Μάτι

Αναμφισβήτητα η 23η Ιουλίου του 2018 αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της χώρας και θα μείνει για πάντα στην μνήμη των Ελλήνων ως η πιο καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ετών. Η πύρινη λαίλαπα που μαίνονταν στις Βορειοανατολικές περιοχές των Αθηνών άφησε πίσω της τρομερές απώλειες και ανεπανόρθωτες φθορές. Η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους των περιοχών αυτών αντιμέτωπους με μία εκατόμβη νεκρών.

Δύο χρόνια μετά

Δύο χρόνια μετά οι εφιαλτικές μνήμες ξυπνούν. Οι πρόσφατες συνταρακτικές αποκαλύψεις που έγιναν γνωστές μέσω της εφημερίδας η Καθημερινή φέρνουν στο φως της δημοσιότητας καινούρια στοιχεία και σοκαριστικούς διαλόγους που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα που σχετίζονται με τις έρευνες για τους υπεύθυνους. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν την απόπειρα συγκάλυψης από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με ενδεχόμενες άνωθεν πολιτικές εντολές για την απόδοση ευθυνών στην φονική τραγωδία στο Μάτι. Σύμφωνα με τα ηχητικά ντοκουμέντα, ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, στον οποίο ανατέθηκε από την δικαιοσύνη να διαλευκάνει τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων στην μεγάλη πυρκαγιά, φαίνεται να δέχτηκε πιέσεις από τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής  κύριο Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Ο τελευταίος, αποδεικνύεται να απειλεί απροκάλυπτα τον εμπειρογνώμονα με αγωγές, μηνύσεις, με δυσμενή μετάθεση και με άρνηση αποστολής εναέριων μέσων σε μελλοντική πυρκαγιά. Ο κατηγορούμενος τέως αρχηγός του Σώματος λέει ξεκάθαρα πως το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν προτροπής της Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη προκειμένου να μην επιρριφθούν ευθύνες τόσο στην ίδια όσο και σε άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το Δασαρχείο. Σε άλλο σημείο τονίζει χαρακτηριστικά πως “έτσι παίζεται το παιχνίδι”, αναφερόμενος σε ένα γεγονός που κόστισε την ζωή 102 ανθρώπων.

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του δημοσιεύματος της Καθημερινής άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και έφεραν στοιχεία στην επιφάνεια για δύο ακόμη πυρκαγιές, στην Μάνη και στα Κύθηρα το καλοκαίρι του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε επιτηδευμένη έλλειψη εναέριων μέσων προκειμένου να γίνουν εσωτερικά ξεκαθαρίσματα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις πυροδότησαν έντονες αναταράξεις και διαξιφισμούς στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τόσο η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους απέναντι στην απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών. Κάνουν λόγο για πράξεις που ξεπερνούν κάθε έννοια δικαίου και για πρωτοβουλίες που αντιτίθενται στο δημόσιο συμφέρον.

Παράλληλα κάλεσαν τους αρμόδιους να απολογηθούν και να καταθέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Η πρώην Υπουργός αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμπλοκή της στην υπόθεση και παράλληλα δήλωσε πως θα προχωρήσει νομικά καταθέτοντας μήνυση στην εφημερίδα Καθημερινή για συκοφαντία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κύριος Ματθαιόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύτηκε και αρνείται κατηγορηματικά όσα του καταμαρτυρούν. Αξίζει να αναφερθεί πως απαραίτητη κρίθηκε ήδη η παρέμβαση Εισαγγελέα για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Μάτι 2 χρόνια μετά

Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Οι φωτιές έχουν σβήσει, ωστόσο η πύρινη κόλαση άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της. Τα τραύματα και οι πληγές των κατοίκων είναι ακόμα νωπά. Το άκουσμα των νέων αποκαλυπτικών στοιχείων που ήρθαν στο φως προξένησαν τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών. Οι ντόπιοι είναι εξοργισμένοι και απαιτούν την ορθή κατανομή δικαιοσύνης, και να καταδικαστούν οι ιθύνοντες όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Οι ίδιοι αισθάνονται τελείως αδικημένοι και παραμελημένοι  από την πολιτεία και καταδικάζουν ολότελα την απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών λέγοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει τόσο ψυχρά και κυνικά με τις ανθρώπινες ζωές. Παρόμοιες είναι και οι δηλώσεις των δικηγόρων που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με όσα είπαν, θα προσφύγουν άμεσα στην δικαιοσύνη και θα κινηθούν εναντίον των αρμοδίων, και  αναμένεται να ζητήσουν η υπόθεση να θεωρηθεί κακούργημα και όχι πλημμέλημα. Το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά μετά την φονική πυρκαγιά. Εκτός από τις περιουσίες που παραδόθηκαν στις φλόγες, αρκετά εκτεταμένη είναι και η περιβαλλοντική καταστροφή. Πολλοί από τους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους, μένουν πλέον  σε  τροχόσπιτα ή σε στρατιωτικές κατασκηνώσεις, αναμένοντας την ανταπόκριση της πολιτείας στην σπαρακτική τους έκκληση για βοήθεια. Το Μάτι αναμένεται να  αλλάξει εικόνα. Η ανάγκη για ανοικοδόμηση και πλήρη ανάπλαση της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ήδη από τον Ιούνιο του 2020, εκπονήθηκε μελέτη για το νέο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, κάτι που πιστεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Καθ’ αυτό τον τρόπο η ζωή και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα θα γυρίσει και πάλι στο Μάτι.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.