το ημερολόγιο ενός δειλού
Φωτογραφία: Κατερίνα Γαλαζούλα

Το ημερολόγιο ενός δειλού, δεν είναι ένα απλό βιβλίο. Είναι ένα εκρηκτικό βιβλίο, μία ωδή κατά του σχολικού εκφοβισμού. Μία έννοια γνωστή σε τόσα παιδιά. Μικρά και μεγάλα, που πολλές φορές τα στοιχειώνει, μέχρι την ενηλικίωση τους ή ακόμα χειρότερα για όλη τους τη ζωή. Η δύναμη του βιβλίου αυτού κρύβεται κυρίως πίσω από την εξαιρετική πένα του Βασίλη Παπαθεοδώρου και την ικανότητα του να αποτυπώνει αριστοτεχνικά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις των εφήβων.

Πώς να αισθάνεται άραγε ένα παιδί, όταν δεν μπορεί να είναι ασφαλές και ήρεμο μέσα στον χώρο του σχολείου; Ποιος είναι τελικά ο δειλός, ο θύτης ή το θύμα;

Υπόθεση

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο χθες και στο σήμερα, σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο στο παρελθόν και στην Πάτρα στο παρόν. Οι δύο ήρωες, ο Νίκος και ο Θοδωρής, ζουν διαφορετικά την καθημερινότητά τους. Δύο προσωπικές αφηγήσεις εναλλασσόμενης νίκης και ήττας, χαράς και απόγνωσης, θυματοποίησης και κυριαρχίας – επιβολής.

Μέσα από το ημερολόγιο του Θοδωρή, που είναι το θύμα, καταγράφεται μία πορεία ενηλικίωσης γεμάτη τραυματικά επεισόδια εκφοβισμού. Μια πορεία δραματικών καταστάσεων κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, από τις τελευταίες κιόλας τάξεις του δημοτικού, οι οποίες κορυφώνονται στο γυμνάσιο. Μία περίοδος, που δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά πόνο, δάκρυα, μοναξιά και δειλία. Μέχρι που ο Θοδωρής, φοιτητής πια, προσπαθεί να ορθοποδήσει και να αφήσει πίσω το παρελθόν. Ο νέος Θοδωρής αντιμετωπίζει το παρελθόν του με ένα ώριμο χαμόγελο και μια διάθεση συγχώρεσης των «βασανιστών» του, που τυχαία συναντά στη φοιτητική πόλη.

Εκτός από την αφήγηση του Θοδωρή, ο συγγραφέας επιλέγει ως δεύτερο αφηγητή τον Νίκο Γόλιο, τον θύτη. Ο θύτης απαξιώνει ανθρώπους και θεσμούς και ανήκει σε μια παρέα συνομηλίκων με χαρακτηριστικά συμμορίας. Ένα παιδί επικίνδυνο, μεγαλωμένο χωρίς ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, με «μαγκιά» που πηγάζει από την οικονομική επιφάνεια του πατέρα του. Ο Γόλιος είναι επιθετικός από επιλογή, ανασφαλής και συνάμα φοβισμένος.

Ο Γόλιος ενήλικας πια, είναι κατεστραμμένος κοινωνικά και οικονομικά, καμία σχέση με ό,τι ονειρευόταν στην ηλικία των 13, που όλα έμοιαζαν τόσο εύκολα για το μέλλον του. Το σήμερα είναι τραγικά δύσκολο για τον θύτη του χθες, που έγινε θύμα της κρίσης του σήμερα. Κι αντίστροφα εύκολο κι αισιόδοξο για τον Θοδωρή, φοιτητή της αρχιτεκτονικής πια. Ο Γόλιος κουβαλά στην πλάτη του τον ανήμπορο πια και κατεστραμμένο επαγγελματικά και ψυχολογικά πατέρα του. Η μητέρα του, τους εγκατέλειψε στα δύσκολα και διαβιούν στο παραχωρημένο από την υπηρέτριά τους, τη Μερόπη, δυαράκι στην επαρχιακή πόλη. Η ζωή έδειξε το σκληρό της πρόσωπο νωρίς στον Γόλιο. Η βίαιη ενηλικίωσή του τον προσγείωσε σε έναν αγώνα επιβίωσης.

Καταληκτικά…

Για τον έφηβο μέσα μας, που κατάφερε να πετύχει και να συγχωρήσει. Για τον έφηβο μέσα μας, που δεν θα ξεχάσει αλλά θα μάθει να ζει με αυτό. Και θα’ ναι το πιο δυνατό όπλο στην φαρέτρα του, για να νικήσει τον πόλεμο, που λέγεται ζωή. Πώς να μην κερδίσεις έτσι τα  βραβεία: «Βραχεία Λίστα Βραβείων Κύκλου 2015», «Βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας στα Βραβεία Κοινού Public»;


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.