Πηγή εικόνας: news.knowledia.com

Διασκέδαση, μια λέξη που γεμίζει τον ήχο της φωνής σου όταν την προφέρεις και πλημμυρίζει το μυαλό σου με χαρούμενες στιγμές από τη ζωή σου. Είναι μία φάση που έστω και λίγες ώρες να κρατήσει εσύ θέλεις να διαρκεί αιώνια. Το Monday είναι η ταινία που σου δείχνει ξεκάθαρα πως θα ήταν η ζωή αν η διασκέδαση ήταν το μόνο πράγμα που έκανες. Και τι γίνεται όταν οι σοβαρές καταστάσεις μπλέκονται άγρια στη γαλήνη της ψυχής.

Πλοκή

Μια Παρασκευή, δύο Αμερικανοί, ο Μίκι (Sebastian Stan) και η Χλόη (Denise Gough) βρίσκονται τυχαία στο ίδιο πάρτι στην Ελλάδα. Ο Μίκι, όντας DJ του πάρτι, με όλη τη θέα του λαού μπροστά του, κολλάει με το μοναδικό άτομο με την ίδια καταγωγή όπως ο ίδιος. Ο φίλος του Αργύρης (Γιώργος Πυρπασόπουλος), ως ο διοργανωτής του πάρτι αυτού, καταφέρνει να τους φέρει κοντά. Οι δύο Αμερικανοί περνάνε ένα βράδυ γεμάτο ζωή, διασκέδαση και περιπέτεια. Το επόμενο πρωί ξυπνάνε γυμνοί στη παραλία και καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα. Ενώ ο Μίκι θέλει να συνεχιστεί αυτή η ενδιαφέρουσα γνωριμία, τα σχέδιά του χαλάνε όταν μαθαίνει πως η Χλόη επιστρέφει μεθαύριο στην Αμερική. Για καλή του όμως τύχη χάνει τη τσάντα της κάπου στο πάρτι και αναγκάζεται να περάσουν κι άλλο χρόνο μαζί.

Στο Monday παρακολουθούμε το δέσιμο και τη σχέση των δύο χαρακτήρων που καταλήγουν να περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί από αυτόν που είχαν σχεδιάσει.

Πηγή εικόνας: locals.md
Η έννοια του Π-Σ-Κ

Σε όλους μας είναι γνώριμη η σύντομη αναφορά των τριών πιο χαλαρών ημερών της εβδομάδας. Ο λόγος που εξακολουθούμε να αναφερόμαστε με τη σύντομη εκδοχή είναι ίσως γιατί οι μέρες είναι, έστω και νοητά, αφιερωμένες στη διασκέδαση, στα πάρτι, στα ποτά και σε πολλά ακόμη παρεμφερή. Έτσι επιλέξαμε αυτή τη συντομογραφία, γιατί ως γνωστόν όταν περνάς καλά ο χρόνος κυλάει σας καταρράκτης.

Στο Monday το κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με την Παρασκευή. Βλέπουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα όπου το ζευγάρι είτε πηγαίνει σε πάρτι, είτε τα διοργανώνει και περνάει καλά. Οι δυο τους ζουν τη κάθε στιγμή χωρίς τις περισσότερες φορές να τους νοιάζουν οι συνέπειες. Διασκεδάζουν και αδιαφορούν για τα σημαντικά γεγονότα της ζωής. Όπως ο καθένας από εμάς, όταν θέλει να ξεφύγει για λίγο από το βάρος και την πίεση της καθημερινότητας.

Monday
Πηγή εικόνας: adorocinema.com
Ο Μίκι

Μουσικός δημιουργός που παράτησε την παλιά του δουλειά για να ζήσει στην Ελλάδα και να εξελιχθεί εκεί. Για εφτά χρόνια ζει ως DJ παίζοντας μουσική σε κλαμπ, όπως R&B, disco και techno. Η ζωή του τα έχει φέρει έτσι ώστε για όλο το χρονικό διάστημα που κατοικεί στην Ελλάδα να μένει στο σπίτι της γιαγιάς του Αργύρη. Ασυνείδητα αρνείται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Δεν ξέρει να μιλάει ελληνικά, ούτε τα καταλαβαίνει. Έχει το σπίτι του ακριβώς όπως το είχε αφήσει ο προηγούμενος κάτοικος. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που τονίζουν τη ζωή που έχει ο Μίκι και τον χαρακτήρα του.

