Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν
Φωτογράφος: Αντρέας Σιμόπουλος

Το θέατρο Μεταξουργείο, για να γιορτάσει τα 20 χρόνια λειτουργίας του, ανεβάζει μια παράσταση που επί δεκαετίες συγκλονίζει τον δυτικό κόσμο: «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν». Πρόκειται για την ιστορία της νεαρής Έλεν Κέλλερ, γεννημένης τυφλής και κωφής, η οποία έμαθε τη γλώσσα με τη βοήθεια της χαρισματικής και υπομονετικής δασκάλας της, Άννυ Σάλιβαν.

Η ιστορία
Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν
Πηγή εικόνας: perkins.org

Η Άννυ Σάλιβαν γεννήθηκε το 1866, στη Μασαχουσέτη, από Ιρλανδούς γονείς. Μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχιας, ενώ, μετά το θάνατο της μητέρας της, σε ηλικία πέντε ετών, αυτή και ο μικρός αδερφός της στάλθηκαν σε πτωχοκομείο. Παρά την απώλεια της όρασής της από τράχωμα, η Σάλιβαν ήταν αποφασισμένη να αποκτήσει μόρφωση, το οποίο και κατάφερε. Στα 14 χρόνια της ηλικίας της, μεταφέρθηκε στο Ίδρυμα Πέρκινς για τυφλούς. Ο διευθυντής του ιδρύματος, Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, την βοήθησε να αποκατασταθεί επαγγελματικά μετά την αποφοίτησή της και την αποκατάσταση της όρασής της, στέλνοντάς τη στην οικογένεια Κέλλερ.

Η Έλεν Κέλλερ γεννήθηκε το 1880 και, ύστερα από μία ασθένεια, έχασε την όραση και την ακοή της. Η οικογένειά της, απεγνωσμένη, έστειλε επιστολή στο Ίδρυμα Πέρκινς, ο διευθυντής του οποίου της ανέθεσε την Άννυ Σάλιβαν. Μόλις 20 χρονών και χωρίς καμία εμπειρία, η Σάλιβαν κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών να μάθει στην επτάχρονη Έλεν πάνω από 600 λέξεις, πολλαπλασιασμό αλλά και τον κώδικα Μπράιγ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε βασίστηκαν στις μεθόδους διδασκαλίας που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα, με την λιγότερο γνωστή Λόρα Μπρίγκμαν, την πρώτη κωφή και τυφλή που απέκτησε μόρφωση στην ιστορία της Αμερικής. Εστίαζαν στη σύνδεση μεταξύ απτών αντικειμένων και λέξεων, ιδιαίτερα με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας.

Η Κέλερ σύντομα απέκτησε τεράστια φήμη, ανάλογη με εκείνη των Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και Μαρκ Τουέιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος την είχε εξετάσει όταν ήταν ακόμη νέα, ενώ ο δεύτερος την θαύμαζε και φρόντισε για τμήμα των διδάκτρων της μετέπειτα. H Έλεν αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ράντκλιφ, έγραψε την αυτοβιογραφία της και δραστηριοποιήθηκε ως πολιτική ακτιβίστρια υπέρ των τυφλών, ταξιδεύοντας σε 35 χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους.

Η παράσταση ανά τα χρόνια
Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν
Πηγή εικόνας: britannica.com

H θεατρική παράσταση που απαθανάτισε την ιστορία των δύο γυναικών, με τίτλο The Miracle Worker, σκηνοθετήθηκε το 1957 από τον Ουίλιαμ Γκίμπσον και έκανε την πρεμιέρα του στο Μπρόντγουεϊ. Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1962, με τις πρωταγωνίστριες Αν Μπάνκροφτ ( στο ρόλο της Σάλιβαν) και Πάτι Ντιουκ (στο ρόλο της Κέλερ) να κερδίζουν Όσκαρ Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.

Στο θέατρο «Μεταξουργείο»
Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν
Φωτογράφος: Αντρέας Σιμόπουλος

Η παράσταση «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο θέατρο Μεταξουργείο είναι μια μετάφραση του έργου του Γκίμπσον. Η σκηνοθεσία είναι της Νικαίτης Κοντούρη, η δραματουργική επεξεργασία του Βασίλη Κατσικονούρη και η μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη. Παίζουν η Γιασεμί Κηλαηδόνη στον ρόλο της Άννυ Σάλιβαν, ο Αλέξανδρος Σωτηρίου στο ρόλο του κύριου Κέλλερ, η Λίνα Φούντογλου στο ρόλο της κυρίας Κέλλερ ο Σταμάτης Μπάκνης στο ρόλο του αδερφού και οι Ιωάννα Αλεξανδρή και Κατερίνα Κανάκη στον ρόλο της Κέλλερ. Ερμηνείες ανατριχιαστικές και αξιομνημόνευτες.

Πληροφορίες παράστασης

Πότε: Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30

Την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί δύο έκτακτες παραστάσεις:
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου στις 20:00

Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα

Εισιτήρια: 20 € γενική είσοδος, 12 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Κρατήσεις: Στο τηλέφωνο του θεάτρου, 210-5234382. Προπώληση: 12ευρώ www.viva.gr, τηλ. 11876.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
  • Anne Sullivan – Death, Helen Keller & Facts V- Biography. Ανακτήθηκε από biography.com.
  • Anne Sullivan | Perkins School for the Blind. Ανακτήθηκε από perkins.org.
  • Helen Keller’s Life and Legacy. Ανακτήθηκε από hki.org.
  • The Miracle Worker (1962). Ανακτήθηκε από imdb.com.
1
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Μουσική επένδυση