βιβλίο
«Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει…» -Τάσος Λειβαδίτης // Φωτογραφία: Ελευθερία Μακρυδάκη

Ηχογράφηση από τη Μαρία Σακαρίκου:

Βιβλίο και καλοκαίρι είναι ένα αχώριστο δίδυμο, είτε είσαι βιβλιόφιλος/η, είτε δεν είσαι. Καλοκαίριασε λοιπόν, αγαπητό κοινό, ή μάλλον οδεύουμε προς το τέλος του, οπότε έστω και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αρπάξουμε ένα βιβλίο. Όλοι/ες όσοι/ες αγαπάμε το βιβλίο είναι -αν όχι η ιδανικότερη- τότε σίγουρα μια ιδανική εποχή να το κάνουμε. Εδώ θα σου προτείνω τρεις υπέροχες ποιητικές προτάσεις που μπορούν να σε συντροφεύσουν σε αυτό το καλοκαίρι… ή έστω σε ό,τι απέμεινε από αυτό.

Φωτογραφία: Ελευθερία Μακρυδάκη
Ποιήματα Κ. Π. Καβάφης, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Είναι μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, με ντάλα ήλιο, και το επόμενο 221 έρχεται σε 28′. Επομένως, ας κάνουμε ένα πέρασμα από τον παράδεισο του βιβλίου, aka την Πολιτεία. Το βιβλίο βρίσκεται στο ράφι και μου φωνάζει να το αγοράσω. Η παρούσα έκδοση πρωτοκυκλοφορεί το 2013.

Φωτογραφία: Ελευθερία Μακρυδάκη

Το βιβλίο με το χαρτονένιο εξώφυλλο θυμίζει παλιό βιβλίο του παππού, αποπνέοντας μια όμορφη vintagιά. To ανοίγεις και ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες έχεις ήδη σνιφάρει καλά τη μυρωδιά των χάρτινων σελίδων. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Πρώτο ποίημα δεν θα μπορούσαν να μην είναι τα Τείχη. Η 204η και τελευταία σελίδα του κλείνει με το τελευταίο δίστιχο από το ποίημα Εις τα Περίχωρα της Αντιοχείας.

Φωτογραφία: Ελευθερία Μακρυδάκη

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα βιβλιαράκι τόσο μικρό μα και τόσο περιεκτικό μαζί. Η μαγεία της γλυκόπικρης καβαφικής ποίησης έρχεται να τυλίξει νου και σώμα και να μας αφήσει να πλανηθούμε στον μελαγχολικό -εκτός των άλλων- κόσμο του καλοκαιριού. Η καβαφική ποίηση θα χαρίσει την ιδανική ισορροπία στη διάθεσή μας. Αυτή της απίστευτης φρενίτιδας του καλοκαιριού, αλλά και της μελαγχολίας που δημιουργείται, όταν ακούμε στα τέλη Αυγούστου να μας εύχονται «Καλό Χειμώνα».

Καντάτα του Τάσου Λειβαδίτη, Εκδόσεις ΑΚΜΩΝ

Ο Τάσος Λειβαδίτης δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί στο τρίπτυχο των μοναδικών ποιητικών επιλογών που θέλω να σου προτείνω. Η Καντάτα αποτελεί την ιδανικότερή του δουλειά, γι’ αυτό που αναζητούμε στην προκειμένη περίπτωση.

Οι εκδόσεις ΑΚΜΩΝ μας χαρίζουν το έργο του Λειβαδίτη Καντάτα σε μια μονόχρωμη και μίνιμαλ έκδοση που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την απλότητά της. Πρόκειται για μια αρκετά παλιά έκδοση, που πιθανόν να έχετε από κάποιο/α μεγαλύτερο/η ηλικιακά βιβλιόφιλο/η στην οικογένειά σας. Αν δεν μπορείτε να τη βρείτε, προτείνω ανεπιφύλακτα κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο.

