Φθινόπωρο
Πηγή εικόνας: wallpaperaccess.com

Ηχογράφηση από την Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Κι ενώ το Φθινόπωρο μας επισκέφτηκε φέτος λιγάκι πρόωρα, τα πρώτα τζάκια ήδη ανάψανε και οι λευκές ή πολύχρωμες κούπες γεμάτες ζεστά ροφήματα και καυτά βότανα με μέλι, κάνανε την εμφάνιση τους. Επιτέλους! Σκεφτόμαστε πολλοί από εμάς. Αφού υπάρχει άραγε καλύτερη εποχή για αναγνώσεις από τον Χειμώνα και το Φθινόπωρο;

Κάποια κορίτσια, κάποια καπέλα και ο Χίτλερ
Φθινόπωρο
Πηγή εικόνας: maxstores.gr

Μόλις μερικούς μήνες πριν, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν και στα ελληνικά τη, γεμάτη ρομαντισμό και δράμα, βιογραφία της Τρούντι Κάντερ. Μιας ημι-Εβραίας πιλοποιού, που σχεδίαζε καπέλα για την υψηλή κοινωνία της Αυστρίας, μέχρι και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εντυπωσιακή Τρούντι δεν είναι παρά μια νέα κοπέλα επιχειρηματίας, με κοφτερό μυαλό, που ερωτεύεται παράφορα τον επίσης Εβραίο, Βάλτερ. Όταν παντρεύονται κι αρχίζουν όνειρα για το κοινό τους μέλλον, ο Χίτλερ ήδη έχει επικρατήσει στην Αυστρία και η σκέψη να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, φαντάζει ως την σωτήρια επιλογή τους.

Ο γυάλινος κώδων
Φωτογραφία: Θεοδώρα Παπαζιάκα

Ένα από τα πιο ρεαλιστικά, ίσως και αποκρουστικά για ορισμένους διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ, ανήκει σε μια μεγάλη ποιήτρια της Αμερικής, την Σίλβια Πλαθ. Απ’ τα φώτα και τη λάμψη της Νέας Υόρκης στα ηλεκτρόδια της Ηλεκτροσπασμοθεραπείας και απ’ τα όνειρα της νεαρής Έστερ στην αυτοκτονία, κινείται το μοναδικό μυθιστόρημα της Πλαθ. Με ημι-βιογραφικό ύφος, η συγγραφέας περιγράφει σκόρπια κομμάτια από την μελαγχολική ζωή της, μέχρι και τη στιγμή του τέλους της. Μέχρι δηλαδή το μακρινό 1963, που αποφάσισε να βάλει η ίδια τέλος στο δικό της προσωπικό μαρτύριο. Πρόκειται για ένα βιβλίο, με γλυκόπικρο χαρακτήρα που απαιτεί την πλήρη προσοχή του αναγνώστη. Λίγο Φθινόπωρο, λίγο τσάι και μια ελαφριά κουβέρτα θα δημιουργήσουν την τέλεια ατμόσφαιρα για το συγκεκριμένο αριστούργημα.

Τα φώτα του Νότου
Πηγή εικόνας: thematofylakes.gr

Μετά την επιτυχία του Μικρού Παριζιάνικου Βιβλιοπωλείου, η Νίνα Γκεόργκε, έγραψε το βιβλίο με το οποίο ο Ζαν Περντί, ταυτίστηκε περισσότερο κι από τον Ναμπόκοφ ή τον Ντοστογιέφσκι. Τα φώτα του Νότου, είναι μια σειρά από μικρές ιστορίες που ξεχειλίζουν ρομαντισμό και φιλοσοφία. Αφηγητής, ο ίδιος ο έρωτας! Και πρωταγωνιστές, οι άνθρωποι και τα βιβλία. Ένας παλαιοπώλης από τη Νιόνς, εγκαινιάζει το 1968 την πρώτη υπεραστική κινητή βιβλιοθήκη. Με βοηθό την δωδεκάχρονη θετή του κόρη, ξεκινάνε ένα μεγάλο έργο που θα βάλει τα βιβλία στην καρδιά και του τελευταίου σκληρόκαρδου χωρικού. Η νοσταλγία και η αύρα του Γαλλικού Νότου οπωσδήποτε αφήνει στην ανάγνωση της μια μυρουδιά από Φθινόπωρο…

Το πράσινο μίλι
Φωτογραφία: Θεοδώρα Παπαζιάκα

Ένα κλασικό βιβλίο που μυρίζει κιτρινισμένα φύλλα και υγρασία του νοτισμένου εδάφους, όπως ακριβώς το Φθινόπωρο, είναι το Πράσινο Μίλι. Ο Στίβεν Κινγκ, όταν το έγραψε, κάπου στα 1996, απέδειξε περίτρανα πως μπορεί να χειριστεί τη θαυμάσια πένα του κι εκτός των ορίων του Τρόμου. Η ιστορία του έργου; Μάλλον είναι γνωστή σε όλους, μέσα από τον δεσμοφύλακα Πολ, τον βαρυποινίτη Τζον Κόφι αλλά και τον “Γέρο- Σπίθα”, το προσωνύμιο της ηλεκτρικής καρέκλας. Μια σειρά από κοινωνικά μηνύματα που στοχεύουν στην διείσδυση της ανθρώπινης φιλοσοφίας, λαμβάνουν σάρκα και οστά μέσα από κάθε χαρακτήρα, μέσα από κάθε εικόνα του περιγραφικότατου “Βασιλιά”.

Είναι και κάποια βιβλία που η αγάπη μας γι’ αυτά μας αναγκάζει να τα διαβάζουμε ξανά και ξανά. Είναι ωστόσο κι αυτά που τα διαβάζουμε μια φορά, μα μένουν για πάντα μέσα μας. Η επιστροφή από την τρέλα του καλοκαιριού και των ξέφρενων διακοπών απαιτεί την απότομη προσγείωση μας στο κρύο και στις ατελείωτες ώρες στο σπίτι. Το φθινόπωρο είναι συνήθως ξαφνικό, μελαγχολικό. Υπάρχει άραγε καλύτερη συντροφιά από τα βιβλία;


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.