυτό, νέους κόσμους, νέους ανθρώπους αλλά και μυστικά καλά κρυμμένα που θα αλλάξουν τις ζωές όλων.

Ματίλντα
Πηγή εικόνας: https://www.psichogios.gr/

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Οι ρόλοι στο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ αλλάζουν με ευφυία και χιούμορ. Το μήνυμα της διαφορετικότητας κυριαρχεί σε όλη την ανάγνωση του βιβλίου και μας μαθαίνει μας να είμαστε ξεχωριστοί με κάθε τρόπο, ακόμα και όταν αυτό δεν είναι πάντοτε αποδεκτό. Γιατί κρύβουμε όλοι μέσα μας, μια Ματίλντα.

Επίσης, παρουσιάζει μέσω του βιβλίου τη συλλογική σημασία της λέξης γονιός. Αυτοί, βεβαίως, είναι και οι πρώτοι αποδέκτες και υποστηρικτές κάθε ιδιαιτερότητας των παιδιών τους, καθώς και των ταλέντων, των αδυναμιών και της μοναδικότητας των χαρακτήρων τους. Αποτελούν και τους πρώτους δάσκαλους των παιδιών τους, για την ηθική, την επιβίωση, την αγάπη για μάθηση. Επίσης, για τη σημασία της αποδοχής του εαυτού μας τον οποίο πρέπει να αγκαλιάζουμε θερμά.

Ο συγγραφέας και δημιουργός

Ρόαλντ Νταλ, ένας συγγραφέας που αγάπησαν γενιές ολόκληρες και βιβλία που ταξίδεψαν κάθε μικρό, αλλά και μεγάλο, αναγνώστη με τις ιστορίες τους. Το 1988, ο Ρόαλντ Νταλ ξεπέρασε τον εαυτό του και δημιούργησε μια ιστορία, πέρα από κάθε άλλη φαντασία. Έτσι, γέννησε το δικό του παιδί, τη δική του κόρη, Ματίλντα. Ένα κορίτσι ιδιαίτερο και μοναδικό, όπως και ο ίδιος. Χάρισε έτσι, στο αναγνωστικό του κοινό, που δεν έχει ηλικία, μια δυναμική πρωταγωνίστρια. Με έξυπνο και ανεπτυγμένο πνεύμα για την δική της ηλικία, η Ματίλντα τα βάζει με όλους και όλα.

Ματίλντα
Πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com/

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, είχε χαρακτηρίσει την Ματίλντα, ως την μεγαλύτερη γυναικεία ιδιοφυία παιδικής λογοτεχνίας. Με πολλή αγάπη, επίσης, ο Quentin Blake, έδωσε μορφή στην ηρωίδα μας, μιας και αποτελεί τον εικονογράφο της εδώ και τόσα χρόνια. Το βιβλίο γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία και κέρδισε το βραβείο Children’s Book Award το 1989, έγινε ταινία από τον Danny De Vito το 1996 και μιούζικαλ το 2010, ενώ οι πωλήσεις των αντιτύπων ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια ανά τον κόσμο.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και σας περιμένει να το ανακαλύψετε, μικροί και μεγάλοι.

Εντυπώσεις

Διάβασα αυτό το βιβλίο σε ηλικία μόλις 6 ετών και από τότε είναι στο μυαλό μου. Το αγκάλιασα από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ενώ το ξεχώρισα και το αγάπησα. Αναμφίβολα, μιλάμε για ένα βιβλίο που αφορά κάθε αναγνωστικό κοινό. Σε όποια ηλικία και αν το διαβάσει κανείς, τα μηνύματα είναι ποικίλα και ενδιαφέροντα. Ένα όμως είναι το σίγουρο. Το βιβλίο αυτό θα το αγαπήσετε και ίσως μέσω αυτού να αγαπήσετε και τον ίδιο σας τον εαυτό, λίγο παραπάνω.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

10