Χριστουγεννιάτικα Παιδικά Τραγούδια Που Μεγάλωσαν Γενιές και Γενιές

Μερικά απ' τα πιο γνωστά παιδικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια...

Τα Χριστούγεννα δε θα πάψουν ποτέ να είναι για πολλούς από εμάς η πιο νοσταλγική εορτή. Είναι αυτές οι μέρες που ακόμα και οι πιο μοναχικές ή ηλικιωμένες ψυχές γίνονται και πάλι παιδιά και ζουν τη κάθε στιγμή μαγεμένοι απ’ το κλίμα της αθωότητας, της αγάπης και των αναμνήσεων. Για άλλη μια φορά η μουσική παίζει το ρόλο του “διαμεσολαβητή” καθώς παντού αντηχούν αυτές οι ευχάριστες παιδικές μελωδίες που προμηνύουν την έλευση του Χριστού και εξυμνούν την οικογένεια και τα ποικίλα έθιμα που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι τα τραγούδια αυτά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και έμειναν χαραγμένα στην ιστορία ως τα “διαμαντάκια” που κάθε Χριστούγεννα θα ψάλουν…και τα παιδιά των παιδιών μας.

Rudolph The Red Nosed Reindeer

Eίναι σ΄όλους γνωστή η ιστορία του ταπεινού ελαφιού που συνόδευε τον Άγιο Βασίλη στη τεράστια αποστολή του, να μοιράσει τα δώρα που κάθε παιδί ζήτησε. Το τραγούδι για τη κόκκινη μυτούλα και τη ντροπαλή ψυχή του Ρούντολφ βασίστηκε στο ομώνυμο παραμύθι που εκδόθηκε απ΄τη Montogomery Ward Company το 1939, ενώ η πρώτη ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε με τη φωνή του Gene Autry το έτος 1949, αν και το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο παγκοσμίου φήμης τραγουδιστής Harry Brannon δε δίστασε να το τραγουδήσει ζωντανά σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης. Το τραγούδι του μικρού ελαφιού κυκλοφόρησε τη 1 Σεπτεμβρίου 1949 και για την εβδομάδα εκείνη των Χριστουγέννων κατάφερε να σκαρφαλώσει στη πρώτη θέση των Αμερικάνικων Charts.

Frosty, The Snowman

Έπειτα από την τεράστια επιτυχία του Ρούντολφ, την επόμενη κιόλας χρονιά, οι Walter Rollins και ο Steve Nelson, δημιουργούν τον φανταστικό Frosty που έμελλε να αλλάξει ευχάριστα τα Χριστούγεννα κάθε παιδιού και να τα κάνει να αγαπήσουν τους χιονάνθρωπους…λίγο παραπάνω. Η ιστορία του Frosty που αργότερα έγινε και βιβλίο, αναφέρεται σ’ ένα χιονάνθρωπο που φτιάχτηκε από παιδιά και για το πως η αγάπη τους για το δημιούργημα τους έδωσε πνοή στο ζωηρό και χαρούμενο χιονάνθρωπο που πλέον είχε γίνει ο καλύτερος τους φίλος. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε και πάλι απ΄τον Gene Autry στα στούντιο της Columbia Records. Τα δικαιώματα του μέχρι πριν μερικά χρόνια άνηκαν στη Warner Bross, ενώ τα τελευταία χρόνια ο Frosty και το τραγούδι του είναι στην ιδιοκτησία της Dreamworks Classic.

Where Did The Snowman Go

“Που να πήγε άραγε ο Χιονάνθρωπος” αναρωτιόταν το 1952 η Petula Clark και η παρέα της. Ρώτησαν δεξιά κι αριστερά, ρώτησαν τον Ρούντολφ, τον Άγιο Βασίλη, μα ο Χιονάνθρωπος με τη πίπα και το καπέλο του, άφαντοι. Οι στίχο γράφτηκαν απ’ τον Geoffrey Venis και η μουσική έφερε την υπογραφή του Freddie Poser.

 

Christmas Alphabet

Ένας μοναδικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά το αλφάβητο είναι με το εναλλακτικό “Christmas Alphabet” . Ένα τραγούδι που με κάθε γράμμα απ΄τη λέξη “Christmas” ξεκινάει μια ευχή ολόθερμη για τις ημέρες αυτές. Το τραγούδι κυκλοφόρησε αρχικά το 1954 απ’ τις McGuire Sisters . Ωστόσο το 1955 ο Dickie Valentine ανέλαβε την επανεκτέλεση του κομματιού, το οποίο μάλιστα το Νοέμβρη της χρονιάς εκείνης, εμεινε στο νούμερο ένα των Βρετανικών Charts για τρεις εβδομάδες.

12 Days Of Christmas

Γνωστά και ως Βρετανικά κάλαντα, το τραγούδι που αναφέρεται στα 12 δώρα των εορταστικών ημερών, φαίνεται να έκανε την εμφάνιση του ως ψαλμωδία γύρω στα 1780. Ωστόσο ο μελωδικός χαρακτήρας με τον οποίο πλέον το γνωρίζουμε προήλθε απ’ τον Άγγλο συνθέτη Federic Austin, το 1909. Αποτελείται από δώδεκα στίχους που κάθε ένας απ΄αυτούς είναι αφιερωμένος στην αληθινή αγάπη, αλλά και σε εθιμοτυπικά που αφορούν τις ανταλλαγές δώρων. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να θεωρήσουν το εν λόγω τραγούδι ως μια μεταφορά από διάφορα τμήματα της Βίβλου.

Μπορεί όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα τραγούδια των Χριστουγέννων να απευθύνονται στα παιδιά, αυτό όμως δε σημαίνει πως απαγορεύεται να ψυχαγωγούνται και οι ενήλικες μ’αυτά. Είναι άλλωστε ακόμα ένας τρόπος να γίνουμε μκαι πάλι παιδιά.

 

 
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...