Κιρκόρ
Πηγή: tripadvisor.com

Μια βόλτα στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου και σίγουρα η μυρωδιά θα σας προτρέψει να δοκιμάσετε μπουγάτσα από το κοσμοπολίτικο «Κιρκόρ». Γνωστό για τις μπουγάτσες του, δεσπόζει στην πλατεία από το 1922 και αποτελεί σίγουρη στάση οποιουδήποτε ψάχνει για μια παραδοσιακή λιχουδιά στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μια γεύση, μια ιστορία

Η μπουγάτσα αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο της Πρωτοχρονιάς εδώ στην Κρήτη. Τί πιο όμορφο από μια φρεσκοψημένη μπουγάτσα με κρέμα ή μυζήθρα για να γιορτάσει κανείς την αλλαγή του χρόνου. Κάθε σπιτικό και φούρνος έχει την δική του συνταγή, όμως η μπουγάτσα «Κιρκόρ» αποτελεί από τα διασημότερα μπουγατσάδικα της Κρήτης και μια αδιαπραγμάτευτη στάση μέσα στο Κέντρο του Ηρακλείου.

Κιρκόρ
Πηγή: pinterest.com

Η ιστορία του μικρού αυτού μαγαζιού ξεκινάει μετά τον ξεριζωμό της Μικράς Ασίας. Ο Γρηγόρης (Κιρκόρ) Χοσεφπιάν, Αρμενικής καταγωγής, ήρθε πρόσφυγας από την Μικρά Ασία και κατέληξε να ζει στο Ηράκλειο όπου άνοιξε το διάσημο κατάστημα, το οποίο μέχρι και σήμερα πάει από γενιά σε γενιά. Ρωτώντας του ντόπιους, θα μάθει κανείς πως το έθιμο της Πρωτοχρονιάς στο Ηράκλειο, ξεκίνησε με αφορμή την χαρτοπαιχτική λέσχη που στέγαζε το μαγαζί «Κιρκόρ» στον επάνω όροφο την εποχή των γιορτών. Την περίοδο των εορτών, οι χαρτοπαίχτες της εποχής γέμιζαν τον όροφο με την ελπίδα, να τους χαμογελάσει η τύχη. Πολλοί ήταν εκείνοι που έχαναν, επομένως, επέστρεφαν στο σπίτι με το γλυκό έδεσμα για να αποφύγουν καυγάδες και μουρμούρα. Σιγά σιγά λοιπόν, τα σπίτια γέμιζαν μπουγάτσες και έτσι έγινε το Νο1 έθιμο της Πρωτοχρονιάς.

Η τέχνη της μπουγάτσας

Κιρκόρ
Πηγή: travelvibe.eu

Αν έχει κανείς την τύχη, μπορεί να πετύχει τον Κυρ. Βαγγέλη να ανοίγει το φύλλο της μπουγάτσας. Από μπάλα ζύμης μετατρέπεται σε ένα βρώσιμο λεπτό υφαντό που περιμένει την γέμιση πριν μπει στο φούρνο. Η συνταγή παραμένει οικογενειακό μυστικό και η τέχνη της μπουγάτσας περνάει από γενιά σε γενιά. Με διάφορες γευστικές παραλλαγές και ένα φλυτζάνι καφέ, το «Κιρκόρ», μπορεί να αφήσει ικανοποιημένο κάθε επισκέπτη. Το μαγαζί, είναι μόλις λίγα τετραγωνικά μέτρα, και με τα βίας χωράει 3 άτομα στην κουζίνα. Απλό, γεμάτο μυρωδιές και χαμόγελα εδώ είναι που μπορεί κανείς να κάτσει στην πλατεία με τις ώρες χαζεύοντας τον κόσμο να περνάει με την βελούδινη υφή της κρέμας να λιώνει στον ουρανίσκο.

Μια βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου θα σας πείσει. Με μυζήθρα και μέλι ή κρέμα, σοκολάτα και παγωτό σίγουρα θα σας αφήσει την πιο γλυκιά γεύση στο Ηράκλειο!


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.