Αθηνά Χειμαριού

Με αφορμή το project του Giving Sight μιλήσαμε με την Αθηνά Χειμαριού. Έναν άνθρωπο – θαύμα που μας βοήθησε να πεισμώσουμε και άλλο για το project μας και να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά… Η Αθηνά, δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια μικρή συνέντευξη και να μας δώσει το δικό της μήνυμα, από τη Πάρο. Η Αθηνά είναι ο άνθρωπος απόδειξη, ότι η ευτυχία βρίσκεται στα απλά και ότι το να βοηθάς είναι ένα συναίσθημα ανεκτίμητο…

Τρία βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για σένα, ώστε να σε γνωρίσει καλύτερα;

Θα αρκεστώ σε ένα, το πιο σημαντικό: «Ο,τι βλέπεις αυτό είναι..»

Από τι εμπνέεσαι για να φτιάξεις τα handmade έργα σου; Πώς μπορεί να τα βρει κανείς; Τα κάνεις εξολοκλήρου μόνη σου;

Είχα τη χαρά και την τύχη να με μεγαλώσει μια μητέρα που κυριολεκτικά μεγαλουργούσε με τα χέρια της…  Κοντά της έμαθα να ζωγραφίζω σε όλες τις επιφάνειες, να κεντώ, να συνδυάζω διαφορετικά υλικά, αλλά και να πειραματίζομαι άφοβα, γιατί  στην τέχνη δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Η Τέχνη πρέπει να είναι μια έκφραση Αγάπης ή…τίποτα.

Οι πράξεις μας, εμπνέουν τους άλλους να ονειρευτούν και να μάθουν, γι’ αυτό οτιδήποτε κι αν κάνω, φροντίζω να είμαι καλή σε αυτό!
Τα έργα μου, από το πιο «μικρό» μέχρι το πιο «μεγάλο», κρύβουν ιστορίες αγάπης, χαράς και λύπης, ευτυχίας και απογοήτευσης, κρυφές ματιές σε όλα όσα έζησα και ζω… Είναι όλα χειροποίητα. Έμπνευσή και οδηγός, πάντα η Αγάπη σε συνδυασμό με τα δώρα που μου χαρίζει η φύση και οι ομορφιές της Πάρου!

Θα με βρείτε στο Facebook ως Athina Chimariou, αλλά και στην πολύ γνωστή πλατφόρμα JamJar. Επίσης, στο Flickr και στο Instagram.

πίνακες
Τι motto έχεις στη ζωή σου;
Χόρεψε πρώτα και μετά σκέψου…λέει κάπου ο Μπέκετ!
Όλα είναι δρόμος..
Περιέγραψε μας μια καθημερινή σου μέρα.

Μμ, δύσκολο… Καμία μέρα δε μοιάζει με την άλλη… Ωστόσο, η κάθε μέρα ξεκινά με ένα ποτήρι νερό, μια μεγάλη αγκαλιά και μια ευχή: να κάνουμε και σήμερα το καλύτερο που μπορούμε!