Πηγή εικόνας: OldBooks.gr

Η Καντάτα αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, που πρωτοδημοσιεύεται το 1960. Πρόκειται για ένα συνθετικό ποίημα με άκρως θεατρική σύνθεση. Ειδικά αν σας αρέσει το θεατρικό βιβλίο και ο Λειβαδίτης, σίγουρα θα το λατρέψετε! Ο ποιητής μας τοποθετεί στο χώρο, το χρόνο, και μας δίνει τα πρόσωπα. Χώρος: συνοικιακός δρόμος σύγχρονης πόλης – αρχίζει να βραδιάζει. Πρόσωπα: ο ποιητής, ο άνθρωπος με το κασκέτο, διάφοροι περαστικοί. Μιλάει ο άνθρωπος με το κασκέτο, που σύμφωνα με τον ποιητή «μιλάει με ύφος βιβλικό». Η ιδιαίτερη χροιά του βιβλίου θα σας ταξιδέψει στον κόσμο που έχει πλάσει ο ποιητής, ιδανικός για να χαλαρώσετε.

Αμοργός του Νίκου Γκάτσου, από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο μοναδικός Νίκος Γκάτσος γράφει σε ένα βιβλίο λίγων μόνο σελίδων την ανεπανάληπτη Αμοργό. Το εξώφυλλο είναι απλό, λιτό, σε λευκούς και μπλε τόνους. Αισθητικά σου αποπνέει μια θερινή και νησιώτικη αύρα, που κι απ’ τον τίτλο του μονάχα, μυρίζει καλοκαίρι.

βιβλίο
Πηγή εικόνας: Beatnik Store

H Αμοργός πρόκειται για το πρώτο πλήρες ποιητικό έργο του Έλληνα ποιητή και μουσικού στιχουργού Νίκου Γκάτσου. Είναι μια πολύ μικρή εκτατικά σύνθεση, όπως έχω ήδη αναφέρει, με υπερρεαλιστική χροιά. Περιέχει πληθώρα στοιχείων της ελληνικής δημοτικής και λόγιας παράδοσης. Για τους λόγους αυτούς η Αμοργός αποτελεί ένα κορυφαίο δημιούργημα της νεοελληνικής γραμματείας.

Η Αμοργός θεωρώ πως αποτελεί ιδανικό βιβλίο ποίησης για τις θερινές σας χαλαρές στιγμές. Ο λόγος έχει δομηθεί με μεγάλη ακρίβεια κι αποπνέει μια έντονη μουσικότητα. Άλλωστε, ο ποιητής Νίκος Γκάτσος φαίνεται να έχει εκμεταλλευτεί την στιχουργική του ιδιότητα και να έχει δημιουργήσει ένα αψεγάδιαστο μουσικό ποίημα. Γεμάτο με μια θερινή αύρα και νησιώτικα στοιχεία, η Αμοργός θα μας ταξιδέψει κάπου στο Αιγαίο. Πάρε το βιβλίο και καλό ταξίδι!

Αυτές, λοιπόν, αγαπητό κοινό ήταν οι τρεις ποιητικές επιλογές που μπορείτε να διαβάσετε αυτήν την περίοδο και να χαλαρώσετε, μιας και η αλμύρα του καλοκαιριού ακόμη μας χαϊδεύει το πρόσωπο. Βέβαια, θέλω κάπου εδώ να υπενθυμίσω πως η αγορά ενός βιβλίου δεν θα έπρεπε να γίνεται απαραίτητα από τους κολοσσούς βιβλίων, που σαφώς όλοι/ες γνωρίζουμε. Τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, ή ακόμη και τα παλαιοβιβλιοπωλεία αποτελούν ίσως και τα καλύτερα spots για να προμηθευτούμε ένα βιβλίο. To Beasty έχει ήδη μεριμνήσει ώστε να προτείνει όμορφα μικρά βιβλιοπωλεία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Καλή ανάγνωση!


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.