σύνδρομο down
Πηγή εικόνας: newsbomb

Σύνδρομο Down. Κάθε φορά που ακούμε αυτή τη λέξη το μυαλό μας κάνει ανεπαίσθητα σύνδεση με μια ζωή γεμάτη δυσκολίες κι εμπόδια. Πράγματι. Οι άνρθωποι με Σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων στην καθημερινότητά τους. Αυτό έρχεται να ανατρέψει ολοκληρωτικά μια νεαρή ηθοποιός με Σύνδρομο Down, υπογράφοντας συμβόλαιο στο Εθνικό Θέατρο. Το όνομα αυτής, Λωξάντρα Λούκας.

Πηγή εικόνας: TLIFE
Το συμβόλαιο

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν, γεμίζοντας ελπίδα, καθότι η Λωξάντρα Λούκας είναι η πρώτη ηθοποιός με Σύνδρομο Down που θα λάβει μέρος σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Το περασμένο Σάββατο η «Λωξ», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά, υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Εθνικό και το συγκινητικό βίντεό της απέσπασε αμέτρητες θετικές αντιδράσεις.

σύνδρομο down
Πηγή εικόνας: ΕΘΝΟΣ.gr

Η 27χρονη ηθοποιός θα συμμετέχει σε μια παραγωγή του Εθνικού, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου. Η Λωξ, ούσα άτομο με Σύνδρομο Down, ανοίγει φανερά το δρόμο και σε άλλα άτομα με ίδια ή άλλη ιδιαιτερότητα να γευτούν τη ζωή όπως τους αξίζει.

Η καλλιτεχνική φύση της Λωξάντρας

Η Λωξάντρα ανέκαθεν είχε μια ιδαίτερη αγάπη και κλίση προς τις τέχνες. Εκτός από το πολύ σημαντικό, σχεδόν ιστορικό θα έλεγα βήμα, του να γίνει μέλος της ομάδας του Εθνικού, η Λωξ είχε ήδη δώσει έμπνευση λίγους μήνες πριν. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας μετέτρεψε την πολυκατοικία της σε έκθεση ζωγραφικής. Το διαδίκτυο είχε πλημμυρίσει ξανά με εκείνη την τόσο κινητήρια πρωτοβουλία της.

Πηγή εικόνας: MAXMAG
Γνωρίζοντας τη γκαλερί της Λωξάντρας

Η Λωξάντρα Λούκας από τη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση του καθολικού lockdown, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της έκθεση ζωγραφικής στον κοινόχρηστο χώρο του νεοκλασικού όπου ζει. Η άκρως καλλιτεχνική της πρωτοβουλία την κράτησε απασχολημένη και παραγωγική κατά τη διάρκεια της πληκτικότατης πανδημίας κι εκτός των άλλων έδωσε χρώμα και ζωή στην πολυκατοικία. Η Λωξάντρα δημιουργεί, με μια συγκεκριμένη κι απλή τεχνική, μοναδικά πορτρέτα που το καθένα απεικονίζει ένα νέο πρόσωπο. Μάλιστα η τεχνική αυτή διδάσκεται από τη δημιουργική ομάδα νέων «Εν Δυνάμει», στην οποία ανήκει και η μητέρα της Λωξάντρας, Ελένη Δημοπούλου.

σύνδρομο down
Πηγή εικόνας: Reader.gr
Ο άνθρωπος κλειδί

Η Λωξάντρα ούσα άτομο με Σύνδρομο Down είχε, έχει, και θα έχει ανάγκη από υποστήριξη κι ανιδιοτελή αγάπη. Το άτομο αυτό στην προκειμένη περίπτωση είναι η μητέρα της Ελένη Δημοπούλου. Η κυρία Ελένη είναι ακόμη μια μαμά, ανάμεσα σε πολλές που όφειλε να στέκεται αρωγός σε κάθε βήμα του παιδιού της. Η ίδια, ούσα καλλιτέχνης, βοήθησε τη Λωξ να δημιουργήσει τη δική της γκαλερί στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.

Πηγή εικόνας: loxandralucas// Instagram

Την ίδια στιγμή, η Ελένη Δημοπούλου ήταν στο πλάι της 27χρονης κόρης της και με την ανακοίνωση της συμμετοχής της σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Το μήνυμά της που ανήρτησε στο Facebook είναι ηχηρό.

Αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι, από χθες λαμβάνουμε μηνύματα, τηλεφωνήματα και εισπράττουμε την επιβράβευσή σας για αυτό που έχει καταφέρει η Λωξάντρα μας.

Εμείς, όμως, τέτοιες «μεγάλες» μέρες που σημαδεύουν τη ζωή μας και μας γεμίζουν συγκίνηση και ελπίδα, σκεφτόμαστε όλες και όλους εσάς. Εσάς που της επιτρέψατε να μην νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για κάθε μία από κάθε έναν από εσάς που την εντάξατε, έστω και λίγο, στη ζωή σας, με όποιον τρόπο μπορούσατε. Όσο κι αν θέλαμε εμείς, η οικογένειά της, δεν θα μπορούσαμε να της δείξουμε τον μεγάλο ΚΌΣΜΟ, όπου ανήκουμε όλες και όλοι αν δεν την συμπεριλαμβάνατε στη ζωή σας.

Έγινε γιατί της το επιτρέψατε. Ευχαριστούμε για όλες τις ευχές και την αγάπη που δεχόμαστε εκ μέρους της Loxandra και σας τις επιστρέφουμε με ευγνωμοσύνη.

H αρχή έγινε

Ο κόσμος του θεάτρου δέχτηκε στην αγκαλιά του μια ιδιαίτερη και πολύ ταλαντούχα ηθοποιό. Το Εθνικό Θέατρο, συμπεριλαμβάνοντας στην ομάδα του μια ηθοποιό με Σύνδρομο Down, άνοιξε δίαυλο ώστε τα άτομα αυτά να γίνουν κομμάτι της ζωής μας. Στο εξωτερικό ήδη τέτοιες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό. Τα άτομα με Σύνδρομο Down αλλά και άλλου τύπου ιδιαιτερότητες έχουν δικαίωμα στη ζωή και την κοινωνική συναναστροφή. Η αρχή έγινε και είναι πολύ θετική. Το μόνο που μένει είναι εμείς να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τα άτομα αυτά. Είστε έτοιμοι/ες;


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.