Exclusive Content:

Ιστορίες Χριστουγέννων για μικρούς και μεγάλους

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει! Τι καλύτερο λοιπόν από ένα ζεστό ρόφημα και ένα βιβλίο να μας κρατάει συντροφιά, μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Δεκέμβρης… Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει! Όλα γύρω είναι στολισμένα, το κρύο έχει μπει για τα καλά και η ατμόσφαιρα έχει τη μυρωδιά από τα τζάκια. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα ζεστό ρόφημα και ένα βιβλίο να μας κρατάει συντροφιά, μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Παρακάτω, προτείνω κάποιες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους, για να σας συντροφεύσουν στις γιορτές.

Μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία, του Καρόλου Ντίκενς

Η ιστορία του Ντίκενς, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες των Χριστουγέννων όλων των εποχών, καθώς έχει μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο πολλές φορές. Πρόκειται για ένα αριστούργημα γεμάτο μηνύματα και συμβολισμούς για όλες τις ηλικίες. Μια ιστορία που διδάσκει την αληθινή αξία των γιορτών, την αγάπη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο συγγραφέας, αφηγείται την ιστορία ενός τσιγκούνη και δυστυχισμένου ανθρώπου του Εμπενίζερ Σκρουτζ. Ο Σκρουτζ προσπαθεί να μεγαλώσει την περιουσία του χωρίς να ξοδέψει ή να προσφέρει χρήματα σε κανέναν. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων τον επισκέπτεται ο νεκρός συνέταιρός του, Τζέικομπ Μάρλεϊ. Ο Τζέικομπ προειδοποιεί τον Σκρουτζ ότι αν δεν αλλάξει τρόπο ζωής θα έχει άσχημες συνέπειες στο μέλλον. Το ίδιο βράδυ τον επισκέπτονται τρία πνεύματα. Το καθένα εκπροσωπεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Τα πνεύματα αυτά θα κάνουν τον Σκρουτζ να μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά σε καλύτερο άνθρωπο. Εμποτισμένος από το πνεύμα των Χριστουγέννων, μαθαίνει για το νόημα της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της αγάπης.

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποτελούνται από μια σειρά από ιστορίες που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι συγκεκριμένες ιστορίες διαφέρουν από τις συνήθεις. Δεν πρόκειται για χριστουγεννιάτικες ιστορίες που αφορούν κάποια οικογενειακή μάζωξη ή εορτασμό των γιορτών. Πρόκειται κυρίως για διηγήματα στα οποία ξεδιπλώνεται η ψυχοσύνθεση των ηρώων του κόσμου του συγγραφέα. Οι χαρακτήρες των προσώπων ποικίλουν, παρουσιάζοντας μας τις δύο διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας του συγγραφέα.

Από τη μία πλευρά, η σκοτεινή όψη των Χριστουγέννων του Παπαδιαμάντη, που παρουσιάζεται μέσα από ιστορίες στις οποίες οι άνθρωποι δεν καταβάλλονται από το πνεύμα των Χριστουγέννων. Η ψυχή τους κυριαρχείται από τον εγωισμό και την η ιδιοτέλεια, αγνοώντας τη σημασία του ανθρωπισμού και της προσφοράς και καταλήγουν σε δραματικές καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, παρουσιάζεται και η φωτεινή όψη των Χριστουγέννων, στην οποία η ομόνοια, η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η μεγαλοψυχία, φωλιάζουν στις καρδιές των ανθρώπων, οδηγώντας τους στον εξαγνισμό. Ο κεντρικός άξονας των ιστοριών είναι το Πνεύμα των Χριστουγέννων, το οποίο κυριαρχεί στα συγκεκριμένα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, καθώς ο συγγραφέας επιθυμεί να περάσει τα προσωπικά του μηνύματα.

Η Βασίλισσα του Χιονιού, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Το συγκεκριμένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ο συγγραφέας, προβάλει με πολύ όμορφο μυθοπλαστικό τρόπο σημαντικά μηνύματα για τη δύναμη της αγάπης, τη γενναιότητα, την αφοσίωση και τη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό.

Η ιστορία σχετίζεται με έναν μαγικό καθρέφτη, ο οποίος δείχνει μόνο την χειρότερη πλευρά απ’ ότι απεικονίζει. Ο καθρέφτης όμως σπάει και ένα κομμάτι του καθρέφτη μπαίνει στο μάτι ενός αγοριού, του Κάι. Ο καθρέφτης κάνει τον Κάι να βλέπει τον κόσμο διαφορετικό και άσχημο. Επιπλέον, ένα άλλο κομμάτι του καθρέφτη, εισχωρεί στην καρδιά του με αποτέλεσμα να αλλάξει ολοκληρωτικά τον Κάι. Η συμπεριφορά του αλλάζει εντελώς, ακόμα και απέναντι στην καλύτερή του φίλη, την Γκέρντα.

Τότε, εμφανίζεται στον Κάι η Βασίλισσα του χιονιού, η οποία τον μαγεύει, κάνοντάς τον να την ακολουθήσει στο κάστρο της. Μαγεμένος ο Κάι πλέον ενδιαφέρεται μόνο να συναρμολογήσει ολόκληρο τον μαγικό καθρέφτη. Η φίλη του, Γκέρντα, αποφασισμένη φεύγει από το σπίτι της για να σώσει τον Κάι. Θα περάσει πολλές δυσκολίες και θα συναντήσει όλες τις εποχές, μέχρι να τα καταφέρει και να φτάσει στο κάστρο της Βασίλισσας, χάρη στην επιμονή και το θάρρος της.

Γράμματα από τον Αϊ-Βασίλη, του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν

Χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο Τόλκιν κάθε Χριστούγεννα έστελνε στα παιδιά του ένα φάκελο, με γραμματόσημο από το Βόρειο Πόλο. Ο φάκελος περιείχε ένα γράμμα με παράξενο γραφικό χαρακτήρα, μαζί με σχέδια και όμορφες χρωματιστές ζωγραφιές. Τα γράμματα ήταν από τον Άγιο Βασίλη. Εξιστορούσαν τις θαυμαστές περιπέτειες του Αϊ Βασίλη, των ξωτικών και των βοηθών του, από τη ζωή τους στο Βόρειο Πόλο. Οι επιστολές τυπώθηκαν τρία χρόνια μετά τον θάνατό του Τόλκιν και ενώθηκαν σε αυτό το γλυκό χριστουγεννιάτικο βιβλίο, που μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του συγγραφέα και των ηρώων του.

Αυτές ήταν λοιπόν οι προτάσεις βιβλίων, για να διαβάσετε μέσα στα Χριστούγεννα. Προσωπικά θεωρώ ότι η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών, το κρύο και το εορταστικό κλίμα που υπάρχει αποτελεί την ιδανική περίσταση για να ταξιδέψεις με ένα βιβλίο. Εύχομαι οι παραπάνω ιστορίες, να σας βοηθήσουν να κάνετε αυτό το ταξίδι και να σας βάλουν στο κλίμα των εορτών.


Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...