Γκάλης
Πηγή: pinterest.com

Στις 23 Ιουλίου του 1957, ένα αστέρι του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης γεννιέται. Πρόκειται για τον Νίκο Γκάλη ή αλλιώς Νικόλα Γεωργαλή, όπως είναι το πραγματικό του όνομα. Ένας σπουδαίος αθλητής, του οποίου το ταλέντο και ο χαρακτήρας άφησαν ιστορία και που αποτελεί πρότυπο για πολλούς ανθρώπους. Η καριέρα του ξεκίνησε στην New Jersey της Αμερικής, όπου γεννήθηκε και έζησε ως το 1979. Στα πρώτα στάδια της ζωής του, ασχολήθηκε με την πυγμαχία, ωστόσο το πάθος και η αγάπη του για το μπάσκετ δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση του. Καθώς το ταλέντο του ξεχώριζε, έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο του Σίτον Χόλ και γρήγορα αναδείχθηκε ως ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές, δημιουργώντας κορυφαίες στιγμές στο παρκέ.

Καθώς ολοκλήρωνε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, διακρίθηκε ως πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα του NCAA. Όταν άρχισε η διάκριση του στο άθλημα του μπάσκετ, το καλοκαίρι του 1979, έφτασε στην Ελλάδα. Πολλές ήταν οι ομάδες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τον ίδιο ωστόσο επέλεξε την ομάδα Άρης της Θεσσαλονίκης.

Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων παραμονής του στην Ελλάδα, δεν γνώρισε τεράστιες επιτυχίες στην ομάδα του καθώς ο Παναθηναϊκός διατηρούσε την πρώτη θέση. Το 1983 αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ελλάδας με την ομάδα του Άρη. Με την εθνική Ελλάδος συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ 1983 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, έγινε μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού ο οποίος είχε τερματίσει στην 8η θέση. Το 1993 με 36 πόντους στον τελικό ενάντια στον Άρη ο Γκάλης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 7 έτη.

Γκάλη
Πηγή: pinterest.com

Το 1994 ο Νίκος Γκάλης, ύστερα από την απόφαση του τότε προπονητή του να περιορίσει τον χρόνο συμμετοχής του στον αγώνα, αποχώρησε. Θεωρώντας άδικη την απόφαση του προπονητή του, η αποχώρηση από το γήπεδο ήταν η μόνη λύση για τον ίδιο.

Θα έλεγα πως η εμφάνιση του στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης άλλαξε τo ελληνικό μπάσκετ εξασφαλίζοντας πολλές φορές την πρώτη θέση. Αποτελεί έναν άνρθωπο πρότυπο τόσο για τους φίλαθλους του αθλήματος όσο και για την κοινωνία, δίνοντας το παράδειγμα πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, όταν κάνεις αυτό που αγαπάς. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, εντάχθηκε στο Hall of Fame, το Μουσείο της καλαθοσφαίρισης στο Σπρίνγκφιλντ. Ποιος λοιπόν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του Νίκου Γκάλη;

Πηγή:pinterest.com

Δες τη σελίδα μας στο Facebook

Δες τη σελίδα μας στο Instagram

Συνέντευξη με την Λητώ Μεσσήνη, σπουδαία μονωδό