Ουκρανία
Πηγή:pentapostagma.gr

Ουκρανία στο ΝΑΤΟ; Άμεση ένταξη της στο ΝΑΤΟ ζητά η Ουκρανία ως τελευταία λύση για τη λήξη του πολέμου στο Ντονμπάς. Ανήσυχος φαίνεται για τις εξελίξεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Αγνοεί τη Δύση, το Κρεμλίνο και δηλώνει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα «επιδεινώσει» την κατάσταση.

Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ και Πρόεδρος Ουκρανίας

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε σήμερα, Τρίτη 6 Απριλίου ότι ανησυχεί για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter δηλώνει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι ανησυχεί για τις δραστηριότητες της Ρωσίας και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της στην Ουκρανία και στις γύρω περιοχές.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να λήξουν οι συγκρούσεις στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, καλεί με την δήλωσή του τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Με αυτό τον τρόπο, ελπίζει ότι θα λειτουργήσουν ως παράγοντας αποτροπής για την Ρωσία.

Οι Απειλές της Ρωσίας

Για επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο το Κρεμλίνο αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:

«Αμφιβάλλουμε βαθύτατα για το ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία κατά κάποιο τρόπο να επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα. Κατά την άποψή μας, θα επιδεινώσει την κατάσταση, επειδή μιλώντας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αγνοείται η γνώμη του κόσμου. Αν ρωτήσετε την γνώμη μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες, θα καταλάβετε ότι μια τέτοια ένταξη στο ΝΑΤΟ γι’ αυτούς τους ανθρώπους εΙναι βαθύτατα απαράδεκτη».

Το Κρεμλίνο αγνοεί τη Δύση

Εδώ και μία εβδομάδα η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για συγκέντρωση χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορά της. Επιπλέον, οι κατηγορίες αφορούν και τη ρωσική παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Μόσχα το 2014.

Σχετικά με τη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι:

«Οι Σύμμαχοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες μεγάλου εύρους στρατιωτικές δραστηριότητες που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και στη γύρω περιοχή. Οι Σύμμαχοι ανησυχούν επίσης για τις ρωσικές παραβιάσεις της [συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός του Ιουλίου 2020, που οδήγησαν στον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα».

«Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων χαρη στη συμφωνία της 27ης ΙουλΙου 2020 που διαπραγματεύθηκε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ]»,

δήλωσε ο ΝΑΤΟϊκος εκπρόσωπος και διαμήνυσε:

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».

Μηνύματα αλληλεγγύης ακολούθησαν προς την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν την στήριξή τους.

Το Κρεμλίνο δεν αρνήθηκε τις πρόσφατες στρατιωτικές δραστηριότητες. Παρολ’ αυτά επέμεινε στη θέση ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν. Επιπλέον, προειδοποίσε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις σε περίπτωση δυτικής ανάμιξης στην Ουκρανία.

Μετρήσεις των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει πάνω από 13.000 θανάτους από το 2014 έως και σήμερα.

Πηγή: cnn.gr


Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

Comments are closed.