Τι είναι η LAVEyou και πως μπήκε στη ζωή σου;
 Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα παραμύθι, που έγινε πραγματικότητα…
Η ΜΚΟ LAVEyou  και ο Νικόλας Κονταράτος, είναι μια μια «Σχέση Ζωής..»
Υπάρχει κάποια έντονη στιγμή στη ζωή σου που, που σε έκανε να σκεφτείς να ασχοληθείς πιο έντονα με τον εθελοντισμό;
Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με έντονο το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, χωρίς αντάλλαγμα. Είμαι ευγνώμων κάθε μέρα που το ζω.
Αθηνά
Τι άλλες εθελοντικές δραστηριότητες αναλαμβάνεις στην Πάρο ή και γενικότερα στις Κυκλάδες;
Ο Εθελοντισμός δε σταμάτα πουθενά, όσο αλληλεπιδράς με τον κόσμο καθημερινά. Πάντα υπάρχει κάτι που έχεις να «δώσεις» και πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα θέλει να «λάβει».
Μερικές από αυτές είναι: η Συνεργατική Αφήγηση Παραμυθιού σε παιδιά, (βιβλιοθήκες Πάρου και Σύρου, σχολεία, εξωτερικοί χώροι), τριήμερα εποχιακά workshops για παιδιά όπως αναβίωση παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών, η τέχνη που ταξιδεύει, speakage voice over σε στούντιο, χειροτεχνίες, συμμετοχή στη δράση: «Διαβάζοντας για τους άλλους» στο Γηροκομείο Παναγιά Εκατονταπυλιανή, συμμετοχή και διοργάνωση της Δράσης: «Μαζί για τα ΑΜΕΑΙ», απασχόληση στα αγαπημένα μας παιδιά του πρώτου Προτύπου Κέντρου ΑΜΕΑΙ της Νάουσας, μέλος και Συντονίστρια στην Ομάδα Αυτοβοήθειας για την Κατάθλιψη στην Πάρο εδώ και 4 χρόνια, ηχογραφήσεις παραμυθιών για τη Δράση της Ομάδας Beasty Press «Giving Sight» για παιδιά με μειωμένη όραση, και πολλά πολλά ακόμη που θα ακολουθήσουν.
Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τη Συνεργατική Βιωματική Αφήγηση Παραμυθιού; Τι εμπειρίες παίρνει βιώνοντας το; Πως το βλέπουν τα παιδιά;
Οι Δραστηριότητες Συνεργατικής Βιωματικής Ανάγνωσης/Αφήγησης, σκοπό έχουν να προσφέρουν μια εναλλαγή των πρακτικών ανάγνωσης ή αφήγησης, ώστε να μη γίνεται μια καταναγκαστική διεκπεραίωση για τα παιδιά.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Χρησιμοποιώ παιγνιώδεις μορφές αφήγησης οι οποίες ΠΑΝΤΑ συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά. Όλα τα κάνουμε ΜΑΖΙ. Μέσα από τη δραματοποίηση, την ανάπλαση παραμυθιού, τον αυτοσχεδιασμό, παιχνίδια φαντασίας, παιχνίδια μορφοποίησης (πλαστελίνη, χρώματα, χαρτί), παιχνίδια ρόλων (θέατρο, χορός, τέχνη), παντομίμα, ασκήσεις φωνολογικής συνειδητοποίησης όπως, το muppet show, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και σωματική έκφραση, απελευθερώνουμε  τη φαντασία μας, αναγνωρίζουμε και κατανοούμε τα συναισθήματα, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, ονειρευόμαστε άφοβα, ευαισθητοποιούμαστε, μα πάνω από όλα φτιάχνουμε τον δικό μας «μαγικό κόσμο», κάτι που ξεχνάμε να κάνουμε όσο μεγαλώνουμε! Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό! Έχω ακόμη πολλά να μάθω… Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι που θα μπορούσα να έχω ποτέ.
έργοΑθηνά Χειμαριού
Το βίντεο με τον τίτλο «Μήνυμα» πως προέκυψε και τι αποκόμισες από αυτό;
Κι εκεί που νόμιζες ότι η γενιά σου δε θα ζήσει έναν «ολικό αποκλεισμό από την ίδια τη ζωή»,  ξαφνικά δε μπορείς να βγεις από το σπίτι, χωρίς γραπτή άδεια, κλείνουν επιχειρήσεις, σχολεία, μαγαζιά, αεροδρόμια. Δε μπορείς να αγκαλιάσεις, να φιλήσεις, να αγγίξεις κανέναν και τίποτα, γιατί κινδυνεύεις… Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, μας επισκέφθηκε άλλη μια φορά, κι έτσι αποφασίσαμε με την εταιρεία LAveYou να φέρουμε «κοντά» κάτι που ακόμα δε μας είχαν απαγορεύσει…τη φωνή μας! Έτσι, δημιουργήσαμε με τη βοήθεια των μικρών ηρώων μας, αλλά και την τεράστια συμβολή των γονιών τους, μια ταινιούλα μικρού μήκους, με τη στήριξη της ομάδας Local Stage, στέλνοντας το πρώτο Μήνυμα Αγάπης και Χαράς από τις Κυκλάδες και, συγκεκριμένα από το πανέμορφο νησί της Πάρου. Είχε μεγάλη απήχηση, έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά, το αγκάλιασαν όλοι, και πάνω από όλα περάσαμε πολύ όμορφα εκείνες τις δύσκολες ώρες.
Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να ακουστεί;

Θα ήθελα να φωνάξω λοιπόν, «…Εις πείσμα όλων λίγη τρυφερότητα».

Το αγαπημένο τραγούδι της Αθηνάς:


Παρόμοια άρθρα:

Για περισσότερη έμπνευση, ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