Exclusive Content:

Η Ώρα της Γης… Σβήνουμε τα φώτα για καλό σκοπό

Σήμερα 27 Μαρτίου στις 20:30 και για μία ώρα εμείς στα σπίτια, επιχειρήσεις, φορείς και μνημεία κλείνουμε τα φώτα, μία συμβολική κίνηση για την προστασία της γης.

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για την προστασία της φύσης. Παρά τη δέσμευση των περισσότερων χωρών για μια βιώσιμη πολιτική εν τέλει φαίνεται ότι οι πράξεις δε συγκλίνουν με τα λόγια τις περισσότερες φορές.

Ας μη φύγουμε μακριά. Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα απ’ τη μία ακούμε για την αναγκαιότητα που υπάρχει για την προστασία της φύσης και από την άλλη υπογράφονται νομοσχέδια που με γνώμονα το συμφέρον της τσέπης κρύβουν το συμφέρον της φύσης βαθιά κάτω απ’ το χαλί. Μόνο που η φύση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αντιστέκεται και αντιδρά, εκπέμποντας ένα τεράστιο SOS που πρέπει να ακούσουμε.

Πηγή: www.wwf.gr

Ο χρόνος τελειώνει…ίσως και να τέλειωσε. Η κλιματική αλλαγή πλέον γίνεται κλιματική κρίση και η δράση των κυβερνήσεων αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτής της συλλογικής δράσης εντάσσεται και η Ώρα της Γης, μία από τις μεγαλύτερες, παγκόσμιες, συμμετοχικές εκστρατείες για το περιβάλλον, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο προκειμένου να ενωθούν οι φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Λίγα λόγια για την Ώρα της Γης

Η ιδέα ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας και από τότε έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια ετήσια δράση. Μέσω της συμβολικής κίνησης του σβησίματος των φώτων από πολίτες, επιχειρήσεις, φορείς, μνημεία 190 χωρών, η δράση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ανθρώπων για την προστασία του κλίματος και της φύσης.

Κλείνοντας, λοιπόν, για μία ώρα τα φώτα, υψώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε μια βιώσιμη πολιτική, που θα βλέπει τη γη σαν το μέρος που μας φιλοξενεί και όχι σαν μία αστείρευτη πηγή αγαθών και πλούτου.

Η Ώρα της Γης στην Ελλάδα

Ήδη, χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην Ώρα της Γης ενώ δεκάδες φορείς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της WWF Ελλάς να σβήσουν τα φώτα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

Ενδεικτικά, στην πρωτοβουλία φέτος θα συμμετάσχουν η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ο δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο δημαρχείο και την Τεχνόπολη, ο δήμος Θεσσαλονίκης με τη συσκότιση εμβληματικών κτιρίων , το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μέγαρο Μουσικής και άλλοι πολλοί δήμοι, φορείς και επιχειρήσεις, κτίρια, μνημεία και οργανώσεις!

Ακόμα ένας στόχος της φετινής δράσης είναι η συσπείρωση των νέων, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ένα βιώσιμο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο θα συμμετέχουν και οι Έλληνες πρόσκοποι, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού καθώς και οι οργανώσεις AIESEC, SCI Hellas και οι φίλοι του Μόντε.

Και μουσικό event…

Παράλληλα με το σβήσιμο των φώτων θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις στο κανάλι της WWF Ελλάς την ψηφιακή, λόγω των συνθηκών, συναυλία στην οποία θα συμμετέχουν οι Onirama, Picos Apicos & The Pina Coladas καθώς και η μουσικός Μαρία Παπαγεωργίου και η βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη.

Το illustration φτιάχτηκε αποκλειστικά για το άρθρο από την καλλιτέχνη Μαγδαληνή Λογοθέτη (https://pin.it/2jGomkp)

Η Ώρα της Γης ας γίνει η αφορμή για μία παγκόσμια αφύπνιση και μία συλλογική δράση. Οι κυβερνήσεις έχουν πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης για την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση. Εξίσου μεγάλη ευθύνη όμως έχει και ο καθένας μας ξεχωριστά. Οι επιλογές που κάνουμε στρέφουν το πηδάλιο ενός πλοίου που λέγεται Γη και βουλιάζει μέρα με τη μέρα. Ας προσπαθήσουμε να το οδηγήσουμε σε πιο ήρεμα νερά, γιατί από αυτό εξαρτώνται οι ζωές μας, όσο και να εθελοτυφλούμε. Η Ώρα της γης τελειώνει. Ας προσπαθήσουμε να τη σώσουμε έστω και στα τελευταία δευτερόλεπτα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

Γιώργος Τσομίδης
Είμαι ο Γιώργος Τσομίδης και σπουδάζω στο τμήμα μουσικών σπουδών του Εκπα. Παράλληλα μελετάω πιάνο και κοντραμπάσο και ασχολούμαι με το χορό και το θέατρο. Αγαπώ πολλά πράγματα.Το σινεμά,τα βιβλία,η φωτογραφία,η φύση και τα ταξίδια είναι μερικά από αυτά.Άλλα είναι ο αυθορμητισμός και το γέλιο. Δε μισώ πολλά πράγματα.Ίσως τα ΚΤΕΛ και τα κουνούπια, 2 πράγματα με τα οποία δυστυχώς είμαι καταδικασμένος να συνυπάρξω.Εδώ θα μιλήσω για πράγματα που βρίσκω ενδιαφέροντα σε ό,τι αγαπώ και θαυμάζω.Φύγαμε;

Latest Articles

Διάβασε επίσης...