πιστοποιητικό
Πηγή: protothema.gr

Εγκρίθηκε το πράσινο πιστοποιητικό από την Κομισιόν. Το πιστοποιητικό θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Αλλά και το αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ, ή ότι έχει αναρρώσει από τον ιό. Η έκδοση για το πιστοποιητικό θα είναι δωρεάν. Θα είναι σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Η αυθεντικότητά του θα διασφαλίζεται με τη χρήση κωδικού QR.

Πρόταση Ελλάδας

Δύο μήνες πριν προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η δημιουργία πιστοποιητικών για ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ. Σήμερα, η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση της έγκρισης δήλωσε:

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε:«Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ακολουθούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό δρόμο για ασφαλές και συνεχές άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Το κλειδί για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι η πιστοποίηση – όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τα πιστοποιητικά δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι: «για τους πολίτες μας, πρόκειται για μια γρήγορη και ασφαλή επιστροφή στην ομαλότητα, γιατί για τις επιχειρήσεις μας το να μη χάσουν τη θερινή περίοδο είναι μια ζήτημα επιβίωσης».

Ευρώπη

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε ότι: «Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προσφέρει μια πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ επωφελούνται από ένα εναρμονισμένο ψηφιακό εργαλείο για την υποστήριξη της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Οι βασικοί μας στόχοι είναι να προσφέρουμε ένα εύχρηστο, χωρίς διακρίσεις και ασφαλές εργαλείο που σέβεται πλήρως την προστασία των δεδομένων. Και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για διεθνή σύγκλιση με άλλους εταίρους».

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, επίτροπος δικαιοσύνης σε δήλωσή του είπε: «Με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, ακολουθούμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με ελάχιστους περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία και δεν θα κάνει καμία διάκριση με κανέναν τρόπο. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ όχι μόνο θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε σταδιακά την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ αλλά και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επηρεάσει τα παγκόσμια πρότυπα και να οδηγήσει με το παράδειγμα με βάση τις ευρωπαϊκές μας αξίες, όπως η προστασία δεδομένων».

Βασικά χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού

 1. Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:

  -Θα καλύπτονται τρεις τύποι πιστοποιητικών: εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

  -Θα εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Και οι δύο τύποι θα έχουν έναν κωδικό QR με τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες και μια ψηφιακή υπογραφή για να διασφαλίζει την αυθεντικότητά του.

  -Θα δημιουργηθεί μια πύλη από την Επιτροπή. Συγχρόνως, θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού για την επαλήθευση όλων των υπογραφών των πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων δεν θα περνά από την πύλη. Βεβαίως, ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος επαλήθευσης.

  -Τα πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

 2. Αρχή μη διάκρισης:

  -Όλοι οι πολίτες – εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι – πρέπει να επωφελούνται από ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία όχι μόνο ενός διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και πιστοποιητικών τεστ COVID-19 και πιστοποιητικών για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

  -Το ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό – όπου τα κράτη μέλη αποδέχονται την απόδειξη εμβολιασμού για να αρθούν περισμοί δημόσιας υγείας , όπως τεστ ή καραντίνα, θα πρέπει να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται βάσει του Συστήματος του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν και άλλα εμβόλια.

  -Κοινοποίηση άλλων μέτρων – εάν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να τεθεί σε καραντίνα ή να υποβληθεί σε τεστ, πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγήσει τους λόγους αυτών των μέτρων.

 3. Μόνο βασικές πληροφορίες και ασφαλή προσωπικά δεδομένα

  -Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / τεστ / ανάκτηση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

Τα πράσινα πιστοποιητικά είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακυρήξει το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία. Αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Πηγή: iefimerida.gr


Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