Ταξιδεύεις Ακόμα

Ηχογράφηση από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

Τον Οκτώβριο του 2021 κυκλοφόρησε από την πατρινή δισκογραφική εταιρεία Same Difference Music ο δίσκος Ταξιδεύεις Ακόμα του Γιώργου Μπότη. Μια νέα μουσική επένδυση για το ποιητικό έργο του Χρίστου Λάσκαρη. Πρόκειται για τον δεύτερο προσωπικό δίσκο -έχει προηγηθεί, το 2020, το EP From the Moon. Στον φετινό δίσκο, Ταξιδεύεις Ακόμα, οι κοφτερές, λιτές και συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις του ποιητή Λάσκαρη βρίσκουν καταφύγιο στη μουσική. Οχτώ μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τις επιβλητικές απαγγελίες του ποιητή, έτσι όπως ηχογραφήθηκαν από τον Γιάννη Μουρτζόπουλο, το 2009, στον δίσκο Το ποτάμι.

Λάσκαρης
Χρίστος Λάσκαρης-Γιάννης Μουρτζόπουλος, «Το Ποτάμι», (Low Impedance, 2009) // Πηγή εικόνας: discogs.com
Γιατί ο Λάσκαρης;

Η ποίηση ήταν, είναι και θα είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης για όλους τους καλλιτέχνες. Ο βιωματικός, ειλικρινής και αινιγματικός, πολλές φορές, χαρακτήρας της είναι το στοιχείο εκείνο που οδηγεί δεκάδες καλλιτέχνες, στην προκειμένη μουσικούς, να την επιλέγουν.

Ταξιδεύεις Ακόμα
Epavlis Pavlakis, «Χρίστος Λάσκαρης», (2013, Granny Records) // Πηγή εικόνας: discogs.com

Η ποίηση αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την πειραματική έκφραση καλλιτεχνικών ανησυχιών. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ποιητικό έργο του Χρίστου Λάσκαρη. Πάνε μόλις δεκατρία χρόνια από τον θάνατό του και όμως ο λόγος του είναι παρών —περισσότερο και από το παρελθόν θα λέγαμε. Θα μείνω μόνο στις μουσικές αναφορές (πριν από το Ταξιδεύεις Ακόμα), μιας και αυτές μας απασχολούν εδώ. Πρώτα, η κυκλοφορία που προαναφέραμε, (Το ποτάμι), με τον καθηγητή αλλά και μουσικό Γιάννη Μουρτζόπουλο. Εκεί, η γερασμένη και επιβλητική φωνή του Λάσκαρη αναδεικνύει το τραγικό που κρύβεται από την απλότητα της ποίησής του. Το 2013, ο Θεσσαλονικιός Epavlis Pavlakis (Παύλος Βάκαλος) με τον δίσκο Χρίστος Λάσκαρης ντύνει με διακριτικές ηχητικές παρεμβάσεις δέκα ποιήματα του Λάσκαρη. Ποίηση και μουσική μοιράζονται ισότιμα μερίδια. Ξεχωρίζω το ηλεκτρονικό και τέκνο στοιχείο στην κυκλοφορία αυτή. Επίσης, προσφάτως, ένα από τα τραγούδια της συλλογής ΙΝΝσόμνια  που κυκλοφόρησε από την Inner Ear ήταν το μελοποιημένο ποίημα του Λάσκαρη από τον μουσικό Μανώλη Αγγελάκη.

Η ποίηση του Λάσκαρη συντίθεται από πράγματα απλά, καταφέρνει όμως να περιγράψει λιτά και περιεκτικά μερικά από τα πιο μεγάλα ανθρωπολογικά θέματα: ζωή, έρωτας, θάνατος. Μια ταπεινή και αυθεντική φωνή, από τις πιο επιβλητικές της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς.
«Ταξιδεύεις ακόμα… ακόμα αντλείς απ΄ το πηγάδι νερό»

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, στο Ταξιδεύεις Ακόμα, ότι η ποίηση του Λάσκαρη εμπνέει, ιδίως σήμερα, πιο πειραματικές και ορχηστρικές προσεγγίσεις. Μια τέτοια προσέγγιση είναι και η καλοδουλεμένη και αξιόλογη δουλειά του Γιώργου Μπότη, ο οποίος υπογράφει τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την παραγωγή των οχτώ κομματιών του Ταξιδεύεις Ακόμα. Τα ποιήματα που ακούμε, εκτός από το ομώνυμο με τον τίτλο του δίσκου είναι τα εξής: Σε ένα δρόμο όλο επιστρέφω, Απ’ το φεγγάρι, Ο ξενιτεμένος, Για να φτάσω ως εσένα, Μόνο στα όνειρα, Εγκατάλειψη και Έφυγε. Με εξαίρεση τα δύο από τα κομμάτια (Απ’ το φεγγάρι, Μόνο στα όνειρα) που προϋπήρχαν ως ορχηστρικά, τα υπόλοιπα, όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου, γράφτηκαν πάνω στις απαγγελίες του ποιητή.

Ο σύντομος αφηγηματικά ποιητικός κόσμος του Λάσκαρη παρατείνεται στο Ταξιδεύεις Ακόμα μέσω μιας πλούσιας και πολυποίκιλης ενορχήστρωσης. Πιάνο, συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικά, κλαρινέτο από τον ίδιο και τσέλο, ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, βιολί και lap steel από τους συνεργάτες του. Ηχητικά εφέ, παραμορφωμένα ποιητικά spoken words, λούπα φωνής και δυστοπικών μουσικών ήχων συνθέτουν ένα ασφυκτικά δυστοπικό και συναισθηματικά κλειστοφοβικό μουσικό ηχοτοπίο, αναδεικνύοντας έτσι το απλό αλλά συνάμα ποιητικά τραγικό βάρος των ποιημάτων. Συνεπώς, το Ταξιδεύεις Ακόμα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μουσική προσέγγιση από τον Γιώργο Μπότη που φωτίζει και δίνει μια άλλη οπτική στα ποιήματα του Λάσκαρη, χωρίς όμως να επιβάλλεται πάνω σε αυτά.

Τα κομμάτια Απ’ το φεγγάρι, Ταξιδεύεις ακόμα, Ο ξενιτεμένος και η Εγκατάλειψη είναι μερικά από τα τραγούδια που ξεχώρισα ιδιαίτερα.

Ταξιδεύεις Ακόμα by Γιώργος Μπότης / Χρίστος Λάσκαρης


άλμπουμ του μήνα | 2021:

Για περισσότερη έμπνευση ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify.

2 COMMENTS

Comments are closed.