Είναι ένας χαρακτήρας που του αρέσει να περνάει καλά. Πίνει, καπνίζει, μεθάει και χορεύει, αυτά είναι τα πράγματα που ξέρει να κάνει. Αυτή είναι η ζωή που έχει επιλέξει να ακολουθήσει κι ας έχει κάποια κομμάτια του παρελθόντος του που δεν τον αφήνουν να έχει τόσο μεγάλη ελευθερία. Αλλά σε όλη τη διάρκεια της ταινίας παρακολουθούμε την άγνοιά του σε αυτές τις καταστάσεις και την αντίστασή του στο να παραδεχτεί τη σοβαρότητα της ζωής.

Monday
Πηγή εικόνας: m.imdb.com
Η Χλόη

Επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα για λίγους μήνες, να δώσει μια διαφορετική ευκαιρία στην καριέρα της. Ως δικηγόρος κατέληξε να μην μπορεί πλέον να στηρίξει τον εαυτό της, επομένως ήταν στα πρόθυρα του να αποχωρήσει μόνιμα από τη χώρα. Η συνάντησή της με τον Μίκι έφερε καινούρια συναισθήματα και εμπειρίες που κατάφεραν να την κρατήσουν πίσω. Από Παρασκευή σε Παρασκευή. Από πάρτυ σε πάρτυ. Μέχρι που ήρθε ο έρωτας και όλα τα κρυμμένα μυστικά στην επιφάνεια.

Σε αντίθεση με τον Μίκι, είναι πιο προσγειωμένη στη πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές είναι ο άνθρωπος που τον τραβάει από την εικονική φούσκα και προσπαθεί να τη σκάσει πριν είναι πολύ αργά. Είναι ένα δίδυμο όπου ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, με τον Μίκι χωμένο στον κόσμο της διασκέδασης και της άγνοιας και τη Χλόη ελαφρώς πιο ξύπνια και συνειδητοποιημένη.

Monday
Πηγή εικόνας: oneman.gr
Μουσική συνοδεία 

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ελληνικές παραγωγές, ειδικά των παλαιών εποχών, παρατηρούμε μια διαφορετική προσέγγιση στη μουσική υπόκρουση της ταινίας. Είναι εμφανές το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος ως σκηνοθέτης του Monday. Ο ανεβαστικός ήχος της μουσικής, το μουσικό ηχόχρωμα των σκηνών, υπάρχει μόνο για να δίνει ζωή στις ήδη γεμάτες ένταση σκηνές. Ακούμε τις μελωδίες αποκλειστικά στις στιγμές που το ζευγάρι περνά καλά. Ενώ όταν υπάρχουν διαφωνίες και τσακωμοί η κορύφωση της στιγμής μένει φορτισμένη με την απόλυτη σιγή. Όπως ακριβώς και στην απλή καθημερινότητα όπου δεν έχουμε μουσική να πλαισιώνει τις στενάχωρες και ξεχειλισμένες με θυμό στιγμές μας.

Συμπερασματικά

Το Monday είναι μία ταινία που σε χτυπάει γερά από άποψη πραγματικότητας. Δεν την παρακολουθείς για να χαλαρώσεις και για να περάσει άνετα η ώρα σου. Βλέπεις τη σχέση ενός ζευγαριού με προβλήματα ένταξης και αντίληψης του τι συμβαίνει στη ζωή. Είναι δύο άτομα που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν μακριά από τη κανονικότητα και να παραμείνουν κάτω από έναν θόλο γεμάτο με ουράνια τόξα και μαγεία. Μακριά από οτιδήποτε σε ρίχνει κάτω στο έδαφος. Μέχρι που φτάνει η Δευτέρα. Εκεί είναι που θα φανεί η αλήθεια και το πως τελικά δύο άτομα που επέλεξαν να συνυπάρξουν αντιμετωπίζουν τις σοβαρές καταστάσεις μαζί.

Monday
Πηγή: puliwood.hu

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.