Ανάμεσα σε ηλίθιους
Εικόνα: Αναστασία Παλάσκα

Πολλές φορές, κάθε άνθρωπος νιώθει ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Όλοι έχουνε βρεθεί σε συζητήσεις, κατά τις οποίες επικρατεί μέσα τους η αίσθηση ότι οι συνομιλητές τους δεν ακούνε ή δεν κατανοούν όσα λένε. Ίσως, όμως να επικρατεί και η σκέψη αν οι ίδιοι οι ομιλητές εκφραστήκανε σωστά. Ταυτόχρονα, διάφορα είναι τα ερωτήματα που μπορεί να κυριαρχούν στο μυαλό καθενός. Εκφράζω όσα λέω σωστά; Γίνομαι αντιληπτός; Είναι ο τρόπος που απευθύνομαι στον συνομιλητή μου κατάλληλος; Ακούω ουσιαστικά όσα μου λένε; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά και σε άλλα πολλά, δίνει ο Thomas Erikson, με ένα ιδιαίτερο βιβλίο, το Ανάμεσα σε Ηλίθιους.

Ανάμεσα σε Ηλίθιους
Πηγή εικόνας: https://www.dioptra.gr/

Το βιβλίο

Ανάμεσα σε Ηλίθιους. Μια φράση που όλοι κάποτε αναφώνησαν για γνωστούς, συναδέλφους, γείτονες κλπ. Φαινομενικά, το νόημά της υποδεικνύει την προσπάθεια επιβίωσής μας μέσα σε ένα περίγυρο από άτομα που δεν μας καταλαβαίνουν. Εδώ, ο Erikson, φέρνοντας ένα βιβλίο-οδηγό, εξηγεί πως μπορούμε να δούμε πέρα από την φράση ανάμεσα σε ηλίθιους και να βρούμε το πραγματικό νόημά της. Πολύ περισσότερο, εξηγεί ότι οι άνθρωποι γύρω μας δεν είναι μία μάζα. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και συνεπώς και ο τρόπος που αλληλεπιδρά με τον περίγυρό του. Έτσι, διακρίνει τους ανθρώπους σε 4 βασικούς τύπους, προκειμένου να βοηθήσει τον αναγνώστη να εντοπίσει την κατηγορία του συνομιλητή του. Ως απόρροια, προκύπτουν οι κάτωθεν τύποι:

  • Κόκκινοι: κυριαρχικοί και καταπιεστικοί.
  • Κίτρινοι: κοινωνικοί και αισιόδοξοι.
  • Πράσινοι: είναι χαλαροί και φιλικοί.
  • Μπλε: αναλυτικοί και ακριβείς.

Ο Erikson χρησιμοποιεί εδώ, την πιο διαδεδομένη μέθοδο περιγραφής ανθρώπινης συμπεριφοράς, το σύστημα DISA (Dominance – Κυριαρχία, Inducement – Προτροπή, Submission – Υποταγή, Analytic Ability – Αναλυτική Ικανότητα). Με βάση αυτή τη διάκριση, αναφέρει και αναλύει τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων και κάνει τον αναγνώστη να γνωρίσει καλύτερα τον κοινωνικό του περίγυρο. Εντοπίζοντας τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά σε κάθε άνθρωπο, μπορεί κανείς να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις συζητήσεις αλλά και να τις διαμορφώσει αντίστοιχα.

Το Ανάμεσα σε Ηλίθιους, επομένως, βοηθά τους αναγνώστες έχοντας διπλό σκοπό. Από την μία, να γνωρίσει κανείς τον συνομιλητή του και να διαμορφώσει τον τρόπο εξέλιξης μια συζήτησης. Από την άλλη, να γνωρίσει ο ομιλητής και τον ίδιο του τον εαυτό, ώστε να βελτιώσει την επικοινωνία του και να εξελίξει τον τρόπο έκφρασης του. Σημαντική παράμετρος και στις δύο περιπτώσεις, είναι να εξελίξει ο καθένας και την ενσυναίσθησή του, προκειμένου να αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική φύση των υπολοίπων.

Ένας οδηγός επικοινωνίας

Μερικές φορές σε μία συζήτηση, ίσως αντιμετωπίζουμε τον συνομιλητή μας ως ηλίθιο. Ή, ακόμη και εκείνος εμάς. Ο Erikson, εξηγεί πως μία συνομιλία δεν αφορά την ηλιθιότητα. Πολύ περισσότερο, αφορά ένα κενό στην επικοινωνία, το οποίο όμως, σαφώς και είναι ανθρώπινο. Αυτό το χάσμα, απορρέει από το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες επικοινωνιακές δεξιότητες. Επιπλέον, έχει να κάνει και με τη δύναμη ή αδυναμία διαχείρισης μιας συζήτησης, ευχάριστης ή μη. Έτσι, αυτό το βιβλίο συμβάλλει στο να γνωρίσει ο αναγνώστης τα λάθη και τα σωστά στον τρόπο επικοινωνίας του, να βελτιωθεί και να εξελιχθεί.

Το κλειδί μίας καλής επικοινωνίας, είναι να εντοπίζει ο καθένας τα δυνατά και αδύναμα σημεία του, στοχεύοντας στην καλυτέρευσή τους. Οι συζητήσεις κυλούν ομαλά με διαλλακτικούς ομιλητές, καλούς ακροατές και σαφώς χωρίς να μοιάζει κανείς δογματικός και απόλυτος. Το μυστικό, επίσης, είναι η αναγνώριση του χρώματος του άλλου προσώπου και της συμπεριφοράς του. Ο τρόπος συμπεριφοράς μας, πρέπει να ταιριάζει με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

Ανάμεσα σε Ηλίθιους
Πηγή εικόνας: https://www.dioptra.gr/

Ο επιτυχημένος Thomas Erikson

Το Ανάμεσα σε Ηλίθιους, αποτελεί ένα από τα καλύτερα βιβλία του Σουηδού συγγραφέως. Αρχικά, εκδόθηκε στη Σουηδία το 2014. Αποτελεί πλέον παγκόσμιο best seller και οι πωλήσεις ξεπερνάνε τα 1.500.000 αντίτυπα, ενώ οι μεταφράσεις τις 40 γλώσσες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συμπερασματικά

Ο Erikson δίνει στο κοινό του ένα βιβλίο που μπορεί να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. Το Ανάμεσα σε Ηλίθιους δείχνει το χρώμα των ανθρώπων γύρω μας, που αν το εντοπίσουμε, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια επιτυχημένη επικοινωνία. Βασικό δίδαγμα: η διαμόρφωση του τρόπου που έχουμε για να εκφραζόμαστε. Οι άνθρωποι διαφέρουν. Επομένως, αυτό σημαίνει πως, ίσως, το να έχουμε έναν και μοναδικό τρόπο συμπεριφοράς, να μην αποφέρει πάντα καρπούς σε μία συζήτηση. Συνεπώς, πρέπει να βλέπουμε το χρώμα του ανθρώπου απέναντί μας και να κατανοούμε τα συναισθήματά του με τη δύναμη της ενσυναίσθησης. Έτσι, στο τέλος της συζήτησης, κανείς δεν θα έχει αποκτήσει τον τίτλο του ηλίθιου.

Εσάς, ποιο χρώμα σας χαρακτηρίζει; Ανακαλύψτε τον εαυτό σας με το αντίστοιχο τεστ προσωπικότητας.

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

6