Johnny Depp
Πηγή εικόνας: wall.alphacoders.com

Τον υποδύθηκε ο Johnny Depp, στην ομώνυμη ταινία του 1994, σε σκηνοθεσία Tim Burton. Ο Ed Wood, Αμερικανός σκηνοθέτης, γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1924. Το 1980, 2 χρόνια μετά το θάνατό του, του απονεμήθηκε το βραβείο του χειρότερου σκηνοθέτη όλων των εποχών. Η ταινία μάλιστα που γύρισε το 1957, Plan 9 From Outer Space, κέρδισε το βραβείο της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών. Στη συγκεκριμένη ταινία μέρος πήρε και ο Bela Lugosi.

Η ταινία του 1994

Το Ed Wood παρουσιάζει τη ζωή του σκηνοθέτη, τις φιλοδοξίες αλλά και το πάθος που είχε για τον χώρο του κινηματογράφου. Μέσα από την ταινία ο θεατής έχει την ευκαιρία να μάθει πληροφορίες για τη ζωή του Wood που πιθανώς να μη γνώριζε. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως ο Tim Burton αποφάσισε πως η ταινία έπρεπε να είναι ασπρόμαυρη. Όντως η αισθητική της, οι αναπαραστάσεις ορισμένων σκηνών από original ταινίες του Ed Wood καθώς και η οπτική του Burton δικαιώνουν πλήρως αυτή την επιλογή. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία αποτελεί τη δεύτερη, από τις οχτώ συνολικά, συνεργασίες του Tim Burton με τον Johnny Depp, ένα δίδυμο που έχει οδηγήσει σε πολλές επιτυχίες. Στην ταινία συμμετέχουν ο Martin Landau ως Bela Lugosi και η Sarah Jessica Parker ως Dolores Fuller.

Η σχέση του Wood με τον Lugosi
Lugosi
Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Όταν ο Wood γνώρισε τον Lugosi, ο τελευταίος βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του. Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής ταινιών τρόμου ήταν άνεργος, μόνος και εθισμένος στη μορφίνη. Βέβαια ο γιος του Lugosi έχει υποστηρίξει πως η ταινία δεν παρουσιάζει τον πατέρα του όπως ήταν εκείνα τα χρόνια της ζωής του. Παρόλα αυτά ένα είναι σίγουρο. Ο Wood θαύμαζε και χρειαζόταν τον «Κόμη Δράκουλα» για τις ταινίες που ετοίμαζε, ενώ ο Lugosi, άνεργος, βρήκε τη δουλειά που έψαχνε στις παραγωγές του Ed Wood. Πήρε μέρος σε τρεις ταινίες του σκηνοθέτη, ανάμεσα σε αυτές και η Plan 9 from Outer Space. 

Η αναγνώριση

Μπορεί να έμεινε στην ιστορία ως ο χειρότερος σκηνοθέτης όλων των εποχών, όμως σίγουρα άφησε πολλές ταινίες πίσω του. Με χαρακτηριστικό όλων το πολύ μικρό budget, την εφευρετικότητα και τους πολλές φορές παράξενους διαλόγους, ο Wood κατάφερε να αφήσει πίσω του ένα φανατικό κοινό το οποίο αναγνώρισε το ταλέντο του. Δυστυχώς για τον ίδιο, οι περισσότεροι fan του γνώρισαν τη δουλειά του μετά από το θάνατο του. Η αλήθεια είναι πως τα θέματα που τολμούσε να αγγίξει ο Ed Wood στις ταινίες του αποτελούσαν πρωτοπορία για την εποχή. Παρακολουθώντας μια ταινία του ίσως νιώσεις πως κοιτάς το έργο ενός μεγάλου ζωγράφου που δεν εκτιμήθηκε στην εποχή του.

Εν κατακλείδι
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ίσως τελικά ο Ed Wood να μην ήταν ο χειρότερος σκηνοθέτης όλων των εποχών. Όπως δήλωσαν οι Johnny Depp και Tim Burton, ο Wood είχε μία πολύ σπάνια σκηνοθετική οπτική. Ο τελευταίος μάλιστα ανέφερε πως γυρίζοντας την ταινία του 1994, προσπάθησε να αντιμετωπίσει ορισμένες πτυχές όπως εκείνος.

Αν τελικά κατάφερε να μας διδάξει κάτι, αυτό είναι πως όταν έχεις ένα όνειρο τίποτα δε μπορεί να σε σταματήσει. Αν δεν είσαι καλός, μπορείς να βελτιωθείς. Αν δεν έχεις χρήματα, μπορείς να γίνεις εφευρετικός. Αλλά πάνω από όλα, μας δίδαξε πως ο καθένας μας έχει μια ιστορία να πει.

Τρεις ταινίες του Ed Wood που πρέπει να δεις:

Glen or Glenda (1953): Μια στοχαστική ταινία, πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και το νόημά της. Σε βασικό ρόλο, του αφηγητή, εμφανίζεται για ακόμα μια φορά ο Lugosi. Στη συγκεκριμένη ταινία πρωταγωνιστεί ο Ed Wood ως ο τραβεστί χαρακτήρας Glen/Glenda. Με μία θεματική αρκετά μπροστά από την εποχή της, ίσως αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές του.

Bride of the Monster (1955): Στη συγκεκριμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας πρωταγωνιστεί ο Bela Lugosi. Μάλιστα θεωρείται η ταινία στην οποία ο Wood είχε στη διάθεσή του το μεγαλύτερο budget, κοντά στα εβδομήντα χιλιάδες δολλάρια. Μια ταινία με τεράστια δολοφονικά χταπόδια, τρελούς επιστήμονες με τα τσιράκια τους και στοιχειωμένα σπίτια συνδιάζει όλη την εφευρετικότητα του σκηνοθέτη. 

Plan 9 From Outer Space (1957): Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η ταινία που του έδωσε τον τίτλο του χειρότερου σκηνοθέτη. Σε αυτό το φιλμ επιστημονικής φαντασίας εξωγήινοι εισβάλλουν στην γη ενεργοποιώντας το «σχέδιο 9». Η ζωή όλων των κατοίκων της βρίσκεται σε κίνδυνο.

Fun Facts
  • Ο Wood θαύμαζε δύο ηθοποιούς όταν ήταν παιδί. Τον πρωταγωνιστή western Buck Jones και φυσικά τον Bela Lugosi.
  • Ο David Lynch είναι μεγάλος θαυμαστής του σκηνοθέτη. Ο Lynch χρησιμοποίησε, ως φόρο τιμής, τον ήχο από σκηνή της ταινίας Glen or Glenda, του Wood, στο Eraserhead.
  • Παραδόξως η αγαπημένη ταινία του Wood για τον ίδιο υπήρξε το Plan 9 From Outer Space.
  • Στην ταινία Glen or Glenda, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο σκηνοθέτης πειραματίζεται με το cross dressing. Αυτό αποτελούσε ένα χόμπυ που είχε και στην πραγματική του ζωή.
  • Το 1967 έγραψε τη νουβέλα Death of a transvestite, η οποία βασίζεται στην ταινία του, Glen or Glenda, του 1953.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.