Porridge Radio

Μετά από έναν χαοτικό μήνα με εργασίες, παρουσιάσεις, εξεταστικές και υψηλές θερμοκρασίες, οι τελευταίες ακόμη εδώ βέβαια, επιστρέφουμε με μουσικές προτάσεις. Το άλμπουμ το οποίο με συντροφεύει τις τελευταίες εβδομάδες είναι το Every Bad των Βρετανών Porridge Radio. Πρόκειται για μια νέα, πολλά υποσχόμενη, μπάντα που ξεπήδησε από τους μουσικούς κόλπους της DIY σκηνής του Brighton της Αγγλίας. Θυμός, οργή, μελωδικότητα και οι καλύτερες κορυφώσεις που άκουσα μες στο 2020.

Porridge Radio

“Rice, Pasta and Other Fillers” (2016) (bandcamp.com)

Το ντεμπούτο της μπάντας έγινε το 2016 με τον δίσκο Rice, Pasta and Other Fillers. Δεν έκανε τον χαμό του Every Bad αλλά είναι ένα τίμιο ντεμπούτο που αποδεικνύει τη συνθετική ικανότητά τους και μας προϊδεάζει για τον δεύτερο δίσκο. Η τραγουδίστριά τους, Dana Margolin, είναι το κάτι άλλο. Προσωπικά μου θύμισε τη Jehnny Beth των Savages, αλλά και την λατρεμένη P.J. Harvey σε μερικά κομμάτια. Η μελωδική χροιά της φωνής της από τη μία, τα ξεσπάσματά της στα πιο δυνατά σημεία από την άλλη, στήνουν μερικά από τα πιο εθιστικά κομμάτια της χρονιάς που πέρασε, όπως το εναρκτήριο Born Confused.

”Thank you for leaving me, thank you for making me happy”

Σύγχυση, θυμό και απογοήτευση συναντάμε στο εναρκτήριο Born Confused, ένα από τα παλιότερα κομμάτια του δίσκου. Το κομμάτι θέτει τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που θα αναδυθούν κατά την ακρόαση όλου του δίσκου. Το Sweet που ακολουθεί μετά, προσωπικά ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια, το πιο ειλικρινές, συναισθηματικό και γλυκόπικρο κομμάτι, δοσμένο μέσα από τις πιο εθιστικές εναλλαγές καθαρού και παραμορφωτικού ήχου. Το Melodrama της Lorde ήταν στις επιρροές της κατά τη διάρκεια σύνθεσης του τραγουδιού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ίδια:

I was listening to a lot of Lorde’s Melodrama when I wrote this. When we played this as a band, it all came together really fast and became this really dramatic and intense loud and quiet song. It kind of comes out of this lighthearted place in me, but I think it ends with something quite dark and dramatic, which I enjoy.

”You’re wasting my time, nobody’s telling me anything”

Το πιο indie Long μαζί με το rock Sweet αλλά και Circling αποτελούν τις πιο αντιπροσωπευτικές και πετυχημένες καταθέσεις αυτής της γλυκόπικρης μελωδικής αίσθησης που μας αφήνει όλος ο δίσκος. Νωρίτερα βέβαια, μέσα από τα Don’t ask me twice,  Nephew και Give take οι εξάρσεις, τα απεγνωσμένα ριφς, τα θυμωμένα φωνητικά έχουν δώσει το πιο δυνατό παρόν.

”I want us to be kinder, to ourselves and to each other”

Το αποκορύφωμα όμως του δίσκου, μουσικά, στιχουργικά, φωνητικά είναι το Lilac.  Πρόκειται για ένα τραγούδι εξομολογητικό, όπως και το Pop Song (“I’ve got nowhere to be, I’m lonely”). Οι Porridge Radio στο κλιμακούμενο Lilac ξεκινάνε απαλά, με τις χαλαρές ακουστικές κιθάρες, και low tempo ρυθμό και βαθμιαία φτάνουν στην κορύφωση, σε ένα μουσικό παραλήρημα που ντύνεται φωνητικά με τη φράση:

I don’t want to get bitter,

I want us to get better,

I want us to be kinder, To ourselves and to each other.

Στιχουργικά επισημαίνεται ότι οι αλλαγές δεν είναι μονόπλευρες, χρειάζονται δύο άνθρωποι. Δύο τουλάχιστον.

”And you waited patiently, and you took all of me”

Ο δίσκος κλείνει πιο ήπια, ο μουσικός και φωνητικός παροξυσμός υποχωρεί, δίνει τη θέση του στο πιο χαλαρό και ατμοσφαιρικό Something και τη μπαλάντα Homecoming Song. Στο εναρκτήριο κομμάτι ακούμε την ερώτηση “What is going on with me?”, στο κλείσιμο, οι απαντήσεις έχουν δοθεί, ένας νέος δρόμος πρέπει να χαραχτεί, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να πρέπει να εκφραστεί, μόνο μια ανάγκη, μια επιθυμία για αλλαγή, μια φυγή προς το «σπίτι», όποιο και είναι αυτό.

Το Every Bad από το βρετανικό συγκρότημα Porridge Radio που κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη δισκογραφική Secretly Canadian, το 2020, είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικό. Θα ταυτιστείς με τα θυμωμένα φωνητικά και τους στίχους της Diana, θα μελαγχολήσεις στα απελπισμένα ερωτικά κομμάτια, θα το αγαπήσεις, εν τέλει, για τις στιγμές, κάθε είδους, έντασης που θα σου προσφέρει κατά την ακρόαση.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • genius.com

άλμπουμ του μήνα | 2021:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

4 COMMENTS

  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Comments are closed.